Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bylinky se uplatní i v moderní léčbě srdečních chorob

3. 04. 2009 | Péče o tělo
Oběhový systém je tvořen složitou sítí krevních cév o různé velikosti. Tato síť samozřejmě nemůže fungovat bez srdce, které umožňuje koloběh krve a pomáhá tak doručovat kyslík a živiny do všech tkání a každé buňky našeho těla. Aby srdce mohlo plnit svou funkci, potřebuje průchozí, flexibilní cévy bez jakýchkoli překážek.

Zdravé srdce a cévy nám pomáhá udržovat zdravá životospráva – přiměřená výživa, fyzická aktivita, psychická pohoda. Pokud se nám tato „jednoduchá“ pravidla nedaří dodržovat, můžeme i dnes sáhnout po jemné pomoci z přírody. Třemi nejznámějšími bylinami užívanými na choroby srdce a oběhu jsou hloh obecný, česnek kuchyňský a srdečník obecný.

Hloh jemná, avšak silná podpora
Hlohový keř s červenými plody zná jistě každý. Léčivé látky se získávají z jeho plodů, květů i listů. Příznivé účinky hlohu na srdce byly písemně zaznamenány již v 17. století, i když v té době se rostlina používala především pro své močopudné účinky například v léčbě ledvinových kamenů. Dnes se ví, že za jemnou pomocí srdci stojí především schopnost hlohu rozšířit periferní cévy a snížit krevní tlak. Příznivě působí také při srdečních arytmiích a zlepšuje výkonnost srdečního svalu.

Česnek, nejprospěšnější koření
Česnek můžeme s mírnou nadsázkou označit nejen za nejprospěšnější koření na světě, ale také za nejprostudovanější. Mnoho vědeckých i méně vědeckých studií se pokusilo odhalit všechny příznivé účinky česneku na lidský organismus a také jejich mechanismus. Během mnohaletého sbírání zkušeností i vědeckých výsledků se odborníci shodli na tom, že česnek zpomaluje postup aterosklerózy cév, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě nebezpečných krevních sraženin. Česnek rovněž do jisté míry snižuje vysoký krevní tlak. Protože česnek je vlastně léčivka i chutné koření v jednom, jeho užívání je velmi jednoduché. Stačí do jídelníčku zařadit maso na česneku, topinky s česnekem, těstoviny s česnekovou omáčkou – a při jejich přípravě česnekem rozhodně nešetřit.

Srdečník obecný
Přestože tato léčivka není příliš známá, roste běžně téměř na celém území ČR. Jak už jeho název napovídá, byl srdečník dříve využíván právě při srdečních chorobách. Účinky srdečníku nepatří pouze minulosti, i dnes ho můžeme koupit v lékárnách ve formě potravinových doplňků nebo léčivých čajů. Srdečník má mírně sedativní (uklidňující) účinky a snižuje krevní tlak. Dříve se využíval v léčbě anginy pectoris. Působí také močopudně a dodnes se bylinné směsi se srdečníkem uplatňují při léčbě klimakterických potíží.

Zdroj: Kardiochirurgie

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Česnek zná skoro každý.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles