Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nespokojení pacienti a jejich práva

10. 05. 2009 | Nemoci
Pokud nebudete spokojeni s lékařskou péči, tak již brzy se Vám naskytne možnost využít speciálních rozhodčích soudů. Podnět k projektu přišel od Českého zdravotnického fóra (neziskové organizace, podporující diskusi mezi odbornou veřejností a klíčovými osobnostmi ve zdravotnictví) a Hospodářské komory ČR.

Pilotní projekt stálých zdravotnických rozhodčích soudů je podporovaný i ministerstvem zdravotnictví, které v nejbližší době vytvoří pro tento projekt pracovní skupinu. Ta poté zařídí vše potřebné pro vznik a návrh legislativního zakotvení stálého rozhodčího soudu pro oblast zdravotního pojištění. Obdobné projekty jsou s úspěchem aplikovány i jinde v zahraničí. Proto jen můžeme doufat, že v České republice tomu brzy již také nebude jinak.

Podle čl. 31 Listiny základních práv a svobod přísluší každému bezplatná zdravotnická péče a všem musí být bez rozdílu dostupná. Další podrobnosti má stanovit zákon. Avšak díky vágnosti tohoto zákona často není příliš jasné, jak, kdy a v jakém rozsahu pacientovi přísluší zdravotní péče. Jedná se především o často složité spory, zda pacient při určitých vážných nemocech má právo na bezplatnou zdravotní péči v zahraničí apod.

V současnosti si pojištěnec může v případě nespokojenosti písemně stěžovat na své zdravotní pojišťovně, ale často se od ní nedočká jakéhokoli řešení či odezvy. Pak se samozřejmě pacientovi nabízí ještě možnost obrátit se na soud, ale soudnictví není příliš flexibilní a vhodný způsob řešení tohoto problému. Často zde totiž záleží na každé minutě a „vysouzená pomoc“ by mohla přijít příliš pozdě.

A jak to v praxi po zavedení novinky bude vypadat? Přesné detaily sice zatím známé nejsou, přesto jasné je, kdo bude tyto spory řešit. Bude jím Rozhodčí soud při Hospodářské komoře, známý a osvědčený již při řešení spotřebitelských sporů. Předností tohoto systému bude rychlost, efektivnost a nízké náklady (pacient by měl zaplatit pouze cca 800Kč). Ministerstvo chce také dosáhnout toho, že pro pojišťovny bude tento způsob řešení povinný, ale bude na pojištěnci, zda si vybere tento způsob.

Oblast zdravotnictví je velice důležitá problematika. Zdraví máme jen jedno a nic nám ho nenahradí. Proto jsme se také rozhodli pro rozšíření naší činnosti směrem k právům pacienta a problematice celého zdravotnictví.

Ode dneška Vás tedy budeme informovat a připravovat pro Vás články a důležité informace, které se týkají zdravotnictví a vašeho zdraví. Seznámíme Vás s tím, co je a jak vypadá informovaný souhlas ve zdravotnictví, kdy a jak platit regulační poplatky u lékaře, kdo může nahlížet do vaší lékařské dokumentace a mnoho dalšího, co by Vás mohlo a mělo zajímat s ohledem na vaše zdraví.

Přesto budu doufat, že tyto informace nebudete muset nikdy využít a vaše zdraví bude ve skvělé kondici bez potřeby jakéhokoli zásahu lékaře. Ale bohužel člověk nikdy neví, co ho potká, proto je lépe být alespoň teoreticky připraven na všechny možné alternativy.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máme nárok na bezplatnou léčbu, ale v cizině si ji musíme nejprve zaplatit sami a následně žádat o vrácení peněz.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles