Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Želiv - výlet k narozeninám

15. 12. 2016 | Česká republika

Kamarádka má kulatiny a již dlouho mluvila o tom, že chce jet do Želiva. Tak jsme se rozhodly, že vyrazíme. Nicméně spojení z Jihlavy (i když je to kousek) je trochu problematické.

Musíme přes Humpolec – no když se tam odstěhoval Hliník, proč bychom si městečko neprohlédly i my. Je ospalé slunečné ráno, ale v jednom okénku nám natočí zmrzlinu. Procházíme se a hledáme  Hliníkárium. Je to malé, ale milé muzeum – jsme tam samy, takže si opakujeme repliky a smějeme se jako malé holky. Ještě navštívíme v parku Stromovka kámen s pamětní deskou a Hujerovu švestičku.

Do Želiva nám nic nejede, co teď – tak si vezmeme taxíka. Veze nás příjemná paní, která nám povídá o zdejším kraji, který je opravdu nádherný. Cestou do Želiva se kocháme krásnou přírodou.

A jsme tu – pro mě Želiv znamená můj oblíbený Santini. Jsem zvědavá. Ale nejdříve jdeme na oběd – ne do té klášterní restaurace, ale za most, kde jsme se výborně najedly.

ŽelivZaplatíme si prohlídku kláštera a prohlídku pivovaru. Začínáme v pivovaru, kde nám sympatický bývalý sládek vysvětluje a ukazuje, jak se pivo vyrábí. Jenže na moji kamarádku si jen tak nepřijde, ona kdysi v pivovaru dělala a postup zná velice dobře. Začíná, má klást doplňující otázky a pán viditelně ožije  a prohlídka je veselá,  jak se ti dva doplňují. Piva Haštal 12, Falco 12, Jeroným 12, Godšalk 12 – krásné názvy. Těším se, až je ochutnáme. Prohlídku jsme časově přetáhli a už na nás čeká průvodkyně klášterem. Pán nás pořád zdržuje a zve na ochutnávku – dáme si loka a utíkáme ke klášteru, kde na nás průvodkyně čeká.

Klášter byl založen 1139 Soběslavem I. Po několika požárech byl obnoven v letech 1713-1720 Santinim. V 50. letech 20. století sloužil jako internační tábor,  kde komunistický režim zadržoval více než 400 kněží a řeholníků. Byl zde i kardinál František Tomášek. Procházíme konventem, knihovnou a vstupujeme do Kostela Narození Panny Marie – původně románského kostela cca kolem roku 1250. Mě hlavně zajímá ta přestavba Santiniho – síňová trojlod se širší střední lodí, presbytář a dvě průčelní věže. Velmi cenné je i barokní zařízení – lavice, oltáře, sochy – jsme trochu pyšné, protože jsou tu řezbářské práce i od jihlavského řezbáře F. Hoebbela.  Koukám se do stropu a kochám se tou nádherou.

Jen tak napůl ucha slyším, jak se kamarádka ptá průvodkyně: A kde tady bydlí paní Urbánková? Jo – já vám to řeknu a vy k ní budete chtít jít na kafe… nevědíc kam, tak jsme nešly.

Jdeme ještě na pivo do klášterní  restaurace – moc dobré a procházíme se ještě v okolí kláštera – Trčkův dům, hřbitov s románským kostelem Sv. Petra a Pavla. Autobus nám jede za dvě hoďky, tak si dáme ještě vínko v restauraci u zastávky a přes Humpolec do Jihlavy.

Odškrtávám si dalšího Santiniho a plánujeme další výlety.


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Želiv - výlet k narozeninám:

Želiv - výlet k narozeninám
Želiv - výlet k narozeninám
Želiv - výlet k narozeninám
Želiv - výlet k narozeninám
Želiv - výlet k narozeninám
Želiv - výlet k narozeninám
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc krásně napsáno Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme tam kdysi byli...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles