8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sezóna grilování je v plném proudu

2. 07. 2008 | Nemoci
Co nejlépe podniknout ve vlahém podvečeru? Možností je samozřejmě více. Přestože občas může sprchnout, mnohého labužníka to neodradí od grilování masa nebo uzenin.

Připravit na žhavém dřevěném uhlí lze nejen maso a různé klobásky, ale třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Je však třeba pomyslet na případná rizika, aby pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví. Samozřejmě to, co si zákazník koupí v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším „domácím“ zacházení. Právě tehdy může dojít k nežádoucímu pomnožení nežádoucích mikroorganismů, kteří se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k zapaření.

grilováníJe také možné zakoupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o různé kořeněné směsi určené například pro grilování. Již před dvěma lety Státní veterinární správa ČR cíleně kontrolovala prodej takovýchto směsí, a výsledkem bylo, že výrobci od té doby tomuto svému produktu věnují zvýšenou pozornost. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs i připravit sami, podle vlastní chuti. Při domácí přípravě to však chce být velmi obezřetní. Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce.

Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami nebo jeho močí a trusem, anebo, v našem případě, nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.

Salmonelózy i kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat, největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování – propéci!

Při transportu surovin je vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru.

Co nakonec dodat? Dobrou chuť!


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je výborná věc.Opravdu by se nemohlo jíst nic.Když se vše pořádně udělá,tak je to v pořádku.Vždyť se negriluje každý den.
Obrázek uživatelky
profil
to je sice fakt ... vždyť je to od odborníků, ale když se na to podívá normální člověk a měl by brát každý takový článek vážně a k srdci, tak zjistí, že vlastně nemůže jíst vůbec nic .... a když, tak jedině od sestry pro zdravou výživu ....
myslím, že každý rozumný člověk ví, co je pro něho dobré a co ne a hlavně kolik toho sníst aby to nauškodilo ... přece se říká, že i jed podávaný v minimálním množství může pomáhat ba dokonce léčit!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles