Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Netopýři a choroby

3. 10. 2009 | Nemoci
Veterináři nikoho netopýry nestraší! Není důvod, ohrožení člověka je u nás spíše hypotetické. Počtvrté a zatím naposledy byla u nás zjištěna vzteklina u netopýrů v roce 2005. Bylo to na Jižní Moravě, na Vyškovsku, a nakaženým byl náš nejmenší druh – netopýr hvízdavý (Pipistrellus pipistrellus). Vyskytuje se hojně po celé Evropě. (Poprvé byl nemocný netopýr zjištěn v roce 1994 u Uherského Hradiště, dva pak v roce 1999 v Brně).

 

Virus netopýří vztekliny má své specifické vlastnosti a na jiné obratlovce se přenáší jen příležitostně, nicméně může představovat riziko i pro člověka. V Evropě zemřeli na netopýří vzteklinu za posledních 30 let 4 lidé – 1977 na Ukrajině patnáctiletá dívka kousnutá do prstu, 1985 v Rusku jedenáctiletá dívka kousnutá do rtu, 1985 švýcarský zoolog a 2002 skotský ochranář netopýrů, oba po četných kontaktech a pokousání netopýry.

Celkem bylo za posledních 30 let v Evropě zaznamenáno téměř 800 případů vztekliny netopýrů. Nejvyšší výskyt je trvale při severním pobřeží kontinentu, v Dánsku (přes 200 případů), Holandsku (přes 200), Německu (téměř 200) a Polsku (přes 50). V ostatních zemích jsou výskyty spíše ojedinělé. Celkem se vzteklina netopýrů vyskytla ve 13 evropských státech. Nejčastěji postiženým druhem je netopýr večerní (Eptesicus serotinus), ale vzteklina byla již zjištěna u netopýra pobřežního, hvízdavého i parkového.

Každopádně je třeba si uvědomit, že potkat v přírodě jakékoli divoce žijící zvíře, které není plaché, je podezřelé. Ztrátu plachosti může způsobit celá řada nemocí, například tularémie, ale i zmíněná vzteklina.

Česká republika byla uznána Mezinárodním úřadem pro nákazy za zemi vztekliny prostou; už od roku 2002 nebyla zaznamenána u nás vzteklina u lišek ani u jiných obratlovců. Výjimkou je vzteklý netopýr z roku 2005, (byl diagnostikován v pátek třináctého května 2005 na Vyškovsku) Přestože jde u netopýrů o poněkud odlišnější typ vztekliny, může být člověku nebezpečná.

Lidé by si měli dát vždy pozor na jakékoli podezřelé chování netopýrů a měli by se vyvarovat jakéhokoli kontaktu s nemocnými, poraněnými a neschopnými letu či mrtvými. Soukromí veterinární lékaři i pracovníci státního veterinárního dozoru na krajských veterinárních správách, či jejich inspektorátech dobře vědí, že takováto zvířata je nutné podrobit vyšetření na vzteklinu. Jim, popřípadě policii také nálezce má zvíře oznámit.

K přenosu nákazy dochází zpravidla kousnutím. Kousnutí netopýrem může být tak malé, že se ranka někdy ani nenajde. Je třeba si uvědomit, že netopýr loví hmyz a člověka prostě normálně nekouše! Nicméně v případě podezření, nebo poranění je potřeba každý případ konzultovat s lékařem. Případnému propuknutí nemoci spolehlivě zabrání včasné očkování. Je-li k dispozici podezřelé zvíře, či i ten netopýr, musí se vyšetřit. Při výskytu netopýrů v domech a bytech není netřeba se obávat, pokud nedojde k přímému kontaktu. Když netopýři vylétnou, je dobré utěsnit vletové štěrbiny a otvory a tak zabránit jejich příští návštěvě. Určitě si najdou lepší místa ke spánku.

Lidé kteří se profesně netopýry zabývají, tj. zoologové, ochranáři, nebo se pohybují v jejich blízkosti jako např. jeskyňáři, turisté či trampové, by se měli chránit preventivním očkováním proti vzteklině, zejména když se hodlají pohybovat v rizikových oblastech.

Ovšem s reálným rizikem onemocnění vzteklinou se lidé mohou setkat při cestách do zahraničí, zejména do exotických zemí, například Jižní Ameriky, Asie, ale i Egypta, Tuniska a ostatních zemí severní Afriky a Blízkého východu a zemí bývalého SSSR. Zde je nanejvýš nutné upozornit na maximální obezřetnost při kontaktu s volně pobíhajícími psy, kočkami, ale třeba i opicemi. Nejlépe je se tomuto kontaktu úplně vyhnout a před odjezdem se podrobit preventivní vakcinaci.

O vzteklině „klasické“ lze říci, že u nás se nadále povinně vakcinují psi proti vzteklině. Je to i podmínkou pro vydání pasu pro zvíře při cestování po EU. Naše republika je již od roku 2004 uznána OIE (Mezinárodním úřadem pro nákazy zvířat se sídlem v Paříži) za zemi prostou vztekliny (poslední výskyt u 2 lišek na Trutnovsku v roce 2002). Od roku 1989 u nás probíhala plošná vakcinace lišek a jelikož žádné nemocné zvíře u nás již zjištěno nebylo, letos na podzim tato vakcinace ve vybraných oblastech uskuteční naposledy.


Zdroj: SOS

Mangovka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ako sa tomu dá vyhnúť?
Obrázek uživatelky
profil
veru netopierov je vidno stále viac
Obrázek uživatelky
profil
Máme obrovský starý barák a v něm se nám ubytovali netopýři. Doufám,že to nedopadne nějakým kousnutím.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles