Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život ženy v dekádách - 20, 30, 40, 50, 60 let

13. 03. 2017 | Péče o tělo
Těžko říct, jestli jsou muži z Marsu a ženy z Venuše, ale jedno je jisté. Mužský život ubíhá jaksi úplně jinou rychlostí, než život ženy. Zatímco muži na svém vzhledu většinou nijak dramaticky nelpí a jejich pracovní harmonogram je plus mínus stejně nabitý, ať už mají doma novorozeně, nebo puberťáka, u žen se vše vyvíjí docela jinak.

My ženy víme, že jednou jsme dole, jednou nahoře. Každý věk má své výhody, ale i stinné stránky, se kterými se musíme nějak vyrovnat. Co je typické pro jednotlivá období v životě ženy? Jak jsme na tom se zdravím, psychikou a fyzickou krásou?

Věk 15 – 25: Proměna v ženu

S nástupem menstruace definitivně skončilo období dětství, minimálně po stránce fyziologické, a dívka se začne měnit v ženu. Zaoblí se jí boky, narostou prsa, na tváři vyraší první nehezké vyrážky... A ty nehezké věci jsou obzvlášť nepříjemné - hlavně proto, že v tomto věku řešíme v první řadě svůj vzhled. Částečně také přemýšlíme nad budoucností, ale nepříliš vzdálenou.

Život ženy v dekádáchVýhledově nás zajímají pouze nejbližší roky. Jakou střední školu si vybrat? A co potom? Vysoká? A jaká? Nebo raději cesta na zkušenou do zahraničí?

Zdraví moc neřešíme. Máme ho, tak proč se tím dál zabývat?! Chodíme do solária (abychom dobře vypadaly), vlasy si barvíme doma - agresivními barvami z drogerie (na šetrnější a kvalitnější produkty nejsou peníze), o životosprávu se moc nezajímáme.

Objednat si pizzu, nebo si na koleji "uvařit", či spíše zalít horkou vodou, čínskou polévku, je určitě jednodušší i levnější. Zato dokonale známe všechny možné diety... Vždyť potřebujeme vypadat!

Věk 26 – 35: Vzhled, kariéra, rodina

Ano, přesně v tomto pořadí. Ústředním tématem našeho života je stále vzhled. Jsme přesvědčeny, že ten ovlivní i kariéru či založení potenciální rodiny. Ačkoliv někdy se pořadí může i změnit...

Změna nastane, když přijdou děti. Už se o sebe tolik nestaráme, protože nestíháme. Ne, že by nás zevnějšek netrápil, ale přednější je péče o děti, partnera a domácnost. Může to být období prvních vážnějších partnerských neshod, kdy jablkem sváru jsou partnerovy pozdní příchody domů, naše samota v péči o děti a domácnost, nedostatek peněz. Nějak v tom bruslíme a dochází nám, že si musíme najít i pár chvil jen pro sebe, na kamarádky, koníčky a na sport. Byť jen půlhodinku doma před počítačem cvičit podle videa z Youtube. A v hlavě nám vrtá několik nápadů, jak rozjet vlastní byznys, protože vyžít z mateřské se nedá ani při nejlepší vůli.

Věk 36 – 45: Chceme mít neděli každý den!

Pokud jsme před pár lety měly vysoce ambiciózní plány, část z nich jsme už vypustily z hlavy. Nepotřebujeme vydělávat miliony ani řídit velkou společnost. Stačí nám, že zvládáme řídit vlastní rodinu a že vyděláme dost na to, abychom mohly žít zdravě a jezdit občas na dovolené nebo na chalupu. Nechceme veškerý čas trávit v práci, naopak se snažíme věci zařídit tak, aby každý den aspoň trochu připomínal neděli. Ať je pohoda, minimum stresu, a tak akorát aktivit s lidmi, které máme rádi a se kterými je nám dobře. V rámci možností také sportujeme! Přišly jsme na chuť józe, pilates či zumbě, objevily jsme kouzlo cykloturistiky i wellness víkendů. A doma vaříme hlavně zdravě, v první řadě proto, aby byly zdravé děti. A pokud chceme, aby jedly to, co jim servírujeme, a netoužily po fast foodu, ani my si ho nemůžeme dopřávat.

Věk 46 – 55: Ani mladá, ani stará

Ale, ale, kdy že jsme to řešily každý zlomený nehet?! Nedávno a přece tak dávno... Nyní je nejdůležitější naše zdraví. Sice už není stoprocentní, ale my stále potřebujeme, a také chceme, být ve formě. Kvůli sobě, kvůli dětem, případným vnoučatům, kvůli partnerovi i kvůli práci.
Jako by toho nebylo málo, o slovo se začne hlásit klimakterium. Menstruaci vystřídaly návaly horka, propocená pyžama, z nichž se ráno svlékáme téměř nevyspalé, a výkyvy nálad, kdy samy sebe nepoznáváme. Z internetu se můžeme během chvilky dozvědět, že nám s přechodem nejlépe pomůže správná životospráva, kvalitní potraviny, příjemný sport a hlavně relax. Většina z nás se chce ale do normálu vrátit co nejdříve. Zároveň mnohé z nás děsí hormonální léčba.

Občas nás však trápí myšlenky na to, jak se našim dětem daří, když už „vylétly z hnízda“ a my je nemáme pod svým dohledem. Nebojte, určitě se o sebe zvládnou postarat a nehrozí jim smrt z hladu nebo z podchlazení. Raději se teď zaměřme na to, co podnikneme s partnerem, když už máme na sebe zase moře času. Zrenovujeme byt? Nebo se konečně zajedeme podívat na všechna ta místa, o kterých jsme spolu tolik snili? To bychom vskutku mohli! A na cestách si můžeme přečíst všechny ty knihy, které se odkládaly na "jednou, až na to bude čas".

Věk 56 – 65: Já, my, oni

Jasně, že už nemáme tolik energie, jako když nám bylo dvacet, ale neměnily bychom za nic na světě! Víme už, co je důležité, a co vůbec není třeba řešit. Děti jsou samostatné, kariéra stabilizovaná. Ani doma už není potřeba tolik otročit, denně vyprat a vyžehlit dvě pračky a umýt sto padesát talířů. Volnější tempo má i náš muž a společně milujeme chvíle, kdy si jeden na gauči čte a druhý luští křížovku. Abychom si nelezli na nervy a netrpěli ponorkovou nemocí, setkáváme se i s přáteli. Nejúžasnější chvíle je, když jsme s vnoučaty. Je příjemné zase se o někoho starat, mazlit se, hrát si, chodit na výlety. Příjemné je na tom i to, že pak vnoučata odejdou ke svým rodičům a my zase můžeme být samy a bez starostí. To máme pak dostatek času i energie věnovat se zdraví, protože je důležité. Přiměřeně jíme, přiměřeně sportujeme a odpočíváme. Luxusní život!

Věk 66+: Život jde dál

Ten krásný věk, kdy už nic nemusíte a vše můžete! Rozmazlovat vnoučata! Být dlouho v posteli nebo spát pouze krátce, neboť chceme stihnout pozorovat východ slunce! Práci můžeme navždy pověsit na hřebík, ale také můžeme pracovat na částečný úvazek. Děti si k nám opět našly cestu, už se s námi tolik nehádají, neboť i ony přišly na to, o čem je život, a v mnohém nám daly za pravdu. V duši máme klid a mír a moc, moc si přejeme, aby to tak zůstalo co nejdéle.

Zdroj: Sérélys


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nějak to všechno uteklo
Obrázek uživatelky
profil
hormonální léčbu a zdraví už řeším dávno,ani jsem nemusela čekat na věk
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles