Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prolaktin v roli ředitele měsíčního cyklu

23. 05. 2009 | Péče o tělo

Abnormální krvácení z pochvy je jedním z nejčastějších gynekologických problémů u žen ve věku 15–45 let. Jednou z příčin může být i zvýšená hladina prolaktinu.

Nejen záněty způsobují obtíže
Mezi nejčastější příčiny abnormálního krvácení (tzn. krvácení mimo menstruaci) patří záněty. Může se jednat jak o infekce kvasinkové, tak i o záněty způsobené sexuálním přenosem, například chlamydii nebo kapavku.

Příliš citlivá sliznice
Další příčinou může být krvácení po pohlavním styku, kdy dojde k poškození sliznice. V tomto i předešlém případě je velice vhodné na nějaký čas na sex zapomenout. U infekcí je navíc doporučena i návštěva gynekologa a užívání předepsaných léků.

Krvácení jako varovný signál
U starších žen jsou velmi častou příčinou krvácení nádorová onemocnění, zejména dělohy nebo vaječníků. Tyto nádory jsou velmi často zhoubné a jako takové musí být léčeny. Nejčastěji se celá nádorová tkáň vyoperuje.

Prolaktin "řídí" menstruaci
Krvácení může být také způsobeno dysbalancí ženských pohlavních hormonů. Ty ovlivňují a řídí menstruační i ovulační cyklus. Při výkyvu jejich hladin se může "pokazit" i pravidelnost cyklu a žena tak trpí krvácením mimo pravidelnou menstruaci. Při poruchách cyklu nebo úplné zástavě menstruace může přesto někdy ke krvácení dojít. Řešením je užívání příslušných léků a lékař může navrhnout i chirurgické řešení.


Když se prolaktinu více, než by mělo
Samotná zvýšená hladina prolaktinu může být způsobena hladověním, stresem, poruchami spánku, ale také nádorem podvěsku mozkového nebo některými nemocemi, například jater nebo ledvin. Působí potom na uvolňování pohlavních hormonů a tím i na průběh menstruace. U žen tak může nepřímo způsobit jednak nepravidelnost menstruačního cyklu (oligomenoreu), ale dokonce i jeho úplnou zástavu, tzv. amenoreu.

Podle studie, kterou provedli íránští vědci, trpělo více než 50 % pacientek s abnormálním vaginálním krvácením hyperprolaktinémií (zvýšenou hladinou prolaktinu) a u téměř poloviny se vyskytovala i tzv. galaktorhoea, tedy samovolné uvolňování mléka.

Lékaři touto studií zaznamenali významnou souvislost mezi těmito dvěma stavy. Polovina pacientek s galaktorhoeou a tři čtvrtiny bez ní měly zvýšenou hladinu prolaktinu. Zvýšená hladina prolaktinu může ovlivňovat případné krvácení mimo menstruační cyklus.

Pokud se u vás vyskytují obtíže spojené s krvácením mimo menstruační cyklus, neváhejte navštívit lékaře.


Zdroj: Prolaktin

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Již nemám problémy
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles