8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsem zdravá… Jen hladinu prolaktinu mám vysokou…

4. 11. 2009 | Nemoci
Zvýšená hladina prolaktinu se někdy nemusí vůbec nijak projevit a přijde se na ni až při jiném rutinním vyšetření. Opravdu se ale nijak neprojevuje? A jaká jsou rizika a možnosti léčby?


Prolaktin – mléčný hormon

Prolaktin neboli luteotropní hormon je hormon produkovanýpodvěskem mozkovým. U žen ovlivňuje růst mléčných žláz a tvorbu mléka při kojení. Rovněž působí na zrání vajíček ve vaječnících a také na menstruační cyklus. Ovlivňuje také vztah matky k malému dítěti. U mužů ovlivňuje růst prostaty a dalších pohlavních orgánů.


Když je prolaktinu více

Hyperprolaktinemie je pak stav, kdy je hladina prolaktinu vyšší než norma. Lze ji rozdělit na tzv. fyziologickou a patologickou. Patologicky je hladina prolaktinu zvýšena například při nádorech hypofýzy.

Fyziologické zvýšení je naopak zcela normální například v těhotenství, kdy se hladina zvyšuje až desetkrát. Další zvýšení nastává také během dne. Hladiny prolaktinu se zvyšují také asi dvě hodiny po usnutí a toto zvýšení trvá ještě asi jednu hodinu po probuzení. Zvýšení může také nastat v důsledku stresu, orgasmu a dráždění prsních bradavek.

Častou příčinou hyperprolaktinemie může být také užívání některých léků. Jedná se zejména o neuroleptika a antidepresiva, tedy psychiatrické léky. Hladinu prolaktinu ale zvyšují i některé léky užívané k léčbě vysokého krevního tlaku a podávání ženských hormonů estrogenů (například v hormonální antikoncepci). Přímé zvýšení hladiny pak způsobují opiáty a tzv. tvrdé drogy – heroin, …

Tato fyziologická zvýšení se většinou nijak neprojevují a hladina po ukončení stimulace (po sexu, vysazení léků atd.) zase rychle klesá. Pokud ale trvají delší dobu, mohou vyvolat příznaky dlouhodobého působení.


Na paniku je vždycky času dost

Vzhledem k tomu, že takto zvýšená hladina prolaktinu pacienta nijak neohrožuje, není důvod k panice. Navíc se většinou jedná pouze o přechodný stav. Proto pokud je u pacienta nalezena vyšší hladina prolaktinu a ten je přitom bez zdravotních obtíží, je třeba odběr několikrát opakovat a hlavně zjistit příčinu zvýšení. Po odstranění vyvolávající příčiny se hladina rychle sama upraví.


Zdroj: Prolaktin.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jestliže nemá zvýšená hladina žádný nebezpečný vliv, tak proč o něm hovořit. Vždyť ani nevíme, jestli ho máme.
Obrázek uživatelky
profil
řešily jsme to s doktorkou při poslední preventivní gyn. prohlídce, říkala, že když je to trošku, tak to nevadí, hlavně nesmí být krev nebo hnis. Ale že s tím nic dělat nebude, že to samo odezní.
Obrázek uživatelky
profil
zrejme zvyseni byva vetsinou fyziologicke
Obrázek uživatelky
profil
v čem je teda problém a proč se to musí léčit?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
léčí se to práškama. Já užívala Dostinex a nebylo mi po něm teda moc dobře. Ale třeba existuje i jíný způsobSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles