Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stravou proti rakovině tlustého střeva

19. 01. 2010 | Nemoci
Chcete-li se chránit před nádory tlustého střeva a konečníku, není jedno, co jíte a pijete. Aby střevo optimálně pracovalo a aby pokud možno nedocházelo k jeho poškozování, je třeba konzumovat takové potraviny, které střevo nezanášejí, neútočí na střevní sliznici a nevedou k zánětu střevní sliznice.

Nedostatečné čistění střev, zánětlivě změněná sliznice či prosté opakované dráždění střevních buněk k výraznější novotvorbě může (lapidárně řečeno) zvýšit riziko zvrhnutí se střevních buněk v buňky nádorové.


Nezastupitelná vláknina

Optimálním čistidlem střevní sliznice je rostlinná vláknina, a to spolu s tekutinami, nejlépe s neperlivou vodou. (Bez tekutin vláknina dostatečně nenabobtná a nemá takovou čisticí schopnost.) Vláknina je obsažena především ve slupkách obilovin, v zelenině a ovoci (zejména v bobulovitém, jako je rybíz, angrešt, a v jablkách), v luštěninách a v bramborách. Vlákninu bychom měli konzumovat v hojném množství denně.

Že máme vlákniny (a tekutin) dostatek, orientačně poznáme podle konzistence stolice. Stolice bohatá na vlákninu je formovaná, měkká, obvykle vede k vyprázdnění alespoň jednou denně a s vyprázdněním není problém.


Bez vitaminů to nepůjde

Jako ochranu před přílišným drážděním buněk střevní stěny je třeba konzumovat dostatek vitaminů, zejména vitamin C a E, a antioxidantů. Jejich zdrojem je v první řadě čerstvá zelenina a ovoce. Doporučuje se denně zkonzumovat alespoň 5 kousků ovoce a zeleniny. Zejména rajčata obsahují velké množství protirakovinně působícího lykopenu.

Abychom se pokud možno vyvarovali působení dráždivě a mutagenně působících látek na střevní sliznici, měli bychom omezit konzumaci rafinovaných cukrů, nasycených a přepálených tuků a chemických konzervantů. Z tohoto hlediska jsou rizikové i trvanlivé salámy a uzeniny.

Vznik rakoviny tlustého střeva podporuje také nestřídmé pití piva, pravděpodobně kvůli ovlivnění složení bakterií žijících v tlustém střevě. A také kouření (což je vlastně druh konzumace, i když ne přímo potravin) může nepřímo, krevní cestou, ovlivnit i střevní sliznici, proto je záhodno v rámci ochrany proti rakovině (nejen) tlustého střeva a konečníku přestat kouřit.

 

Zdroj: Kolorektální-karcinom.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vždy jsem si myslela, že jím celkem zdravě. Ale
problémy jsem měla. Opravdu nepiji, většinou pouze vodu a to bych řekla, že je kámen úrazu. Také se
musí pít čaje s antioxidanty nebo jiné nápoje.
Obrázek uživatelky
profil
Problémy s nadýmáním, zácpou, nafouknuté břicho a nepříjemné bolesti. Třeba týden nemůžete chodit na záchod. Dobré je psylium v kombinaci s kiwi. Ačkoliv já jsem po kiwi měla spíš průjem. Střeva potřebují obnovovat střevní mikroflóru k tomu aby mohla pracovat. Psylium a kiwi je očistí ale neobnoví. Zkuste užívat probiotika, takový malý zázrak, který pomocí bylinek obnovuje střevní mikroflóru a slouží jako prevence k různým onemocněním. Tady ho můžete koupit

http://online-nakup.blog.cz/1001/zdrava-streva-pomoci-probiotik-pulrocni-kura
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles