Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Operace žaludku může chránit před rakovinou

25. 11. 2009 | Nemoci

Obezita zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Vědci možná přišli na způsob, jak se tomuto strašáku ubránit.


Tloušťka jako nepřítel

Obezita – pandemie třetího tisíciletí – výrazně zkracuje a ztrpčuje nemocným život. Zbavit se jí je otázkou silné vůle, odhodlání a spolupráce s obezitologem. Tyto postupy jsou však pomalé. Navíc ruku v ruce s nadváhou přichází i cukrovka, kardiovaskulární, nádorová a další onemocnění. Právě masivní rozšíření obezity a její zhoubné důsledky na zdraví přispěly k rozvoji bariatrické chirurgie. Tedy úzkého oboru, který léčí obezitu chirurgickou cestou – nejčastěji bandážemi žaludku.


Vnitřní nepřítel

Ve Spojených státech – kde jsou bariatrické operace poměrně běžné – vědci zkoumali, zda jsou tyto zákroky schopny snížit riziko vzniku nádorů u těžce obézních pacientů. Tuková tkáň je totiž hormonálně aktivní. Produkuje ženské hormony, které jsou zodpovědné za vyšší výskyt gynekologických nádorů a rakoviny prsu u obézních žen. Navíc u obézních žen se častěji vyskytuje několik nádorů současně.


Méně tuku – méně nádorů?

Vědci z virginské univerzity vyšetřili pacientky, které podstoupily bariatrickou operaci, a stejně obézní ženy, co tento zákrok odmítly. Ve skupině operovaných se prokázal nádor u 3,6 % žen. Z těchto případů jen třetina nádorů byla zjištěna až po zákroku. U žen, které operaci nepodstoupily – a tedy se tukové tkáně nezbavily tak rychle – se zjistila rakovina takřka 1,5× častěji. Navíc rakovina se u obézních pacientek rozvinula mnohem dříve než u jejich štíhlých vrstevnic.

Výzkum vědců z Virginie významně podporuje teorii o propojení hormonální aktivity tukové tkáně a vyššího výskytu nádorů, které k růstu hormony potřebují. Studie je však jen první vlaštovkou výzkumu endokrinních změn u pacientů po prodělaném bariatrickém zákroku.


Zdroj: Léčba-rakoviny.cz

Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Rakovina žaludku je prý u silnějšího byvatelsva vyšší. To mohu říci z vlastní zkušenosti. Tady
na ni zemřela jedna paní. Ještě nebyla ani moc stará.
Obrázek uživatelky
profil
Statistiky jsousice hezká věc, ale znala jsem velkou spoustu štíhlých lidí, kteří zemřeli na rakovinu. Mám za sebou již tolik operací, že bych dobrovolně již na sebe nedala šáhnout.
Obrázek uživatelky
profil
Nabízeli mi to taky, ale je to zase o rakovinu toho žaludku, raději jsem ze strachu smysluplně změnila jídelníček a víc se hýbu. Se mnou už zhublo asi 3500 dalších žen, tohle je ta nejzazší možnost, když do břicha pronikne při operaci kyslík, může to spustit rakovinu tkání také. Je třeba poléčit hlavičku a změnit návyky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles