Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Majonéza i tatarka patří do zdravého jídelníčku!

10. 10. 2010 | Diety
Možná si neumíte představit bramborový salát bez majonézy nebo smažený sýr bez tatarky. Možná si dáváte majonézu a tatarku ke svým oblíbeným jídlům poměrně často. A možná se cítíte provinile, že vám majonéza s tatarkou tak chutnají… Nemusíte!

Smažený sýr, hranolky a hromada tatarky určitě zdravé nejsou, ale co zeleninový salát ochucený lžící majonézy? Kvalitní majonéza ke zdravé a vyvážené stravě patří, do svého jídelníčku ji můžete zařadit s čistým svědomím. Obsahuje totiž samé kvalitní suroviny včetně olejů, které prospívají zdraví. Například majonéza Hellmann´s se vyrábí z rostlinného oleje, tepelně ošetřených vajec, octa a hořčice, tatarská omáčka navíc obsahuje kousky zeleniny (okurky, cibule, pažitky), bylinky a koření.

Majolka a tatarka „Žádná potravina není sama o sobě z pohledu nutričního složení nezdravá. Záleží na tom, jak často, v jakém množství a v jaké kvalitě ji do svého jídelníčku zařadíme,“ uvádí RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odborník na zdravou výživu.

Dobré rostlinné oleje…

Rostlinný olej, hlavní složka majonéz, je zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciální Omega-3 mastné kyseliny (ALA, mastná kyselina alfa linolenová). Lidský organizmus si esenciální mastné kyseliny nedokáže vyrobit sám, a proto je musí přijímat ze stravy. Rostlinný olej pomůže vašemu tělu navíc zpracovávat vitamin A, E a K obsažený v zelenině. Tyto vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích. Tělo potřebuje k jejich vstřebání právě tuky, třeba v podobě majonézy či tatarky. Napadá vás, že majonéza obsahuje velké množství vajec, a proto nemá ve zdravém jídelníčku co dělat? Omyl! V jedné sklenici majonézy nebo tatarky Hellmann´s o obsahu 250 ml je pouhá třetina jednoho vejce, což je zanedbatelné množství. Také obavy ze salmonelové nákazy jsou zbytečné. K výrobě majonéz se používají vejce, která jsou tepelně ošetřená. Díky tomu nemohou být kontaminovaná škodlivými mikroorganizmy.

Majolka a tatarka

..…pro celou rodinu

Zvýraznit chuť svého oblíbeného jídla lžící majonézy může v podstatě každý, dokonce i ten, kdo drží dietu. Samozřejmě nesmíte sníst celou sklenici na posezení, ale jedna polévková lžíce majonézy denně je i podle odborníků na zdravou výživu v pořádku. Dodá vám 50 až 100 kcal v závislosti na použitém druhu majonézy či tatarské omáčky Hellmann´s, což je 3 až 5 % z doporučené denní spotřeby energie pro dospělou osobu. Majonézy se nemusí vzdávat ani lidé, kteří drží nízkocholesterolovou dietu, ani těhotné a kojící ženy. Stejně tak můžete kvalitní majonézu dopřát i dětem (zhruba od šesti let věku), protože obsahuje zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny a je u ní zaručena mikrobiologická bezpečnost. Navíc, dochutíte-li zdravou zeleninu trochou majonézy, budou ji děti jíst raději a častěji.

Majolka a tatarka

Majonéza včera a dnes

„Recept na domácí majonézu najdeme v každé klasické kuchařce, která zpravidla doporučuje rozšlehat nebo umixovat žloutky se solí, za stálého rychlého šlehání přidat olej (nejprve po kapkách a potom tenkým pramínkem) a nakonec, když se směs spojuje na metle, přidat ocet nebo citronovou šťávu. Domácí přípravu majonézy sice usnadňují různé míchače, mixéry a roboty, ale nikdy s nimi nemůžeme dosáhnout takové rychlosti šlehání jako při průmyslové výrobě. Riziko, že se nám majonéza srazí nebo jinak nepovede, je poměrně velké. Nemáme-li dostatečné zkušenosti, musíme se spolehnout na systém pokus-omyl. To však zdaleka není jediné nevýhoda podomácku vyráběné majonézy. Zatímco domácí majonéza obsahuje 2 až 3 syrová vejce, ve stejném množství majonézy koupené v obchodu je méně vaječné složky, aniž by toto menší množství bylo na úkor kvality. Domácí majonéza vydrží v lednici 3 až 4 dny, ta z obchodu v původním neotevřeném obalu až 6 měsíců. Průmyslově vyrobená majonéza navíc nabízí profesionální přístup vývoje, hygienu výroby, výběr kvalitních surovin, definovanou konzistenci i senzorické vlastnosti.“

Doc. Ing. Jiřího Bráta, CSc., manažer vývoje a jakosti



Zdroj: Hellmanns

ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
A navíc je bezlepková, což je pro bezlepkáře super!!! Používám ji napůl s bílým jogurtem, přidám najemno nastrouhanou sterilovanou okurku a jemně nakrájenou červenou nebo obyčejnou cibuli a jen se po ní zaprášíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc děkuju za tip. Upekla jsem těm mým chlapům včera buchty a dala jsem tam lžíci majolky, jak jsi psala. Byly opravdu moc dobrý, jen nevyzkouším, jestli vydrží dlouho vláčné, protože už je všechny ....... Dívala jsem se, že pár receptů s majolkou je i tady v receptech, jsou to většinou pomazánky a tam ji taky dávám, spíš pro chuť.
No a už mám zase hlad...
Obrázek uživatelky
profil
Docela ráda vařím a ráda zkouším něco nového. Má někdo nějaký recept /kromě dochucování salátů a přílohu k masu/ kam přidává majolku nebo tatarku? Napište nějaký recept - určitě nebudu sama, kdo ho rád vyzkouší.
Obrázek uživatelky
profil
já taky používám převážně tatarku a majonézu Hellmans - je opravdu nejlepší i když cena by mohla být trochu nižší. A co píšou v tom článku, tak doufám, že je to pravda, asi by si nikdo nedovolil napsat že to zdraví neškodí, pokud by to zdraví škodilo. Ale jak je psáno, nic se nemá přehánět a pokud ji nejíme na kila, tak je to v pořádku. Já majonézu používám hlavně do vajíčkové pomazánky a taky dávám 1 lžíci do kynutých buchet. To vyzkoušejte, jsou výborné a vydrží déle vláčné.
Obrázek uživatelky
profil
No já musím říct, že už jsem vyzkoušela hodně tatarek atd, ale Hellmans je fakt chuťově nejlepší. Článek jinač super, aspoň si nemusím vyčítat, když si tu tatarku atd. občas dám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles