Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování do Brazílie – karneval, samba, caipirinha, ale také žlutá zimnice

16. 07. 2010 | Praktické rady
Cestování do exotických destinací si získává stále větší popularitu. Aby se však zahraniční dovolená obešla bez zdravotních obtíží, je třeba se před odjezdem informovat o zdravotních rizicích a možnostech očkování. V Očkovacích centrech jsou vám k dispozici odborní lékaři – epidemiologové s dlouholetou praxí v oboru.

Na konzultaci do jedné z osmnácti poboček v ČR se můžete objednat na bezplatné telefonní lince 800 123 321. Na schůzce pak lékař na základě podrobné znalosti problematiky cestovní medicíny, aktuálních rizik v jednotlivých oblastech světa a v neposlední řadě také vašeho zdravotního stavu sestaví nejen přesný plán očkování, ale také doporučí léky a ochranné prostředky a seznámí vás s ověřenými a doporučenými postupy, které sníží riziko zdravotních problémů na minimum.

Ve spolupráci s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D. jsme připravili ukázkové informace o exotických destinacích, které jsou v posledních letech u českých cestovatelů nejoblíbenější. MUDr. Maďar je specialista v oborech epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí, cestovní i tropické medicíny a také nadšený a zkušený cestovatel.

Když se řekne Brazílie, musí jedním dechem zaznít také karneval, který je poznávací značkou největší jihoamerické země. Mimo něj lákají turisty také přírodní krásy země, mezi které patří také vodpopády Iguacu, které jsou širší než Viktoriiny vodopády a vyšší než Niagarské a ve své kráse nemají konkurenci. Na fotografiích z dovolené se skvěle vyjímá socha Krista Vykupitele s rozpřaženými pažemi, která shlíží na město Rio de Janeiro z vrcholku kopce Corcovado. Za zmínku stojí nepochybně také brazilská kuchyně a míchané nápoje. Brazilským národním drinkem je tradiční Caipirinha.

„Při cestách do celého regionu Amazonie a na jihozápad země včetně měst Manaus, Brasilia, Belo Horizonte a turisticky populárních vodopádu Iguacu je povinné očkování proti žluté zimnici. V dalších velkých městech Fortaleza, Aracaju, Rio de Janeiro, Sao Paulo a Porto Alegre se žlutá zimnice nevyskytuje,“ říká doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. z Očkovacího centra. Doporučeným očkováním je kombinace vakcín proti virové hepatitidě A+B a břišnímu tyfu. Pokud je v plánu fyzicky náročná aktivita a kontakt s místními obyvateli, doporučujeme i vakcinaci proti meningokokovému zánětu mozkových blan.

Při pobytu v odlehlých oblastech (např. pralesy a vzdálený venkov) nebo při dlouhodobém pobytu je potřeba zvážit i očkování proti vzteklině. „V případě, že se jedná o cestovatele stravujícího se v pouličních restauracích, 2 dávky vakcíny ve formě nápoje mu poskytnou ochranu před cholerou a velkou částí bakteriálních cestovatelských průjmů. Dále je potřebné zkontrolovat platnost očkování proti tetanu,“ připomíná MUDr. Maďar.

Malárie se v Brazílii vyskytuje v amazonském regionu, včetně federálního státu Amapá, dále ve státě Tocantins a taky v oblasti vodopádů Iguacu.

 

Zdroj: Očkovací centrum

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !