Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Triky, jak obelstít léto, aby se nepodepsalo na vaší postavě

25. 08. 2018 | Péče o tělo
Léto patří hned po vánočních svátcích k nejrizikovějšímu období pro přibírání na váze. Proč zrovna v létě kila přibývají a jak tomu předcházet nám poradily odbornice na výživu a fitness trenérka.

Dejte si pivo. Má nižší kalorickou hodnotu než víno

Kdy jindy si dát oblíbený nápoj či vychlazené pivo než v létě na terase nebo u bazénu? Jenže většina lákavých letních drinků je plná „prázdných“ kalorií. Dokonce i ovocné koktejly nebo nealkoholické Mojito obsahují často tolik kalorií, že by dokázaly nahradit svačinku či dokonce lehkou večeři.

Jenže kdo by chtěl pít na festivalu nebo jiné letní akci celý den jen čistou vodu? Například pivo má nižší kalorickou hodnotu než mnohá červená vína. Pokud si pivo dopřejete v omezeném množství, nemusíte se dokonce bát ani toho, že přiberete. Spíše jde o celkové rozložení stravy a pohybu. V porovnání s vínem dokonce poskytuje širší spektrum zdravotních výhod. Pivo je výborným zdrojem vitamínu B2, B3, B6, B9 (kyselina listová) a B12. Navíc obsahuje rozpustnou vlákninu. Pivo je vhodné jako iontový nápoj po sportu, ale bezprostředně po fyzické aktivitě doporučuji zvolit spíše jeho nealkoholickou verzi. Alkoholické pivo si dejte až si tělo trochu odpočinete a především doplníte živiny.

žena u mořeHoďte na gril něco zdravého

Další nástrahou léta jsou grilovačky s přáteli. Těch se ale nemusíte bát, pokud se naučíte grilovat zdravěji. Při opékání masa nebo ryb použijte alobal. Při přímém opékání na grilu vznikají karcinogenní látky. Ve větší míře grilujte  zeleninu, která z grilu chutná skvěle a obsahuje důležité antioxidační látky. Nejčastěji se grilují pevné kousky zeleniny, jako jsou papriky, lilek, cuketa, ale vynikající je i jarní cibulka, rajčata nebo žampiony. Co se týče pečiva, tak se ho snažte vynechat úplně nebo sáhněte po celozrnné variantě. Pozor si dejte na kalorie obsažené v různých dipech a omáčkách.


Sportujte! Nenechte se zastrašit vysokými teplotami

Léto je jako stvořené pro celou řadu venkovních aktivit, přesto většina z nás raději posedává či dokonce polehává ve stínu nebo v klimatizovaných místnostech. Místo abychom využili hezkého počasí a šli si ven zaplavat nebo na horskou túru, tak raději hledáme výmluvy, proč to v tom horkém počasí nejde. Nazout tenisky v tom největším vedru a jít běžet maraton sice může být opravdu zdraví nebezpečné, ale když se chce, všechno jde. Jít si zaběhat můžete brzy ráno nebo naopak večer, kdy jsou teploty mnohem přijatelnější. Kromě toho se celoročně nabízí možnost jít si zacvičit do tělocvičny nebo posilovny. Sport je životní styl, nikoliv sezónní záležitost.

Je libo ovoce nebo zmrzlina? V dietě můžete obojí, ale...

Pokud nedokážete odolat studené pochoutce ve formě zmrzliny nebo nanuku, a zároveň nechcete přibrat, pak pro vás máme skvělou zprávu. Můžete si svou oblíbenou zmrzlinu klidně dopřát, ale měli byste si hlídat složení. Pokud dostanete chutě na zmrzlinu doma, pak si ji můžete vyrobit domácí. Porce domácí zmrzliny je ideální náhradou dopolední svačinky a na rozdíl od té kupované si sami zvolíte množství cukru a nezdravá éčka. V případě, že se rozhodnete pro kupovanou zmrzlinu nebo nanuk, zjistěte si složení. Zaměřte se na množství cukru a to včetně umělých sladidel, důležité je také sledovat, jaké tuky byly použité a jaký druh éček daný produkt obsahuje. Například E476, což je Polyglycerolpolyricinoleát, může mít negativní vedlejší účinky, jako jsou střevní potíže nebo alergie. Co se týká ovoce, tak ho jezte s mírou a spíše v dopoledních hodinách. Při hubnutí nebo při udržení štíhlé postavy není vhodné jíst příliš sladké druhy ovoce, jako jsou banány, hroznové víno nebo přezrálé plody.

Dejte si na co máte chuť, ale s mírou

Málokomu se chce chystat krabičky a jen málokdo má tak pevnou vůli, aby si nedal alespoň něco malého ze stánku, odkud se line vůně grilovaného masa či jiné dobroty. Pokud se rozhodnete zhřešit, tak se tím ale nestresujte. Stres napáchá mnohdy více škody než kalorie navíc. Přesto se ale snažte trochu hlídat a během léta se vyhýbejte potravinám, jako jsou sádlo, smetana a šlehačka, tučné sýry, slanina, špek – výjimku tvoří lidé stravující se nízkosacharidovou stravou, ale pro všechny platí vyhýbejte se klasickým paštikám, uzeninám, přemíře sladkostí a pozor si dejte i na sušené ovoce. Dostanete-li chuť na ovoce, zvolte nejlépe bobulové, hlavní jídlo doplňte zeleninovým salátem. Sacharidy a především jednoduché cukry omezte.

Tip na závěr – domácí Raw cherry zmrzlina
Ingredience:
•    2 šálky syrových kešu
•    2 šálky vody
•    1 šálek třešní
•    1 lžíce bio kokosového oleje
•    1 lžíce citronové šťávy
•    1 bio vanilkový cukr (třtinový s vanilkou)
•    2/3 šálku javorového sirupu
•    30 g 85% čokolády

Postup: Namočte kešu oříšky do vody asi na 4 hodiny. Slijte je a propláchněte čistou vodou. Čokoládu dejte asi na půl hodiny do mrazáku vychladit. Oříšky rozmixujte se dvěma šálky vody na hladkou směs konzistence másla. Přidejte javorový sirup, čerstvou citronovou šťávu, kokosový olej, vanilkový cukr s pravou vanilkou a několik třešní. Mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Třešní přidejte tolik, aby směs obarvily. Přidejte na kousky nasekanou čokoládu a zbytek třešní. Rozdělte do 4 malých misek a dejte do mrazáku zmrazit asi na 2 hodiny.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !