Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesta na Nový Zéland

9. 04. 2012 | Austrálie
Před několika roky nás pozval jeden známý na Nový Zéland. Tento bývalý Čech utekl z Československa v době, kdy tu vládla hluboká totalita, a tehdy se mnoho lidí rozhodlo opustit svou vlast. Byl mladý, a tak mu nic nebránilo se rozjet do světa.

Z jeho vyprávění sice víme, že to nebylo až tak jednoduché, ale po překonání překážek cestou skoro po celé zeměkouli nakonec zůstal na Novém Zélandu, kde si našel i manželku, se kterou má dvě děti. Náhoda tomu snad chtěla a objevil se v dnešním Česku a také u nás a zval nás k sobě na Nový Zéland. Hned jsme to s manželem zamítli a řekli mu, že to nepřichází v úvahu, že nebudeme nikde otravovat (styděli jsme se za to, že nemáme peníze ani na letenku a nechat se od někoho živit v dalekém státě, to nám také přišlo Cesta na Nový Zélandnevhodné). Ale oběma nám to vrtalo hlavou a začali jsme šetřit. Po několika letech, když se nám podařilo našetřit peníze na letenku, jsme se mu připomněli. Na naše připomenutí se reagoval náš známý velmi radostně, a že se na nás těší, a tak už nic nebránilo, abychom se na Nový Zéland vydali.

Dobře jsme udělali, takový zážitek si poneseme celý život, vidět tu panenskou přírodu se ani snad nedá vylíčit. Nový Zéland leží v jižním Pacifiku, jsou to vlastně dva velké ostrovy a několik malých o velikosti asi jako Japonsko. Museli jsme nejprve letět do Londýna a z Londýna 24 hodin do Aucklandu. Časový posun je tam 12 hodin, a tak jsme si museli i zvykat na tento fakt.

Větší polovina Nového Zélandu jsou pastviny, menší část tvoří lesy a pole. Většina obyvatel jsou přistěhovalci, kteří se usídlili na Severním ostrově, jsou to Britové, Holanďané, Indové, Italové, Řekové a malá část jsou Češi. Welington je hlavní město, kde se usadil i náš známý. Ten nás vozil po horách, dělal s námi i nějaké túry, ale také jsme si pronajali auto a cestovali sami. Viděli jsme krásy maorského umění, bývalých usedlíků zde.

Faunu tvoří ptáci kivi, papoušek soví - kakapo. Takahe je jedním z nejvzácnějších ptáků zde i na světě. Bohužel Maorové již velkou část vyhubili, neb ptáci se stali hlavním zdrojem proteinu. Ptáky také dost hubily vačice a kuny, které sem byly dovezeny. Také se zde pěstuje vinařství, které zde zavedli Srbové. První vinohrady založili kolem Aucklandu. My jsme se snažili vidět co nejvíce a podnikali výlety například na Mount Taranaki, do lyžařského střediska Turoa nebo do Národního parku Fiordland. Nezapomínali jsme ani na kostely - kostel Starého Sv. Pavla ve Wellingtonu, kostel v Putiki i sochu kapitána J. Cooka.

Náš kamarád je vášnivý rybář, a tak šel na ryby a vylovil nám velkého Kowhaie, je to ryba s velmi chutným bílým masem. V moři se to hemží rejnoky. Muzeum Te Papa ve Wellingtonu jsme si také prohlédli, bylo to nádherné cestování. Údolí Matukituki bylo kouzelné. První přistěhovalci se na Novém Zélandu usídlili v Puohi, byli zde i katolíci, a tak vystavěli zde kostel Starého Petra a Pavla. O Puohi bylo napsáno mnoho knih.

A tak bych mohla ještě dlouho vyprávět o této krásné zemi s panenskou přírodou, možná napíšu pokračování.


Dasena – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima splněný sen Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Škoda, že sa tam (asi) nikdy nedostanem.
Obrázek uživatelky
profil
a mohu jenom tiše závidět, ale v dobrém Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
o daleké zemi..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počteníčko, musí tam být kouzelná příroda.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles