Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 05.06. 2024
Dnes má svátek Dobroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brněnské památky

29. 06. 2010 | Česká republika

Hrad Špilberk

Vytváří už  sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Hrad byl založen kolem poloviny 13. století na nevysokém, ale poměrně příkrém skalnatém vrchu, tyčícím se bezprostředně nad historickým centrem města.

 

Náměstí Svobody  

Jedno z nejvýznačnějších náměstí historické části Brna. V minulosti se nazývalo Dolní rynek a ve středověku ho lemovaly domy významných Brněnských měšťanů i Moravských šlechticů, kteří si zde budovali paláce pro dny, které trávili v Brně. Roku 1679 byl vystavěn morový sloup, který se stal dominantou celého náměstí.  

   

Stará radnice  

Nejstarší světská stavba v Brně, v níž sídlila do roku 1935 městská správa. Její gotické jádro vzniklo kolem roku 1240. V průjezdu jsou dvě kuriozity - Brněnský drak (krokodýl z r. 1680) a kolo, které se do Brna údajně dostalo díky furiantské sázce, když ho jistý kolář z Lednice vyrobil a za jediný den dopravil do Brna a sázku tímto vyhrál.

 

Katedrála sv.Petra a Pavla  

V roce 2005 byla v chrámu na Petrově otevřena trvalá expozice s názvem Klenotnice katedrály, v níž mohou návštěvníci vidět bohoslužebné textilie, monstrance, kalichy a další předměty. Chrámem stojí v místech původního brněnského hradu s hradní kaplí z 11. a 12. století. Po jeho zániku už samostatná románská bazilika přestavěná ve 13. století na gotický chrám, ten byl upravován v 15. a 16. století, barokizován v 18. století. Současná novogotická úprava z přelomu 19. a 20. století.

 

Krypta Kapucínů  

Barokní krypta v podzemí kostela klášteru kapucínů. Ojedinělý systém cirkulace vzduchu umožnil zachování mumií příslušníků kapucínského řádu, mecenášů a dalších významných osob, kteří tam byli pohřbíváni od 2. poloviny 17. století. Největší zajímavostí je mumie pověstného vůdce pandurů barona Františka Trencka (1711-1749).

 

Vila Tugendhat  

Dílo světové moderny funkcionalistické architektury vila Tugendhat architekta Ludwiga Miese van der Rohe, vybudovaná v letech 1929-1930. Od roku 2001 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.  

   

Zelný trh - geografický střed Evropy  

Středověké náměstí, které si dodnes zachovalo původní funkci tržiště. Na obvodu stojí Dietrichteinský palác sídlo Moravského zemského muzea, nejstarší divadelní budova v Evropě Reduta, Dům pánů z Fanalu sídlo Centra experimentálního divadla, komplex středověkých domů Špalíček. Uprostřed náměstí barokní kašna Parnas podle návrhu J. B. Fischera.

 

Židovský hřbitov  

Hřbitov byl založen roku 1852, rozšiřován v letech 1911 a 1936. Na autentických hrobech převládají náhrobky z 19. a 20. století. Z významných osobností je zde pohřben např. herec Hugo Haas

 

Mahenovo divadlo  

Divadlo je postaveno ve slohu, který je kombinací neorenesance, neobaroka a neoklasicismu. Projektovali ho vídeňští architekti Ferdinand Fellner (1848-1916) a Hermann Hellner (1849-1919) v letech 1881-1882. Stojí na místech bývalých městských hradeb. Divadlo zahájilo provoz 14. listopadu 1882 a k jeho zajímavostem patřilo Edisonovo elektrické osvětlení.  

   

Janáčkovo divadlo  

Divadlo bylo postaveno v letech 1960-1965. Je sídlem souboru opery a baletu, hlediště pojme 1380 diváků, jevištní a osvětlovací techniku dodali světový výrobci. Obsahuje jeviště s točnou, na něž navazují zadní a dvě boční jeviště.

 

Divadlo Reduta  

Reduta je nejstarší divadelní budovou ve střední Evropě. V prosinci 1767 zde koncertoval malý Wolfgang Amadeus Mozart. Vznikla postupnými přestavbami v místě středověké zástavby měšťanských domů.

 

Hrad Veveří  

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky. Vznikl již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat. Jako jeden z nejdůležitějších zeměpanských hradů a později centrum rozsáhlého šlechtického panství.

 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Brněnské památky:

Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
Brněnské památky
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u článku takové smutné fotky.
Sousoší chybí "hlava"...
Jinak zajímavé, i když známé (ale vlastně ne pro všechny).
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles