Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zatočte s nepříjemnými afty

3. 05. 2016 | Nemoci

Malé vřídky,

které umí opravdu potrápit


Nemůžete pořádně jíst a mluvit, protože vás to díky aftu neuvěřitelně bolí? Malé bolestivé afty mohou opravdu nehezky potrápit až několik týdnů a většinou postihly alespoň jednou v životě každého z nás. Trpí na ně především lidi do třiceti let a ženy (hlavně v období před menstruací). Afty patří k nejčastějším zánětlivým onemocněním v ústní dutině. Poradíme vám jak s nimi nejlépe zatočit a předejít jejich vzniku.


Přesná příčina jejich vzniku není zatím úplně známá. Spouštět je může slabá imunita, příliš ostrá plomba, starý nebo tvrdý zubní kartáček, nevhodná strava, stres či nedostatek vitamínů. Na rozdíl např. od oparu afty nejsou přenosné na druhého člověka, ale i tak pokud je zrovna máte, není vhodné se líbat.

Afty se vykytují osamoceně nebo ve větším množství. V ústech mohou být od jednoho až do třech týdnů. Nejčastěji se objevují na jazyku, na patře či na dásni. Samy o sobě nejsou nebezpečné, ale jsou velmi bolestivé a umí ovlivnit běžný život, protože s afty lze těžko jíst i mluvit.

aftyPostihne-li vás aft a přetrvává déle než dva týdny, je důležité navštívit lékaře, který zvolí vhodnou léčbu. Při lehčím aftu si vystačíte s babskými radami, vhodně zásobenou lékárničkou a upraveným jídelníčkem. Vracejí se vám afty příliš často? Tak navštivte svého zubaře, můžete mít např. špatně sednoucí plombu.
Zásadní je posílit si svou imunitu multiminerálními přípravky, které obsahují dostatek vitamínu C a B. Výborná je i syrová cibule. Váš partner to sice neocení, ale při hojení aftu, díky svým antiseptickým účinkům velmi pomáhá.  Dobrá je též konzumace droždí, ve kterém se nachází velké množství vitamínu B.


Pozor při výběru kartáčku

Důležité je pečlivě dodržovat ústní hygienu, čistit si zuby dvakrát denně. Nejlépe používat zubní pasty s přírodním složením. Nepoužívejte příliš tvrdé zubní kartáčky, ideální jsou velmi měkké a nezapomínejte na zubní nitě i ústní vody. Trpíte-li na afty, tak byste měli omezit kávu, citrusové plody a příliš kořeněná jídla, která mohou ústní dutinu dráždit. Především u malých dětí je důležité hodně pít, protože afty mohou vznikat ze špatné hydratace.

Přírodní přípravky

Při aftu je dobré si připravit odvar ze šalvěje a pravidelně kloktat. Šalvěj lékařská působí protizánětlivě a hojivě a urychlí jejich vyléčení. Dobré je také vyzkoušet speciálně sestavené přírodní přípravky, které jsou složené jen z výluhů různých bylin a kořenů.

Zdroj, foto: Prozdravi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !