8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krabí výrobky bez kraba

30. 06. 2009 | Diety
Tak zvané „krabí tyčinky“ se již ustálily na našem trhu a staly se součástí českého jídelníčku. Stále se však najdou spotřebitelé, kteří se domnívají, že tyto tyčinky jsou vyrobeny z krabího masa. Ve skutečnosti však jde o surimi /náhražku/, v Asii patří mezi tradiční pokrmy či suroviny.

Surimi se nejčastěji vyrábí z masa tresky pestré a štikozubce obecného, někdy se používá i maso mořských štik či mořských úhořů. Důležité je, aby maso bylo libové, tučné není na výrobu surimi vhodné.    

Maso získané z vykuchaných ryb zbavených hlav, ocasů, ploutví, kůže, šupin i veškerých kostí se nejprve namele, vyluhuje a pak se vysuší, aby se zbavilo zbytečné vody. Vznikne tak bílá pasta, která je velmi tvárná a lze ji upravit do jakékoliv formy a zamrazí se.

Požadovaná konzistence a pevnost se také udržuje přidáním sacharózy nebo sorbitolu, či bramborového škrobu, Krabí výrobky bez krabavaječného bílku, nebo oleje. Mražené surimi pak lze převážet ke zpracovateli, který mu určí finální podobu. U konečného výrobce se z hmoty vyrobí tenké a hladké pláty, které se dále nařezávají na malé proužky, jež se pak ve svazcích formují do požadovaného tvaru.  

Zatímco v Asii je surimi plnohodnotnou potravinou, z níž se dělají rybí koule, plní se jí zelenina nebo se používá na výrobu japonské speciality kamaboko, v Evropě a Americe se ze surimi hmoty vyrábějí imitace mořských korýšů a měkkýšů – krabů, krevet, humřích ocasů apod. K dokonalému napodobení vzhledu i chuti těchto živočichů slouží nejrůznější barviva a aromatizující látky přírodního, nebo i umělého původu (př. krevetové aroma, krabí aroma).

Výsledné produkty se ještě povaří v páře a poté se již balí. Kvůli vysokým cenám masa z živočichů, které se surimi snaží napodobovat, získávají tyto výrobky na popularitě. U nás se s ním zatím setkáme v podobě „krabích tyčinek“, „krabích salátů“, imitací krevet, či dokonce obalovaných „krevet“.

Výrobky ze surimi by však měly být označeny tak, aby nemohlo dojít k záměně s potravinou, kterou napodobují. Vhodné jsou názvy typu Surimi a lá krab, Surimi a lá krevety, Surimi s krevetovou příchutí či Surimi krabí tyčinky – imitace. V tomto duchu by měly být nadepsány i regálové štítky přímo v obchodech. Není možné, aby lahůdkový salát ze surimi imitací krevet byl na regále označen jako krevetový salát.

Možná by měli spotřebitelé věnovat zvýšenou pozornost při výběru, aby skutečně nedocházelo k omylům a zaměnitelnosti Je důležité znát obsah každé potraviny, kterou si vybíráte.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena_cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to balamuceni spotrebitele, stejnak mi tycinky chutnaji, hlavne jako pomazanka na chlebicky, mnamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Takhle nás balamutit. Myslela jsem si, že jsou z kraba.
Obrázek uživatelky
profil
kupuji hrozně málo, jen pro mne ze synem, manžel je nesmí, jelikož obsahují lepek, tedy co jsem kdy na které koukala
Obrázek uživatelky
profil
je mi jedno zda jde o "napodobeninu" - pokud není zdraví ohrožující.Surimi a lá krab mi prostě chutná. Už z ceny snad každému musí být jasné, že zmiňovaný výrobek není z krabů. Ovšem soulasím s tím, že má být správně a čitelně označen.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles