Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti mají právo odmítnout určitou potravinu

12. 10. 2009 | Péče o tělo

Děti mají právo na to, aby jim nechutnala konkrétní potravina. Rodiče by ji měli dítěti nabídnout několikrát, ale pokud ji odmítá systematicky, měli by se s tím smířit, doporučují odborníci na dětskou výživu.

"Ani dospělí přece nejedí všechno. Pokud ratolest odmítá přesnídávku a chce raději jogurt, nebo nechce rohlík, ale preferuje chleba, měli by mu to rodiče určitě dopřát," řekla Mediafaxu nutriční terapeutka Jitka Rusková. Doplnila, že pokud dítě nechce vůbec nic, je možné, že nemá vůbec hlad, protože pocit hladu je individuální záležitost.

Rodiče by se také neměli příliš trápit s velikostí porce, kterou jejich potomek spořádá. "Každé dítě má zcela jiné specifické nároky ovlivněné momentálním růstem. Proto dítě, pokud jí málo, nemusí zákonitě hladovět. Je pravděpodobné, že mu prostě stačí menší množství jídla," řekla. Připomněla, že obecně platí, dávat dětem nejprve menší porce a teprve případě potřeby jim přidat.

Dítě by mělo jíst pětkrát denně. Základem jídelníčku má být pečivo a dvakrát až třikrát denně méně tučné mléčné výrobky. V dětském jídelníčku by nemělo chybět libové kuřecí, telecí i vepřové maso a alespoň jednou týdně ryby. Nedílnou součástí stravy je zelenina a ovoce a alespoň jednou týdně luštěniny, uvedla. Upozornila, že důležitý je i pitný režim. Základem je neperlivá stolní voda, ovocné čaje a ředěné ovocné džusy.

Děti by kvůli vysokému obsahu kalorií a špatnému vlivu na zubní sklovinu neměly jíst příliš sladkostí. "Nemůžeme jim je úplně odepřít, ale není dobré je používat jako "platidlo" nebo donucovací nástroj k vykonávání nějaké činnosti. Pokud je dětem dáváme, měli bychom sáhnout po těch zdravějších, jako jsou cereální výrobky bez polevy, sušené ovoce, ořechy, čokolády s vysokým podílem kakaa," doporučila Rusková.

Upozornila, že rodiče, kteří mají problémy s tím, že jejich dítě odmítá jíst, mohou zavolat výživovým odborníkům do poradenského centra Výživa dětí bezplatně na informační linku 800 230 000. Mohou využít i on-line poradnu na adrese info@vyzivadeti.cz.


Zdroj: SOS


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Určitě je to jao s čímkoli jiným. Každý má rád něco jiného, tak proč do jídla nutit děti za každou cenu. Vzniká z toho zvracní, následně až anorexie. Potom je každá rada drahá. Léčba je nákladná a málo úspěšná.
Obrázek uživatelky
profil
co takhle alergie na blbce?
ta se léčí jak
Obrázek uživatelky
profil
Měly děti před sto lety právo odmítnout něco, co jim nechutnalo? Asi by zemřely hlady. Já pamatuji tatínka (1931), který také odmítal sníst polévku. Maminka mu druhé jídlo nedala. Hlad byl takový, že snědl polévku, poté i to druhé. Dnes už naše dětičky odmítají jíst ve školní jídelně, protože to doma nevaří! Kam to dnes spěje!!! Že mi budou jednou nakazovat vnoučata, co mám vařit, třebaže na to nebudu mít? Nebo budu-li žít na vesnici, dojdou rohlíky a hned nepojedu do města? Vždyť je to směšné. Navíc, někteří na vybíravost dětí nemají finance. To je tedy hloupý článek.
Obrázek uživatelky
profil
Každžý z nás má jídla, která nemusí, nebo dokonce vůbec nejí, jsou dny kdy hlad nemáme vůbe, popř. nám nic nechutná, možná z důvodu nemoci atd. Takže i dítě má stejná práva jako my dospělí. A co si budeme povídat, některé školní jídelny zrovna nejchutněji nevaří. Vždy jsm se řídila zásadou, nemáš hlad, tak dobře, ale nedostaneš nic až při dalším jídle. U nás doma to tak vždy fungovalo a hlavně nenutit něco, co dítě nesnáší.
Obrázek uživatelky
profil
Syn zatím jí všechno ale mám obavy až půjde do školky. Všechny maminy s tím měly dost velký problém. Děti doma jedly vše ale jak začaly chodit do školky tak začaly problémy...Smajlík. Je to dobře napsané a měly by to přečíst opravdu všichni...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles