Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec má další kosmopolitní výběh – takinů a muntžaků

10. 11. 2008 | Zvířátka

Liberecká ZOO má další kosmopolitní výběh, tedy expozici, kterou společně sdílejí nejméně dva různé druhy zvířat. V tomto případě jde o vzácné takiny čínské a asijské jelínky muntžaky malé.

 

Expozice vznikla spojením dvou sousedních výběhů, které oba druhy až dosud zvlášť obývaly. Na jejich místě tak vyrostla rozlehlá plocha členěná přírodními předěly (masívní kameny), která je nyní k dispozici celkem 11 zvířatům – pěti takinům a šesti muntžakům. V příštím roce se ale tato kosmopolitní skupina zcela jistě rozroste, a to nejméně o dva až tři členy.

 

Takin čínskýÚprava expozice přišla na bezmála 300 tisíc korun, z toho 100 tisíc ZOO na přestavbu získala z Nadace Preciosa. Velmi nákladná byla zejména demolice zdí a oplocení, které oba původní výběhy dělily. Expozice dostala nové oplocení, elektrické ohradníky, nové palisády také chrání stromy před lačnými tlamami takinů.

 

V minulém týdnu si nový výběh nejprve zkoušeli takini a muntžaci zvlášť, od středečního rána pak už obývají expozici společně. Malým muntžakům, zdá se, přítomnost takinů nijak zvlášť nevadí, takini si ale podle všeho na svižné jelínky budou muset chvíli zvykat. Zatím je totiž po výběhu pěkně prohánějí. Dohnat je ale při svých zavalitých postavách nemohou. Muntžaci navíc mohou využít únikové zóny před svou vnitřní ubikací, kam se za nimi takini už nedostanou.

 

Liberecká ZOO už má kosmopolitní výběhy se žirafami Rothschildovými a zebrami bezhřívými (nyní 11 zvířat) a také s nahury modrými a tahry himálajskými (nyní 10 zvířat). V koncepci kosmopolitních výběhů chceme pokračovat i dál, v plánu je především takzvaná Africká planina, kde se do budoucna chystá společná expozice zeber Chapmanových, buvolců běločelých a několika druhů antilop.


 

Zdroj: ZOO Liberec

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !