Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučte se zvládat stres

8. 10. 2009 | Nemoci

Poruchy spánku obtěžují v dnešní době velkou část populace. Mají mnoho příčin. Jednou z hlavních je stres. Jak se tedy stresu vyhýbat? A jak s ním bojovat a zvládat ho?


Co je to stres?

Stres můžeme definovat jako souhrn fyzických a duševních reakcí na nepřijatelný poměr mezi skutečnými a představovanými osobními zkušenostmi a očekáváními. Podle této definice je stres odpověď, která v sobě zahrnuje jak fyzické, tak i psychické složky. Jinými slovy, stres je stav organismu, který je obecnou odezvou na jakoukoliv výrazně působící zátěž – fyzickou nebo psychickou. Při stresu se uplatňují obranné mechanismy, které umožňují přežití organismu vystaveného nebezpečí.


zena-v-pohybuStres lze rozdělit na několik typů:

Eustres – pozitivní zátěž, která v přiměřené míře stimuluje jedince k vyšším anebo lepším výkonům.
Distres – nadměrná zátěž, která může jedince poškodit a vyvolat onemocnění, či dokonce smrt.

Dlouhodobé vystavení stresu může mít za následek jednak poruchy spánku, ale například i cukrovku nebo onemocnění srdce. Proto je třeba stresu předcházet a naučit se ho zvládat.


Tipy, jak zvládat stres:

Mluvte o potížích. Když cítíte, že můžete, proberte svoje problémy s partnerem nebo důvěrným přítelem. Tak je možnost, že se na situaci budete dívat objektivněji.
Dělejte si radost. Aspoň jednou denně udělejte něco, co vás opravdu potěší.
Uvolněte se smíchem. Smích má úžasné léčivé účinky a zlepšuje sociální vazby. Samotný smích zvyšuje okysličení plic a produkci endorfinů a může vyvolat pocit euforie.
Cvičte. Spalte energii vytvořenou stresem dříve, než spálí ona vás. Během čtvrt roku může snížit depresi a úzkost třikrát týdně půlhodinka pohybu (aerobiku, chůze, běhu apod.), při němž srdce dosáhne asi 120 tepů za minutu.
Plánujte a stanovte si priority. Zorganizujte si lépe život tím, že závažné věci budete řešit nejdříve, aby vám neležely v hlavě. A neberte si toho na sebe příliš.
Buďte optimisté. Jak praví staré přísloví – ve zdravém těle zdravý duch. A platí to i naopak. Nezatěžujte si tedy před spánkem hlavu zbytečnými starostmi a myslete pozitivně.


Zdroj: Dobrý spánek


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Někdo si prostě radost dělat nemůže, když nemá, z čeho by vyžil. Neviděla jsem takové lidi, že by hýřili optimismem.
Obrázek uživatelky
profil
hezky se to radí tomu,kdo nezažil ,co to je
Obrázek uživatelky
profil
Ono se to hezky říká,ale když vám ráno při cestě do práce upadne podpatek a následně ujede autobus před nosem,tak je to fakt síla.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc ráda bych se naučila zvládat stres - ale když na něj dojde, nějak se nedaří řídit se osvědčenýma radama SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
kdyby to bylo tak jednoduché
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles