8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sledujte své nehty – vyplatí se vám to!

26. 07. 2009 | Nemoci
Máte lupénku a pozorujete podivné změny na svých nehtech? Pak čtěte pozorně. Může se jednat o známky hrozícího postižení vašich kloubů.

Lupénka je autoimunitní onemocnění, které se obvykle projevuje změnami na kůži (typickými šupinkami olupující se kůže, které také daly psoriáze její české jméno). Jde ale o nemoc, která může mít mnoho forem a kromě kůže může také postihovat klouby.

Mohou být postiženy velké klouby (kolenní, ramenní) nebo drobné klouby rukou (podobně jako u revmatoidní artritidy). Postižení kloubů (psoriatrická artritida) se ale v průběhu života naštěstí objeví u méně než 10 procent pacientů s lupénkou. Dokumentují to výsledky studie publikované v únorovém vydání časopisu Arthritis and Rheumatism.

Sledujte své nehty – vyplatí se vám to!Studie lékařů z věhlasné Mayo Clinic v Minnesotě se zúčastnilo téměř 1 600 pacientů, u kterých byla lupénka diagnostikována v letech 1970–1999. Průměrný věk v této skupině byl něco málo přes 43 let, polovinu respondentů tvořily ženy.

U 57 jedinců se v průběhu pozorování objevila psoriatická artritida – postižení kloubů způsobené základním onemocněním – lupénkou. Lékaři mimo jiné zjistili, že riziko nepříjemných kloubních komplikací zvyšuje přítomnost následujících známek:
 -  postižení kůže v okolí konečníku a genitálu
 -  ložiska lupénky ve vlasaté části hlavy
 -  změna kvality nehtů, tzv. dystrofie

Riziko psoriatrické artritidy se zvyšuje s počtem postižených oblastí na těle.
U pacientů s psoriatrickou artritidou se mohou objevit nejčastěji následující změny nehtů rukou nebo nohou:

 -  drobné dolíčky
 -  bílé skvrny
 -  linie, které běží napříč přes šířku nehtu
 -  tlustější kůže pod nehtovou ploténkou
 -  ztráta nehtu (nehet obvykle začíná „slézat“ od vrcholku směrem ke kořenu)
 -  třepení a oslabování nehtu

Tyto poznatky jsou důležité pro lékaře, kteří se léčbou lupénky zabývají. Je totiž důležité, aby psoriatrickou artritidu včas rozpoznali, k čemuž jim může pomoci i sledování výše zmíněných známek. K ověření této diagnózy je ale zapotřebí i dalších vyšetření, nejčastěji rentgenového, v některých případech artroskopie.

Zdroj: Revmatické - nemoci.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nehty na rukou nemám hladké, mám na nich rovné rýhované čáry vedené směrem jak rostou nehty. Také na nich mám vlnky, to jsou prohlubeniny a vyvýšeniny. To asi lupénka nebude. Potíže s klouby na rukou občas mám, dokonce mi hodně ruce otečou, ale to jenom někdy. Zajímalo by mne, co je to za nemoc.
Obrázek uživatelky
profil
syn to měl věčinou ve vlasech a taky bral homeopatika na míru a ted má klid jen mu zůstalo kolečko na předloktí a to si potíra lanolínem,někdy je to až moc velké podle toho jestli se nestresuje v práci ale z té hlavy to zmyzelo úplně.
Obrázek uživatelky
profil
To opravdu nevím byla to homeopatika na míru.Paní s ním dělala dlouhý rozhovor a pak si došel pro -já tomu říkám antiperle.
Obrázek uživatelky
profil
Můj vnuk také má lupénku.Můžete mi prosím napsat jaké homeopatické léky užíval Váš manžel?
Obrázek uživatelky
profil
mému bývalému pomohla homeopatička.Byl už na tom dost špatně objevilo se mu to po přechozené chřipce, měl obsypané klouby pak už i celé tělo.Byl na tom špatně i psychicky.Bral homeopatika nesm¨ěl vajíčka sýry uzeniny.Nějakou chvíli to trvalo.Pak se dostavil výsledek po 5letech nemá ani flíček
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles