Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebezpečí skryté ve vodě

9. 08. 2009 | Nemoci
Hepatitida je označení pro zánětlivé onemocnění jater. Může být způsobena různými typy virů. Podle viru, který tělo napadl, se rozlišují hepatitidy A, B, C, D a E. Hepatitidou A a E se můžeme nakazit poměrně snadno vodou či potravinami. Je proto velmi důležitá pečlivá hygiena, abychom se vyhnuli nákaze.

Přestože tyto typy hepatitid vyvolávají poměrně nezávažná onemocnění, mohou být pro pacienty velmi nepříjemné. Nejčastějšími projevy onemocnění jsou horečka, slabost, nevolnost, zvracení a ztráta chuti k jídlu. Poté se onemocnění může projevit typickým žlutým zabarvením kůže a bělma očí.

Čistá kuchyně a zdravý kuchař


Nejčastější cestou, jak se člověk může nakazit hepatitidou A či E, je přes znečištěnou vodu nebo přímým kontaktem s nakaženou osobou. Hepatitidou A vás dokonce může nakazit váš kuchař, číšník či jiný pomocník v kuchyni. Nebezpečí skryté ve voděNeuvařené potraviny jsou zdaleka nejnebezpečnější. Ale i po uvaření potravin je s nimi manipulováno, takže ani teplé jídlo není bez rizika. Hepatitida A občas způsobuje onemocnění u narkomanů, kde je přenášena injekčním, ale i neinjekčním užíváním drog.

Cestování bez nemoci


Oba typy hepatitid se objevují po celém světě. Hepatitida A je mimořádně častá v zemích Afriky, Asie, Jižní a Střední Ameriky, protože zde je úroveň hygieny na velmi nízké úrovni. V některých zemích Středního východu, východní a jižní Evropy je také zvýšené riziko nákazy. Hepatitida E se vyskytuje v zemích zajímavých pro některé turisty – například v Mexiku, Nepálu, Bangladéši, Indonésii, Číně, Etiopii či Somálsku. Nejčastějšími pacienty jsou mladí a středně staří dospělí. Ve vyspělých zemích s vysokou úrovní hygieny se tyto typy hepatitid vyskytují u rizikových skupin, jako jsou například cestovatelé.

Neexistuje žádná přímá léčba onemocnění hepatitidou A či E. Je snaha soustředit se hlavně na prevenci nákazy. Ta spočívá v kvalitní hygieně, zvláštní důraz je kladen na mytí rukou. Důležité je také používání čisté vody a správné nakládání s odpady. U cestovatelů, kteří cestují do rizikových zemí, se doporučuje očkování proti hepatitidě A.

Čtěte také:
Život se žlutou kůží
Důsledná hygiena chrání před žloutenkou typu A

Zdroj: Virová hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mak se píše, může být i voda zdravá nebo nebezpečná. Takže s pitím opatrně.
Obrázek uživatelky
profil
já prodělala těžkou jaterní žloutenku, ale to je asi něco jiného, i když spousta věcí nemím jako po klasické žkloutence.
Obrázek uživatelky
profil
hepatitidou nakazila v dětství přímo v nemocnici po operaci a následky jsou celoživotní. Po porodu jsem musela na operaci žlučníku a pořád se musím hlídat, i když jsem už mnoho let relativně v klidu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles