Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči a péče o zrak

1. 08. 2020 | Péče o tělo

Přestože zrak je asi náš nejdůležitější smysl, mnozí se k němu tak nechovají a oči přespříliš zatěžují a nevědomky jim ubližují. Přílišná zátěž a zlozvyky se ovšem mohou podepsat na kvalitě vidění. Jak tomu předejít?

 

Brýle jsou pro mnohé stigma, znamení nedokonalosti či stáří. Raději natahují ruce, aby si přečetli knížku nebo etiketu v obchodě. Nechtějí si přiznat, že je dostihla vetchozrakost, typická oční vada postupujícího věku dostavující se kolem pětačtyřicítky. Pružnost oční čočky se totiž časem zhoršuje, zaostřit na krátkou vzdálenost je stále obtížnější a běžný život složitější. Tvrdit okolí, že stále vidíte jako rys, je však pštrosí politika, která vede leda k potížím. Než si šéf všimne, že se divně lepíte na monitor počítače, a rodina začne protestovat, že ze supermarketu nosíte prošlé potraviny, je lepší navštívit očního lékaře. Dobře vybrané brýle s pěknými obroučkami (je dobré zakoupit si i brýle rezervní, pro práci i domácnost, nebo pro případ poškození jedněch z nich) se vám mohou stát módním doplňkem a naopak vašemu vzhledu prospět. Pravidelně si nechávejte dioptrie přeměřit, protože my všichni musíme počítat s tím, že nejen roky, ale i dioptrie přibývají.

 

Nepřítelem očí je také slunce, a to nejen nyní v létě. Jeho paprsky dokážou na nechráněných očích udělat pěknou paseku. Zánět spojivek je to nejmenší, co si od moře, z hor, z pobytu na slunci bez slunečních brýlí lze odnést. Dlouhodobé vystavení intenzivním slunečním paprskům může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech i poškození sítnice. Může být ale také příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a spojivky. Sluneční brýle vybírejte pečlivě a raději navštivte specializovanou prodejnu či optika. Tmavé brýle, ale bez UV filtru mohou být dokonce škodlivější než žádné. Vyhněte se proto tržnicím a supermarketům, kde nelze očekávat kvalitní zboží v oblasti optiky. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, a do očí tak proniká více slunečních paprsků, které mohou vést k poškození zraku. Brýle v exponovaném prostředí, např. na horách či u moře, noste i v případě, že se slunce schovává. Až 80 % UV záření totiž pronikne i nízkou oblačností, a sluneční paprsky tak mohou škodit očím, i když je pod mrakem.

 

Očím svědčí také pohyb. Tímto pohybem nejsou míněny kliky nebo dřepy, ale ten nejpřirozenější pohyb očí, mrkání. Při něm slzný film zvlhčuje povrch oka. Během soustředěného sledování monitoru ale mrknete asi pětkrát méně než normálně. Vzniká tzv. syndrom suchých očí, který způsobuje osychání rohovky. Proto se přinuťte i u sebedůležitější práce každých dvacet minut oči „promrkat“. Nebo sáhněte po tzv. umělých slzách, které rohovku zvlhčí a zabrání nepříjemným pocitům, pálení a řezání v očích. Rozhodně oči nemněte, neprotírejte prsty. Můžete si tak do nich zanést infekci, způsobit si zánět spojivek. Tření očí může dokonce trvale poškodit rohovku, a navíc přispívá ke vzniku tmavých kruhů pod očima. Zahnat únavu pomůže spíš jóga, která oči uvolní. Krouživé pohyby, pohled doleva, doprava, nahoru, dolů urychlí látkovou výměnu v oku a jeho okolí. Pravidelně takto cvičit několikrát denně a večer před spaním by měli hlavně ti, kteří sedí celou pracovní dobu u počítače, a také ti, kterým se zhoršuje oční vada.

 

Hippokratovo „Jídlo budiž tvým lékem…“ platí i pro oči. K jejich dobrému fungování přispívá nemalým dílem strava. Není to jen stará dobrá mrkev, ale mnohé další potraviny s antioxidanty s obsahem vitaminu A, luteinu a aminokyselin, jako jsou vejce, mořské ryby, listová zelenina (špenát nebo kapusta), kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka nebo olivový olej. Při samosběru borůvek si dopřejete tělu i očím prospěšný pohyb na zdravém vzduchu.

Naopak kouření škodí nejen tělu, ale i samotným očím. Podle odborníků má negativní vliv na oční pozadí, sítnici, žlutou skvrnu, oční nerv i čočku. Poškozuje tedy všechny části oka mnohem víc, než kuřáci tuší. Cigarety také významně zrychlují vznik očních chorob, a proto by kuřáci rozhodně neměli zanedbávat preventivní oční prohlídky. Stejně jako celému organismu, ani očím nesvědčí pobyt v klimatizovaných místnostech. Klimatizace vysušuje sliznice a bývá také příčinou tzv. syndromu suchého oka. Nelze-li jinak, mějte po ruce již zmíněné kapky „umělé slzy“. Očím dopřejte také co nejvíce přirozeného denního světla, aby se zbytečně nenamáhaly.

 

Při líčení se vyhněte zanesení kosmetických přípravků do očí. Zvlášť pečlivý na čistotu musí být každý nositel kontaktních čoček.

 

Jednou za čas si nechte zrak zkontrolovat, přestože nevnímáte žádné zrakové problémy. A především tehdy, pokud jste majitelem řidičského průkazu. Můžete tak zabránit nepředstavitelným škodám, a to nejen ekonomickým. Nezanedbávat pravidelné kontroly zraku je zvlášť důležité v případě celkových onemocnění, jako jsou cukrovka, obezita nebo vysoký krevní tlak.

 

Ten, kdo zrak jednou ztratí, ho často už nikdy nezíská. A proto se věnujte prevenci.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Oči a péče o zrak:

Oči a péče o zrak
Oči a péče o zrak
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !