Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeden pohled do zrcadla vám může zachránit život

8. 05. 2009 | Nemoci

Prohlédnout si při ranní hygieně v koupelně trochu důkladněji své tělo v zrcadle nezabere ani minutu. Udělat si ze „sebevyšetřování“ součást každodenní rutiny přitom rozhodně stojí za to. Na první pohled přehlédnutelnými příznaky nám totiž tělo často sděluje stav velkého ohrožení.

Zatímco si většina žen aspoň občas preventivně prohlíží své vnady ve strachu z rakoviny prsou a na důkladné pátrání po klíštěti při návratu z lesa také zapomíná málokdo, mnohé signály svého těla vůbec neznáme. Jeden důkladnější pohled do zrcadla, při kterém se zkontrolujete „od hlavy až k patě“, přitom může odhalit nejednu vážnou, nebo dokonce smrtelnou chorobu.

Nehty prozradí melanom

Důkladnou pozornost věnujte svým nehtům na rukou, které toho o zdravotním stavu prozrazují víc, než většina z nás tuší. Zpozorujete-li na kůži pod nehty tmavé linky nebo rýhy, buďte na pozoru. Rakovina kůže se totiž nemusí projevovat jen výraznými znaménky podobnými těm mateřským, ale právě i hnědými, černými nebo nažloutlými pruhy pod nehty. „Tělo tak signalizuje poškození buněk, jehož příčinou může být melanom, nejnebezpečnější a nejsmrtelnější druh rakoviny kůže,“ říká newyorská dermatoložka Ariel Ostadová. Pokud se tedy u vás tmavé pruhy objeví, na nic nečekejte a vyrazte k lékaři. Jde o čas - přestože je melanom výjimečně Jeden pohled do zrcadla vám může zachránit životzávažným onemocněním, lze jej vyléčit až u 95 procent případů rozpoznaných v rané fázi. Máte-li jednou za čas na kůži bílé tečky nebo proužky, které si většinou způsobíme přivřením prstů v šuplíku nebo ve dveřích, je vše v pořádku. Varovným signálem by pro vás ale měly být výrazné bílé horizontální pruhy na povrchu nehtů - ty jsou spolu s častou únavou signálem ledvinových problémů. „Pruhy na nehtech mohou oznamovat, že ledviny nejsou schopné z moči filtrovat bílkoviny – a to může vést až k jejich selhání,“ říká doktorka Ostadová. Proto v tomto případě spíše než návštěvu dermatologa podstupte vyšetření moči.

Vlasy ničí štítná žláza

Pravidelné kontrole v zrcadle podrobte i své oči. Pokud zrovna netrpíte nespavostí nebo neděláte tři práce najednou, vnímejte jako varovný signál i náhle a „bez příčiny“ se objevující a dlouho nemizející tmavé kruhy pod očima - mohou totiž signalizovat, že se vaše tělo potýká s alergií. Jde o výsledek řetězové reakce: Alergen zasáhne organismus, který jako odpověď uvolňuje histamin – chemikálii spouštějící známé alergické symptomy – kýchání, zánětlivost, slzení očí a také rozšiřování cév. Tmavé skvrny a linky se na těle trpícím rozšířením cév objevují tam, kde je kůže nejtenčí – tedy i pod očima. Pokud vyhledáte lékaře a podstoupíte kožní vyšetření, pravděpodobně zjistíte, jaké alergeny vás sužují a jak se proti nim bránit. Tím předejdete mnoha zdravotním komplikacím, které by vás dřív nebo později čekaly. Zatímco u mužů je rychlá ztráta vlasů normální, u žen často signalizuje poruchu štítné žlázy. Nejde přitom o vzácnost – touto poruchou trpí každá desátá žena. Štítná žláza v takovém případě pracuje buď příliš pomalu, což způsobuje zácpu, přibírání na váze, zimnici, únavu a suchou kůži, nebo naopak příliš rychle – hrozí pak stavy neklidu, hyperaktivity, návaly horka, pocení a hubnutí. Oba typy poruchy štítné žlázy dlouhodobě doslova ruinují zdraví, proto v případě „nevysvětlitelného“ úbytku vlasů – někdy doprovázeného i lámáním nehtů – vyhledejte lékaře a nechte si provést příslušná vyšetření. Pokud poruchou štítné žlázy opravdu trpíte, měl by vám lékař kromě předepsání léků poradit i s potřebnými změnami v jídelníčku.

Chlupy na břiše jako příznak nebezpečného syndromu

Ženy by měly zpozornět i v případě, že na jejich donedávna ještě zcela Jeden pohled do zrcadla vám může zachránit živothladkém bříšku začne rašit husté, hrubé a tmavé ochlupení (nebo přímo strniště) diamantového tvaru. To může – stejně jako nenadálé vyrašení chloupků v obličeji – signalizovat takzvaný syndrom polycystických ovarií. Tato nemoc způsobená nadbytkem mužského hormonu testosteronu může vést ke značnému nárůstu váhy a nepravidelné menstruaci. Některým ženám, kterých se toto onemocnění týká, se také ani přes veškerou snahu nedaří otěhotnět. Syndrom, kterým podle odborníků trpí zhruba každá desátá žena, může způsobit i růst tmavého ochlupení na zádech nebo na prsou, stejně jako zvýšení hladiny cholesterolu. Neléčený syndrom polycystických ovarií přináší dokonce riziko neplodnosti a vážných srdečních chorob – proto objevení chloupků na bříšku rozhodně nepodceňujte a upozorněte na něj svého gynekologa.

Cukrovka z podpaží

Až se budete ráno před zrcadlem prohlížet, nezapomeňte ani na své podpaží. Pokud objevíte skvrny hrubé tmavé kůže, je namístě obávat se cukrovky. Přebytek inzulínu v krevním oběhu totiž může „nutit“ buňky kůže, aby se množily neobvykle rychle – pak dochází i k nahromadění pigmentu, který kůži ztmaví a dodá jí zdání větší tloušťky. Kromě podpaží se tmavší hrubá kůže často objevuje i na krku a na pohlavních orgánech. Pokud popsané skvrny na svém těle naleznete, vyhledejte raději lékaře a podstupte krevní test, který odhalí, zda cukrovkou skutečně trpíte. Neléčený diabetes může váš zdravotní stav nevratně a velmi výrazně změnit k horšímu.

Důkladně si prohlížejte i svá oční víčka, kolena a lokty. To jsou totiž místa, na kterých se nejčastěji objevují malé měkké bulky bílé nebo voskově žluté barvy. Může (ale nemusí) jít o malé zásobárny cholesterolu. Objevují-li se častěji, vyhledejte svého lékaře a nechte si přeměřit cholesterol – máte ho v krvi zřejmě nebezpečně moc. Vysoká hladina cholesterolu s sebou nese výrazné riziko srdečních chorob a léčba kombinovaná se změnami v životním Jeden pohled do zrcadla vám může zachránit životstylu se bohatě vyplatí – snížení hladiny cholesterolu o pouhých deset procent omezí totiž až o třetinu riziko kardiovaskulárních chorob.

Varovné signály

 - tmavé linky nebo rýhy pod nehty
 - bílé pruhy na povrchu nehtů
 - tmavé kruhy pod očima
 - nepřiměřeně rychlé řídnutí vlasů
 - hrubé a tmavé ochlupení na bříšku
 - skvrny hrubé tmavé kůže v podpaží
 - malé měkké světlé bulky na očních víčkách, kolenou a loktech

autor: Markéta Krpatová

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví , společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Zdroj: časopis Rodina a zdraví

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tu je toho dosť
Obrázek uživatelky
profil
Jeden pohled do zrcadla nám pomůže zachránit i život. Nové příznaky různých nemocí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles