Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledna téměř na rovině

12. 03. 2022 | Česká republika

Úplně náhodou jsme narazili při toulkách po okolí Nymburka na rozhlednu Romanka. V této rovinaté krajině bych rozhlednu tedy nečekala. Je viditelná už z daleka. Neváhali jsme tedy a navštívili ji.

Tato nejníže položená rozhledna v České republice se nachází ve výšce 204,5 metrů nad mořem nedaleko obce Hrubý Jeseník u Nymburka. Je vystavěna na uměle vytvořeném kopci vysokém čtyři metry. Z kopce se tyčí padesátimetrový sloup stožáru a kolem něj se vine roštové schodiště. Rozhledna má trojúhelníkový půdorys a je rozčleněna na jednotlivé vyhlídkové plošiny. V každém patře na jinou stranu. Nahoře jsou další plošiny v každém rohu trojúhelníka. Horní vyhlídkový ochoz je ve výšce 26 metrů nad terénem a dostanete se na něj po 116 kovových točitých schodech. Pod rozhlednou v uměle vytvořeném kopci se nachází zázemí vysílače. Spodní část rozhledny je obestavěna kameny. Stoupání k patě rozhledny je po kamenném schodišti, které dodává stavbě punc památníků. Stavba získala v soutěži Grand Prix architektů cenu v kategorii krajinářská architektura.

rozhledna na roviněRozhledna Romanka byla zpřístupněna 28. března 2003 a stavba trvala pouhých osm měsíců. Pokřtili ji jménem Romanka podle holčičky, která se chodila velmi často dívat na průběh stavby. Přístup k rozhledně je od vlakové zastávky Oskořínek po asfaltové silnici a dále podle ukazatele asi dva kilometry. Autem se dá dojet až k patě rozhledny, kde je možné zaparkovat. Minout ji nemůžete, protože je vidět ze všech stran. Poskytuje nezvyklý rozhled do polabské nížiny a na panorama hor, které neuvidíte z výšky. Pohoří se objeví na vzdáleném obzoru. Při dobré viditelnosti můžete spatřit vrcholky Krkonoš, vysílač na Ještědu, ale také i Žižkovský vysílač v Praze.

Navštívila jsem už mnoho rozhleden. Měly různé i podivné tvary, byly postaveny i z neobvyklých materiálů. Tato mne ale okouzlila. Tak nějak do té krajiny zapadla, a když jsem to viděla, tak se mi to moc líbilo. Působí monumentálně, to asi dělá to kamenné schodiště. Když po něm stoupáte, tak máte pocit, že vás tam čeká něco mimořádného. Tedy já jsem to tak cítila. A potom ten pohled do vzdálené rovinaté krajiny je úchvatný. Nedíváte se vlastně z výšky dolů, ale jen do dáli. A to do velmi vzdálené.

Zdrželi jsme se tu docela dlouho. I když foukal vítr, tak jsme si pohledy na všechny strany vychutnávali. Mají tu moc hezké vstupenky, které jsou zároveň pohledy. Na kotouči jsou napsána místa, která tím směrem jsou a vzdálenosti. Pohledy tohoto typu jsem už viděla, ale zde slouží jako vstupenky. Velmi dobrý nápad.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rozhledna téměř na rovině:

Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
Rozhledna téměř na rovině
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý typ na výletSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles