Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zubní preventivní prohlídky vám mohou zachránit chrup!

5. 06. 2013 | Péče o tělo
Ruku na srdce, jak často chodíte na preventivní prohlídky ke svému zubaři? Nejoptimálnější je chodit jednou za šest měsíců. Většina z nás zbytečně čeká, až ho bude nějaký ten zub či dáseň zlobit a až poté, co si protrpí několik bezesných nocí, se odhodlá s tím něco dělat.  A přitom můžete takovým nepříjemnostem předejít a většinu onemocnění odhalit ještě v počátečním stadiu. Zásah je pak jednodušší, levnější a hlavně méně bolestivý. Ptáte se jak? Jedině prevencí! Jako děti školou povinné jste každý půlrok chodili na prohlídky spolu s dalšími spolužáky. Ale nejen dětský chrup potřebuje pravidelnou kontrolu.

Je možné namítnout, že preventivní prohlídka u zubaře je zbytečná, jelikož vždy, když přijdete, lékař se vám podívá do pusy, nadiktuje sestře stav vašeho chrupu a vy jdete domů. Tak to ale být rozhodně nemá. Co vše má zahrnovat správná preventivní prohlídka u zubaře? Zeptali jsme se MUDr. Jana Stuchlíka. Možná se budete divit!

Zubní preventivní prohlídky vám mohou zachránit chrup!Vzhled pacienta

Úplně první věc, kterou je nutné zkontrolovat, je váš vzhled. Nebojte se, pokud si vás lékař začne prohlížet, naopak, svědčí to o jeho pečlivosti. Jakékoliv otoky obličeje či zarudnutí kůže v oblasti čelisti a krku mohou značit onemocnění v dutině ústní. Tento aspekt by se neměl podceňovat.

Otevřete ústa!

Další fáze prohlídky už probíhá ve vašich ústech. Zubař nejprve zkontroluje jazyk, sliznice a dásně. Součástí preventivní prohlídky může být i základní dentální hygiena – měkký plak, zubní kámen, pigmenty a skvrny na zubech, to vše musí lékař zkontrolovat. V lehkých případech se může čistění ujmout sám, výraznější nález bude ale znamenat doporučení návštěvy dentální hygieny.

Následuje revize chrupu samotného – starší výplně, či zda do sebe zubní oblouky zapadají a mají tak skus proti sobě. Dále se kontrolují zuby s ošetřenými kanálky, zuby po úrazech či implantáty. Zde se ale jedná o individuální potřeby dle aktuálního stavu chrupu. Zásadní je i detekce kazů. Oprava kazů se dle rozsahu řeší objednáním na jiné termíny.

Jak je to s rentgeny?

Součástí každé prohlídky by mělo být zhotovení skusových snímků, každou čtvrtou prohlídku je pak vhodné zhotovit i panoramatický rentgen. “Často je vhodné zhotovit přehledný panoramatický snímek – tzv. ortonpantmogram, tedy hlavně u pacientů, které vidíme prvně. Stomatolog má pak přehled o celkovém stavu chrupu klienta. Jsou zde vidět nejen mrtvé zuby či třetí moláry (známé jako „osmičky“), ale také zde lze odhalit různé cysty či nádory v kosti. Rentgen tedy slouží i jako onkologická prevence,“ upozorňuje MUDr. Stuchlík.

Zubní preventivní prohlídky vám mohou zachránit chrup!Jak je to s dětmi a prevencí?

V naší společnosti existuje velký mýtus, že s malými dětmi není nutné chodit na preventivní zubní prohlídky. Dokonce se můžeme setkat s názorem, že dočasné (tzv. mléčné) zuby není potřeba nijak řešit, jelikož stejně vypadnou. To je ale velký omyl.

Na první prohlídku je vhodné vzít dítě už s prvním zoubkem a dále pak každých šest měsíců od doby, co je chrup dorostlý. Dočasné zuby mají svou funkci a není pravdou, že nemají vliv na zuby stále. Pokud infekce pronikne dále do mléčného zubu, nebo pokud ze zubu zbude jen černý pahýlek, pak je velmi pravděpodobné, že infekce mohla nakazit i stálý zuby, který je již připravený v lůžku. Hlavním problémem předčasné ztráty zubů ale může být následné nepravidelné prořezávání zubů stálých a vývoj vadného skusu.

Problém s „černými“ prvními zuby má mnohodětí. Hlavní příčinou jsou jejich rodiče, kteří jim nedostatečně chrup čistí. Je potřeba si uvědomit, že pokud má dítě například v noci žízeň, nejen podávání sladkého nápoje, ale i třeba ovocného čaje a následné nevyčištění zubů, škodí. Mléčný zub jedrobný a velmi citlivý a infekce se v něm šíří závratnou rychlostí.

Stejně tak velmi rozšířený zlozvyk maminek olizovat po dítěti lžičku a dát mu ji zpět do úst, nebo olizování dudlíku. Dospělý jedinec má v ústech přes 600 tisíc bakterií a těm se dětský dočasný chrup dokáže jen těžko bránit.

Takže ač je to jakkoliv náročné, snažte se dítěti zuby poctivě čistit dvakrát denně. Nenechávejte to ale na dítěti, to si chrup pečlivě vyčistí jen těžko. Dbejte také na dostatečně vyváženou stravu dítěte a k pití mu podávejte nejlépe čistou vodu. V neposlední řadě nezapomínejte na pravidelné prohlídky od raného dětství. Dítě si tak zvykne na ordinaci i zubaře a až přijde větší problém, bude na prostředí zvyklé a nebude takový problém ho plnohodnotně ošetřit.

Zdroj, foto: MUDr. Jan Stuchlík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jojo, jsem si myslela, jak jsme úžasní a dbáme o své zdraví, že budeme mít zuby dlouho k "použití", ale není nad to, když vám zubař zuby neopečovává tak, jak si myslíte, že by to mělo být. Opravdu není nad dobrého zubaře. Naše paní zubařka byla úžasná, milá, ochotná, ale co to bylo platné, když mám většinu zubů pryč a nové lékařka mi říkala, že zato může "ošetřování" paní zubařky :-(
Obrázek uživatelky
profil
Změna zdravotní pojišťovny neřeší péči, nebo zájem o své zdraví.Smajlík
Můžete publikovat své názory v PR článku.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímejte se o své zdraví a zkuste změnit zdravotní pojišťovnu na zmena-zdravotni-pojistovny.cz jednoduše online.
Obrázek uživatelky
profil
Také chodím 2x ročně na prohlídky. A mám štěstí na šikovnou zubařku... ale daň za to, je dlouhá čekací doba a narvaná čekárna.
Obrázek uživatelky
profil
My chodíme na preventivní prohlídky celá rodina, syn byl poprve u zubařky ve dvou letech. Když byl menší, zuby jsem mu čistila 3x denně, k tomu Orbit žvýkačky, neslazené čaje, žádné Kubíky či jiné s.ačky. Používá ústní vodu, dentální nit..výsledkem je to, že má zdravé, hezké zuby, zatím bez jediného kazu a zubaře se nebojí. Na zubaře jsme zřejmě měli štěstí, jsme spokojeni.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles