8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klobouky u Brna a větrný mlýn

21. 10. 2010 | Česká republika
Městečko Klobouky, ke kterému patří také Martinice a Bohumilice, leží asi 35 km na severozápad od Břeclavi a asi 29 km jihovýchodně od Brna. Klobouky u Brna leží v údolí Klobouckého potoka v jižním předhůří Ždánického lesa. V okolí se nacházejí rozlehlé lesy, kopce Zumperk a Nedánov a mnoho vinic. 

Větrný mlýn Větrák

Nejznámějším a nejvyhledávanějším symbolem Klobouk je větrný mlýn - větřák. Z historických pramenů je známo, že v Kloboukách stávalo celkem osm větrných mlýnů, které však postupem doby zanikaly. Větrné mlýny odedávna doplňovaly ráz kraje, na konci druhé světové války ale poslední z nich vyhořel. Klobouky by si ale nikdo bez větřáku nedokázal představit, proto obětaví občané mlýn zrekonstruovali a v roce 1985 opět otevřeli.
Dnes můžete jít na prohlídku mlýna vždy o víkendu, od 1. května do 30. září, celoročně však po telefonické domluvě. Prohlídka trvá asi 3 hodiny. A vstupné je  - dospělí 30,- Kč a
děti 15,- Kč. Prohlídku si můžete objednat zde - telefon - 774 324 254 nebo 519 361 570. Písemně na adrese: Jan Svoboda, Zahradní 2, 691 72 Klobouky u Brna nebo e- mailem: podatelna@kloboukyubrna.cz. 

Zámek Klobouky

Zámek je jednopatrová budova tvořená hlavním vstupním traktem na severní straně Klobouckého náměstí a bočním východním křídlem s původně hospodářskými přístavky. Renesanční zámek nechal vybudovat opat Ambrož z Telče v roce 1589, původně sloužila jako letní rezidence pro představené premonstrátského kláštera v Zábrdovicích. V roce 1870 přišli do Klobouk na panství pracovat rodiče T.G.Masaryka, jejich syn Tomáš je tady jako student několikrát navštívil a Klobouky si moc oblíbil. Když jeho rodiče z Klobouk odešli, tak se ještě několikrát vrátil, přátelil se s Klobouckým evangelickým farářem. Při návštěvách bydlel na zámku, strávil  tady i prázdniny se svojí mladou manželkou Charlottou. Naposledy, už jako prezident republiky, oficiálně navštívil Klobouky dne 18. června 1924. K 10. výročí vyhlášení samostatnosti. Dnes v zámku sídlí městský úřad a je zde muzeum.

Historie Klobouk

První písemné zmínky jsou z roku 1207. O osídlení oblasti kolem Klobouk svědčí archeologické nálezy už z doby paleolitu a neolitu, z doby bronzové se dochovala dvě únětická pohřebiště, mnoho nálezů je také z dob mladší římské a poté velkomoravské. Středověk celého kraje je spojen se Zábrdovickým klášterem, který založil feudální pán Lev z Klobouk. 

V Kloboukách také najdete katolický a evangelický kostel a na návrší kapli sv. Barbory ze 17. století. Je zde také socha sv. Jana Nepomuckého v zámecké zahradě, kostel sv. Vavřince z roku 1655 s litenčickým oltářem a kostel sboru Českobratrské církve evangelické. Klobouky jsou od jara do podzimu bohatě obklopené zelení parků a důležitou součástí okolí Klobouk je les Ochůzky, jako místo klidu a odpočinku. 

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Klobouky u Brna a větrný mlýn:

Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
Klobouky u Brna a větrný mlýn
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
byl- spatřil-krása-doporučuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles