Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Řecko - Nei Pori a Olymp

29. 05. 2012 | Evropa
Nei Pori se nachází na jižním cípu pohoří Olympu, u jedné z nejkrásnějších písčitých pláží Olympské riviéry, která zabírá pobřežní pás Egejského moře v délce cca 70 km. Malé klidné přímořské středisko dosud nezničené nadměrným turismem leží asi 120 km jihozápadně od Soluně, 10 km od Leptokaria a 3 km od Platamonas, známého zejména mohutnou kulisou zříceniny křižáckého hradu.

Pohoří Olymp si podle řecké mytologie vybralo dvanáct řeckých bohů za své sídlo. Odtud vládl zemi Zeus spolu s dalšími vybranými bohy. Nejvyšší vrchol pohoří Olymp se nazývá Mytikas a má výšku 2918 m n.m. Výstup není příliš náročný, zvládne ho každý turista, který se nebojí výšek. Cestou jsme potkali turisty s pejskem, který si raději lehl do stínu a evidentně cestu na Olymp vzdal. V celé oblasti včetně pohoří jsou rozmístěny pitné prameny zásobované z Řecko - Nei Pori a Olympledovců pohoří. Jedná se o velmi kvalitní pitnou vodu, která v horkých dnech přijde vhod každému. Navíc podle legendy, kdo se napije z pramene, omládne a bude mít pevné zdraví.

Díky horskému klimatu a čistému ovzduší je toto místo cílem těch, kteří trpí astmatem, alergiemi či některými kožními chorobami, jejichž léčba tu dosahuje značných úspěchů. V olympském regionu můžete zažít také jeden zajímavý gravitační úkaz. Na magnetické hoře Lifidra je všechno opačně, než jak známe. Do kopce se jde lehce, z kopce těžko, a dokonce i voda teče nahoru místo dolů.

Příroda je krásná a po načerpání nové energie se chceme bavit a tančit. Za zábavou jsme se vydali do blízkého městečka Platamonas. Řecký večer je úžasný, můžete se jen dívat, ale je dobré se zapojit mezi tanečníky a naučit se něco nového. Tradičními národními tanci jsou Tsamikos a Syrtos, lidové tance jsou kruhové a nejlepší tanečník nebo oslavenec tančí jako první, někdy tančí odděleně muži a ženy, jindy se jedná o sólové tance zvané zeimbekiko, při nichž se jednotliví tanečníci předvádí.

Všechno se dělá naplno, tančí se, zpívá a dobře jí. Hostina začíná předkrmy zvanými mezedes, jsou to pikantní malé delikatesy, ke kterým se připíjí místní aperitiv ouzo. Na stole nesmí chybět různé saláty a mísy s různými druhy grilovaných ryb nebo mas, ze kterých si hosté nabírají podle chuti. Výborné je dušené maso se zeleninou zvané ladera, ke kterému se jí bílý chléb, nebo stifado - maso s malými cibulkami dušené na víně. Na závěr jsme dostali vynikající silnou kávu s výraznou vůní, která se tady vaří v nádobce zvané briki. Rostou tady jedlé kaštany a pokrmy z nich nezapomeňte také ochutnat, placky z kaštanové mouky a medu, kaštanovou polévku se smetanou a další lahůdky z nich jsou nejen chutné, ale i výživné.

Pro cestování hlavně s dětmi přijde vhod malý vláček, který celé léto jezdí z Nei Pori do městečka Platamonas a ke zřícenině středověkého hradu, odkud je nezapomenutelná vyhlídka na celou oblast Olympské riviéry.


Setury – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jj, Řecko je krásné, mám ho ráda také Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Oživila si moje spomienky z roku 1990.
Obrázek uživatelky
profil
Řecko bohužel neznám, ale moc mě láká. Hezký článek!!!
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné povídání o Olympu. Krásné místečko na dovolenou. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles