Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posázaví – kraj, který si zamilujete

28. 07. 2012 | Česká republika
Tomuto kraji dala jméno jedna z nejhezčích českých řek – Sázava. Romantická, malebná, klidná, ale také drsná a nebezpečná. Líně se vlní rovinami, poklidně se kroutí údolími, spěchá zalesněnými i skalnatými kaňony, valí se peřejemi. Nikoho, kdo ji pozná, nenechá lhostejným.

Děti, dospělí, aktivní sportovci, turisté, rybáři, náhodní návštěvníci. V Posázaví si každý najde to své.

Po řece Sázavě za historií, odpočinkem i adrenalinem


Sázava se regionem vine jako šňůrka korálků ověšená drahokamy. Drahokamy v podobě majestátných hradů a zámků, tajuplných zřícenin, skalnatých ostrohů s nádhernými vyhlídkami i vzácných rostlin a živočichů. Stačí sednout do lodě a nechat se unášet vlnami. Nebo jen tak spočinout u řeky a zaposlouchat se do jejího vyprávění.

Posázaví - koněDozvíte se z něj třeba o poustevníku, mnichu, opatu a patronu českého národa sv. Prokopovi, zakladateli Sázavského kláštera.  Nechte se jím provést českými dějinami a okuste atmosféru místa, kde konal své malé i velké zázraky.

Místopisci v Posázaví napočítali 12 středověkých hradů. K nejstarším patří Český Šternberk, gotická stavba tyčící se na ostrohu nad řekou Sázavou. Z řady kamenných pevností sice zbyly jen ruiny, na jejich vážnosti jim to ale neubralo. Vyšplhat lze třeba k zřícenině hradu Zlenice, která byla předlohou malebných obrázků malíře Josefa Lady.

Vyprávět by mohla i zřícenina původního královského hradu na soutoku Sázavy a Kamenického potoka. Od roku 1467, kdy neodolal nájezdu vojska Jiřího z Poděbrad, se nazývá Zbořený Kostelec. Výletem do historie může být návštěva dalších architektonických dominant Posázaví – zámků Konopiště a Jemniště, kostelů sv. Havla a sv. Petra a Pavla v Poříčí nad Sázavou nebo románské rotundy v Týnci nad Sázavou.

Chcete se vrátit do minulosti, kdy k tradičním dopravním prostředkům patřily vory? Pak si nenechte ujít akci Voraři z Posázaví, kterou můžete navštívit 21. a 22. července 2012 v Týnci nad Sázavou. Užijte si trochu vorařské a vodácké legrace, zkuste si postavit vlastní vor, prohlédněte si vorařskou cestu po proudu Sázavy a zároveň se naučte zásady bezpečného a slušného chování na řece!

Za zážitky legendárním Posázavským Pacifikem


Posázaví - lokomotivaKomu jsou cizí hučící jezy a šumění peřejí, může se na výlet do Posázaví vydat legendárním Posázavským Pacifikem. Oblíbené lokálce dali název mladí trampové, kteří s ní vyráželi za dobrodružstvím po vzoru Divokého západu. Nostalgické Posázavské linky vás zavezou k památkám i muzeím, kempům a penzionům, k vesničkám a městům i třeba na poutě v Sázavě a Kácově.

Nebo také pod Zbořený Kostelec, kde můžete být svědky historické Bitvy o brod. Neobyčejná podívaná spojená s předvedením dobového tržiště, ukázkou řemesel a vystoupením hudebních i šermířských souborů se koná 30. června 2012. Vyvrcholením programu bude lítý boj vojáků v kostýmech z 15. století.

Posázavím na kole i pěšky


V Posázaví si ale přijdou na své i milovníci pěších výletů, cyklistických toulek nebo adrenalinových sportů. Zkuste se vydat na Posázavskou stezku, kterou vybudoval v letech 1914-1924 Klub českých turistů. Povede vás lesem, po hřebenech skalnatých srázů i cestami vytesanými do skal. Nabídne krásné výhledy na řeku Sázavu i okolní přírodu.

Třeba na nejvyšší kamenný železniční most v České republice, který se klene ve výšce 41 metrů nad roklí Kocour u Žampachu. Při toulkách Posázavím nesmíte minout Vojenské technické muzeum v Lešanech, které se složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu.

Důležitou událostí roku je zde Tankový den, kdy se poutavě představí vojenská technika přímo v pohybu. Letos je akce naplánována na 1. září 2012 a i sem tisíce návštěvníků spolehlivě dopraví historický vlak tažený parní lokomotivou.

Cykloturisté se mohou v Posázaví vydat na některou z více než 60 cyklistických tras v Posázaví a nechat se jimi dovést třeba do Benešova nebo Votic. Na svých toulkách určitě nevynechejte Vlašim s jedinečným přírodně krajinářským parkem doplněným množstvím romantických staveb a zákoutí. Odtud je to už jen kousek na bájnou horu Blaník opředenou legendou o spícím vojsku sv. Václava, které vyjede, až bude české zemi nejhůř.

Zdroj, foto: Posázaví

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Posázaví – kraj, který si zamilujete:

Posázaví – kraj, který si zamilujete
Posázaví – kraj, který si zamilujete
Posázaví – kraj, který si zamilujete
Posázaví – kraj, který si zamilujete
Posázaví – kraj, který si zamilujete
Posázaví – kraj, který si zamilujete
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík tam je opravdu nádherně - ráda se tam vracím.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotky z pekného kraja, kde sa konajú zaujímavé akcie.
Obrázek uživatelky
profil
Od mnoha lidí jsem slyšela, že je tam velice hezky.
Obrázek uživatelky
profil
já Sázavu moc neznám, ale vláčkem jsem se tímto krajem projela a byla na několika místech v Posázaví..Ale jen na jednodenních zastávkách.. na Dobříši,Konopišti a v Benešově...chtělo by to tam být déle a třeba i na kole...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles