Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mobilní telefony: opravdu (ne)způsobují rakovinu?

24. 01. 2010 | Péče o tělo

Už několik let čteme v novinách slovní přestřelky vědců o škodlivosti mobilních telefonů. Olej do ohně přililo vydání práce, která výzkumy o škodlivosti telefonů srovnává.


Hledání pravdy

Spisek analyzující věčně omílané téma mobilní telefony a rakovina vydala pod názvem „Mobilní telefony – 15 důvodů k obavám“ nezávislá občanská sdružení. Na více než 40 stranách čteme kritiku dlouhodobé studie Interphone. Ta běží již od roku 1999 a zaměřuje se zejména na výskyt některých nitrolebečních nádorů: gliomu (nádor z buněk, co jsou oporou pro neurony), neurinomu (nádor z obalů sluchového nervu) a meningeomu (nádor z mozkových obalů). Výsledky studie jsou publikovány pouze částečně – podle nich nemají uživatelé mobilů vyšší riziko vzniku nitrolebečních nádorů, ba dokonce naopak. To je autorům kritického spisku přinejmenším podezřelé. Obávají se zmanipulování studie.


Pachatel neznámý

Rozlousknout oříšek škodlivosti mobilů bude složité. Jednak není známo, proč vůbec a jak vlastně mozkové nádory vznikají. U 5 % z nich má vliv dědičné zatížení, zvýšený výskyt se popisuje u lidí v častém kontaktu s herbicidy, pesticidy či meziprodukty při zpracování ropy a lidí s AIDS. A navíc zdraví člověka ovlivňuje tolik dalších faktorů, že lze jen těžko vytrhávat působení mobilních telefonů z kontextu životního prostředí a životního stylu jednotlivce.


Varovné výsledky

Pokud byly buněčné kultury v laboratoři vystaveny elektromagnetickému záření o podobné intenzitě, jakou vysílají mobily, docházelo v buňkách ke zlomům DNA. Právě poškození DNA stojí na začátku vývoje nádoru. Ale přece jen – tkáňové kultury mají jiné podmínky k růstu než naše buňky. Studie nicméně prokázala, že časté telefonování (zvláště na jedné straně) zvyšuje riziko nádorů slinné žlázy.


Hlavně s rozumem

Technický pokrok zkrátka předběhl naše biologické poznání. Svádět všechny nádory, neplodnost či poruchy psychiky na mobily není tou správnou cestou. Zároveň je dobré mít na mysli, že bezdrátové telefony nejsou tak nevinnou hračkou, jak ji výrobci a prodejci představují. Je tedy lépe mít se na pozoru, zbytečně dlouho a často netelefonovat a snažit se co nejvíce používat handsfree sety.

 

Zdroj: Léčba-rakoviny.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já sice telefon mám, ale abych tak řekla, spíše
abych byla klidná. Stále ho mám jinde nežli jsem já. Takže mi určitě žádná nemoc nehrozí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles