8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zima klepe na dveře. A obezita také!

12. 12. 2009 | Péče o tělo

Pozdní podzim a zima je přesně tím obdobím, kdy nám hrozí nebezpečí obezity. Je to vcelku logické. Na sportování venku není ani chuť, ani čas. Při brzkém soumraku si raději sedneme k televizi a zkoušíme, které že lahůdky nám kuchaři pro letošní zimu připravili. Není pak divu, že v České republice trpí obezitou každý pátý muž a dokonce každá třetí žena. To nás řadí na přední místo tohoto nelichotivého žebříčku v Evropě.

Pokud k tomuto nelichotivému stavu připočteme i nadváhu, kterou trpí 68 procent žen a 72 procent mužů, pak není divu, že se o obezitě hovoří jako o epidemii třetího tisíciletí. Jistě právem, protože lékaři udávají jednoduchou, o to však děsivější statistiku: přejídání údajně zabilo více lidí než všechny války dohromady.

Přitom počet obézních lidí stále stoupá. Zatímco v roce 1995 se jejich počet na celém světě odhadoval na 200 milionů, v roce 2000 jich bylo už 300 milionů a dnes je to zhruba ještě dvojnásobek. 

„Tato čísla hovoří jen o současném stylu života naší generace,“ konstatuje primář MUDr. Jiří Leisser z lázní Teplice nad Bečvou, kde se obézním lidem dlouhodobě věnují. „Všichni v podstatě víme, co je příčinou naší obezity. Nepravidelná strava, zbytečně velké porce jídla, jeho špatné složení, k tomu stres, který si kompenzujeme právě jídlem a pak alkohol a především málo pohybu. Ovšem své zlozvyky se trestuhodně nesnažíme napravit.“

Čím tedy začít? Rozhodně změnou stravy. „Vyhněte se rafinovanému cukru, moučníkům, čokoládám, sušenkám, coca-cole, zmrzlinám. Omezte živočišné tuky obsažené v pomazánkách či masných výrobcích a nahraďte je rostlinnými tuky. Když pečivo, tak celozrnné, když rýži, tak natural, když těstoviny, tak celozrnné. V každém případě si ale nechte zajít chuť na smažená jídla a tučné sýry,“ radí jednoduše doktor Leisser. V každém případě je ale nutný pohyb. Pokud nemáte čas na sportovní aktivity, alespoň choďte pěšky, třeba do práce.

„Velmi vhodným místem na zahájení postupného hubnutí jsou lázně,“„Lékaři společně s nutričními specialisty každému poradí, jak s hubnutím začít, čeho se v jídle vyvarovat a co si naopak dát na talíř.“ radí doktor Leisser. A další výhoda pobytu v lázních? Člověk tu nemá svou domácí, k prasknutí narvanou lednici!

„Velmi důležité je ve svém snažení vytrvat. Denně nebo ob den se věnovat například menšímu vytrvalostnímu tréninku. A pak bych také varoval před všemi těmi zázračnými tabletkami. Žádná nefunguje,“ radí doktor Leisser.

Čeho bychom se během hubnutí měli vyvarovat? Rozhodně bychom neměli chtít zhubnout co nejrychleji. Zpočátku se nám možná podaří zhubnout rychle tři až čtyři kilogramy, ale pak se úbytek zpomalí a my pomalu ztrácíme sílu pokračovat. Protože tělo nedokáže rychle ztrácet tuky, ale bílkoviny, které jsou nutné pro růst svalstva, optimální úbytek hmotnosti je mezi jedním a dvěma kilogramy měsíčně. Právě tak ztrácíme hlavně tuk a neubývá nám svalová hmota. A hlavně nesmíme zapomínat, že je vždy třeba doplnit omezení stravy zvýšenou fyzickou aktivitou. Prostě méně jídla, více pohybu.


Autor: Dr. Jaromír Pohan


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem taky papkala a teď nevím co s kilečky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy jsem si nemyslela, že budu patřit k obézním lidem. Byla jsem nemocná, takže jsem s chutí jedla. Měla jsem méně pohybu. Prostě ještě se ne-
mohu dostat do formy. Snad v létě, kdy budu jezdit na kole opět něco shodím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles