Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nasazování a vyjímání kontaktních čoček

28. 07. 2016 | Péče o tělo

Nejdříve navštivte kontaktologa:

Než se rozhodnete pro nákup a nasazení kontaktních čoček, měli byste navštívit kontaktologa pro aplikaci čoček – jde o proces, jehož cílem je vybavit uživatele optimálními kontaktními čočkami a přinést mu informace o zásadách správné péče o zrak a kontaktní čočky.

Jak nasadit a vyjmout čočky


1. Příprava na nasazování čoček
Kontaktní čočky nasazujte vždy před aplikací make-upu a pleťových krémů. Nejlépe je očistit pleť pleťovou vodou, která odstraní kožní maz v okolí očí a víčko vám při odtahování nebude klouzat z prstu.

Vždy je důležité mít důkladně umyté ruce mýdlem a osušené ručníkem, který nepouští chlupy. Nevhodné jsou papírové utěrky a ubrousky, ty zanechávají drobné chloupky, které se pak na čočce uchytí a po aplikaci v oku dřou. Mohu doporučit obyčejnou bavlněnou utěrku nebo dětskou plenu.

Připravte si zrcadlo. Čím větší, tím lepší:

Kontaktní čočky2. Postup nasazování kontaktních čoček
Před otevřením blistru s ním zatřepejte, aby se čočka odlepila od stěny a uvolnila do roztoku.
Vyjměte čočku z blistru opatrně jen konečky prstů, nedotýkejte se jí nehty, aby nedošlo k jejímu poškození. Nehty nemusíte udržovat krátké, jak se všeobecně nositelům čoček doporučuje. Naopak při vyndávání čočky z oka se přesvědčíte, že delší nehty jsou výhodou.
Čistou a neporušenou čočku položte na špičku ukazováku, utřeného do sucha. Čočka tak na prstě lépe drží, nehrozí riziko jejího upadnutí na zem a následného znečištění, čištění atd…
Zkontrolujte, zda čočka není naruby (vnitřní stranou ven). Pokud je vaše čočka opatřena indikátorem rub/líc je čočka ve správné poloze, pokud čísla přečtete právě v tomto pořadí. Pokud užíváte čočky bez indikátoru rub/líc, je čočka ve správné poloze, pokud je zaoblená a není na okraji prohnutá.

Ukazovák s čočkou dejte lehce nad úroveň očí a dívejte se na čočku z vnější strany.
Čočku budeme nasazovat do pravého oka – vyplatí se při nasazování čoček vytvořit pravidlo a vždy pravým okem začínat. Předejte se tak záměně čoček.
Lokty se opřete o pevnou podložku (stůl), aby se vám neklepaly ruce a přibližte se co nejblíže k zrcadlu.

Pravým prostředníkem uchopte spodní víčko těsně pod řasami a táhněte jej dolů. Ukazovákem levé ruky uchopte horní víčko pravého oka a táhněte ho směrem nahoru. Je třeba vytvořit dostatečný prostor pro umístění čočky na oko.
Pohled směřujte přímo do zrcadla a přiložte jemným dotykem čočku z ukazováku na oko.
Uvolněte víčka a zamrkejte.

Pokud uvízla na čočce během nasazování nějaká drobná nečistota, je nutné čočku posunout na bělmo, tím se zvětší slzný film a je šance na vyplavení, častěji je nutné čočku vyjmout a omýt.

V případě, že čočka v oku dále dře, je nutné čočku vyndat, vymýt v roztoku a zkusit nasadit znovu, popř. vyměnit čočku za novou.

Nasaďte čočku do levého oka.

Můžete použít stejný postup jako u oka pravého. Tj. čočka je na pravém ukazováku, pravým prostředníčkem táhněte spodní víčko levého oka dolů a levým ukazováčkem táhněte levé víčko nahoru.

Někomu může více vyhovovat výměna rukou, tedy: čočka je na levém ukazováku, levým prostředníčkem táhnete spodní víčko levého oka dolů a pravým ukazováčkem táhněte levé víčko nahoru.

Čočka v oku dobře sedí, pokud nikde neškrábe, nemáte rozmazané vidění, zkrátka o ní ani nevíte. To platí však pouze pokud máte čočku naaplikovanou od kontaktologa. Často se stává, že tzv. těsná aplikace se projevuje příjemněji, ale hrozí při ní přidušení rohovky.

Pro dosažení lepšího komfortu při nošení kontaktních čoček doporučuji často mrkat, především při sledování monitoru PC, televizoru…, aby se čočky stále zvlhčovaly. Můžete také používat oční kapky, kterých je na trhu velký výběr. Jedna kapka do každého oka 1–2 denně oku uleví.

3. Vyjmutí čočky z oka
Opět je důležité důkladně si umýt ruce, usušit ručníkem, jak již bylo popsáno výše. Připravte si zrcadlo. Níže popsaný postup je stejný pro levé i pravé oko:

Hlavu mírně předkloňte, aby se asi 1/3 rohovky posunula pod horní víčko.
Levým ukazovákem táhněte spodní víčko dolů, pravým ukazovákem posuňte čočku z rohovky na bělmo ve spodní části oka.
Jemně zmáčkněte čočku palcem a ukazovákem (v půlce se vám přehne) a vyjměte ji z oka.
Vyjmutou čočku je nutné očistit a uložit do pouzdra.

Existují ještě další postupy nasazování čoček. Pokud Vám uvedená a „odzkoušená“ metoda nevyhovuje a máte lepší, podělte se o ní s námi.


Zdroj, foto: VašeČočky.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !