Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Laboratoře pod kontrolou

8. 06. 2009 | Nemoci
Udělala to, co dělají ostatní. Nechala se vyšetřit u gynekologa a za týden si zavolala pro výsledky. "Vše je v pořádku," ubezpečil pacientku lékař. Dnes mladá žena už třetí rok bojuje s rakovinou děložního čípku a stejně dlouhou dobu se soudí s gynekologem i laboratoří, kde její výsledky hodnotili.

Ročně rakovinou na děložním čípku onemocní tisíc žen. V poslední době můžeme vidět i známé osobnosti, bojující s tímto druhem rakoviny. Po objevení tohoto zhoubného onemocnění většina žen umírá. Přitom přednádorový stav se vyvíjí několik let a díky laboratorním testům je lze zachytit dříve, než dospěje do stadia rakoviny.

Obrátili jsme se na Ministerstvo zdravotnictví s otázkami na Davida Přinesdoma z Odboru komunikace s veřejností.

Je prevence kontroly děložního čípku účinná? Od kterého věku?

Na preventivní vyšetření karcinomu děložního hrdla v referenční laboratoři má, v souladu s vyhláškou č. 56/1997 Sb., kterou se stanoví obsah a časové rozmezí preventivních prohlídek, právo každá dospělá žena od 15 let věku. Screeningovým vyšetřením se rozumí cytologické vyšetření navazující na preventivní prohlídku u registrujícího gynekologa, které je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění ženám 1x za rok. V rámci zodpovědného přístupu ke svému zdraví by měly ženy 1x ročně navštívit ordinaci registrujícího gynekologa a požádat o cytologické vyšetření děložního hrdla.


V ČR byla zjištěna špatná práce laboratoří a nepřesná stanovení diagnoz. Co z toho vyvozujete?
V rámci screeningového programu MZ - screening nádorů děložního hrdla v ČR byla do tohoto programu zařazena centra - cytologické laboratoře, která splňovala stanovená kritéria. Akreditace byla centrům vydána na 2 roky. Koncem roku 2008, v době, kdy končila některým centrům akreditace, rozhodla Komise pro screening nádorů děložního hrdla, že provede audity v těchto laboratořích s cílem zjistit, zda nadále splňují požadovaná kritéria a tím splňují podmínky pro zajištění vysoce kvalitní zdravotní péče. Pokud byly při auditech zjištěny nedostatky, měla centra možnost v omezeném časovém období tyto nedostatky odstranit. Následně Komise rozhodla, zda centra nadále splňují podmínky pro setrvání ve screeningovém programu MZ. Rozhodně se nejedná o rušení laboratoří, jak bylo uváděno v médiích, ale pouze o setrvání ve screeningovém programu. Ostatních  činností se audity netýkaly a centra je mohou nadále vykonávat.



Budou laboratoře prověřovány? A pokračuje se v preventivních prohlídkách?
Časná diagnóza nádorového onemocnění umožňuje léčit lokalizované onemocnění nebo dokonce zabránit jeho vzniku. Včasná léčba je často jednoduchá, nenáročná pro pacienta a velmi úspěšná. MZ schválilo Program screening nádorů děložního hrdla (dále jen Program“) a ustavilo Komisi pro screening nádorů děložního hrdla (dále jen „Komise“). Do Programu jsou zařazeny cytologické laboratoře, které splňují kritéria stanovená Komisí, odsouhlasená odbornou společností. Kritéria jsou vydána ve Věstníku MZČR částka 7/2007 a zahrnují personální, věcné a technické zabezpečení daného pracoviště, počet vyšetření za rok, návaznost péče, datový audit a další. V současné době je do Programu zařazeno kolem 50 laboratoří po celé ČR, které provádějí cytologická vyšetření v rámci prevence ve screeningovém programu. Jedním ze zásadních kritérií pro vstup a setrvání v Programu je počet vyšetření za rok, který je stanoven na 15 tisíc vyšetření tzv. unicitních rodných čísel ročně a to proto, aby byla zachována erudice laborantů a lékařů i kvalita péče  pro tento typ vyšetření. Do schválených laboratoří posílají gynekologové vzorky v rámci preventivního vyšetření žen. Pokud by některá laboratoř nesplňovala podmínky Programu, byla by z něj vyřazena. Nejedná se však o uzavření laboratoře, pouze by nadále neprováděla screeningová vyšetření.  


Seznam schválených cytologických laboratoří je k dispozici na internetových stránkách MZČR v sekci odborník zdravotník – zdravotní služby – Seznam zdravotnických zařízení doporučených k provádění screeningu karcinomu děložního hrdla v ČR.

ZDROJ: SOS

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Možná, že ještě skutečně neměla žena žádné projevy rakoviny, ale těžko říci. Pokud znám lidi, většina jich je velice pracovitých a zodpovědných. Jenomže jepravda, že vždy má člověk nějakou smůlu. Já také, již jsem rakovinu prodělala, ale rakovinu tlustého střeva. Na vyšetření mne poslal můj syn, protože já sama bych nikam nešla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles