8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zorientujte se v důchodové reformě

6. 10. 2011 | Finance
Připravovaná důchodová reforma je v současnosti velkým mediálním tématem. Týká se celého národa a pokud ji schválí Senát, vstoupí v platnost od roku 2013. Pomůžeme Vám se v chystaných změnách zorientovat. Vysvětlíme také, jaké možnosti lidem reforma přináší, kdo na ní může vydělat a kdo naopak ztratit.

Řešením mají být soukromé penzijní fondy


Pokud jste zaměstnanec, musíte každý měsíc odvádět do státního penzijního systému 6,5 procent své mzdy, dalších 21,5 procent za vás odvede zaměstnavatel. Jestliže Senát schválí důchodovou reformu, otevírají se lidem další možnosti v podobě soukromých penzijních fondů. Co to znamená v praxi?

seniořiMůžete se dobrovolně rozhodnout, že část mzdy již nebudete posílat státu. Místo toho převedete 3 procenta platu do již zmíněných fondů. Pokud budete mít štěstí, můžete se dočkat lepšího zhodnocení peněz, než jaké nabízí státní systém. Má to ovšem jeden háček.

Ke 3 procentům budete muset přidat ještě další 2 procenta hrubé mzdy ze svého. Vaše výplata tak bude sice o něco chudší, z dlouhodobého hlediska, ve stáří, se však může tato investice vrátit. Zda by se vám takové rozhodnutí vyplatilo, závisí mimo jiné i na tom, kolik vyděláváte.

Soukromé fondy nejsou vhodné pro lidi s nízkými příjmy


Pokud vyděláváte měsíčně zhruba 15 tisíc korun, dál běžně odvádějte část mzdy do státního penzijního systému, jak to děláte nyní, a o soukromé fondy se vůbec nezajímejte. Jejich nabídka se vám nevyplatí. Na to, že se o vás stát postará, až budete v důchodovém věku, se však raději nespoléhejte.

Penze, kterou dostanete od státu, totiž nemusí pokrýt ani vaše základní životní náklady, proto myslete na zadní vrátka. Můžete investovat například do stavebního spoření, koupit nemovitost a počkat až se její cena zhodnotí. Poté dům, byt či pozemek prodat a získanou částku využít jako finanční rezervu k důchodu vypláceného státem.

Soukromé fondy se vyplatí movitějším občanům


rodinaJestliže vyděláváte mezi 20 až 30 tisíci korunami nebo více, mohou být pro vás soukromé penzijní fondy zajímavé, protože mají potenciál zhodnotit peníze lépe, než když je vložíte do státního penzijního systému. Musíte však počítat s určitými riziky. Výhody fondů nemusí být z dlouhodobého hlediska příliš stabilní. Se změnou vlády se totiž mohou změnit podmínky spoření, a to k lepšímu i horšímu.

Kdy se musí lidé rozhodnout


Rozhodnout se, zda využijete nabídky soukromých fondů či nikoli, musíte nejpozději do pětatřiceti let. Penzijní reforma začne platit na počátku roku 2013. Pokud vám bude v této době více než pětatřicet, dostanete ještě půl roku na rozmyšlenou. Jakmile se však jednou pro soukromé fondy rozhodnete, nebudete moci vaši volbu vrátit zpět. Doživotně se zavážete k měsíční platbě 2 procent své hrubé mzdy do soukromého penzijního fondu.

Zdroj: Datalife.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dobré info
Obrázek uživatelky
profil
jestli se budou prodlužovat roky odchodů do důchodu,tak stát nebude mít problém s vyplácením důchodu,protože lidi se toho ani nedožijí.Opravdu těm mladým nezávidím,nic dobrého je nečeká.Kdo pracuje manuelně,tak nemůže tak dlouho pracovat.Dělníci nebudou mít sílu a běžné úřednictvo zase sklerozu.
Obrázek uživatelky
profil
a to tady ještě není připsáno, že když se vládě tyto peníze budou hodit (prostě chybět), tak to prostě seberou do státní kasy (jako už se to stalo v jiném EU státu z vých. části).

kdo nemá na nemovitost, ale přece má nějaké peníze, doporučuji koupit státní dluhopisy na 5 let.
Obrázek uživatelky
profil
Jenom netuším zač si může někdo pořídit nemovitost, pokud dostává minimální mzdu, nebo je nezaměstnaný?
Obrázek uživatelky
profil
máte obě pravdu. Copak bylo těch tunelů málo? Připadá mi, že se stát nechce starat už vůbec o nic.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles