MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o březí fenu

29. 12. 2011 | Zvířátka
Pokud se krytí povedlo nebo přišlo nečekaně, což většinou pozná veterinář i pohmatem, nebo na ultrazvuku, kde vám rovnou řeknou i přibližný počet štěňátek, měli byste změnit péči o fenku a hlavně přizpůsobit krmení. I chovatel začátečník pozná březost své fenky  prostým pohledem a to mezi pátým až šestým týdnem březosti. Nejdříve podle zduřelých struků, pak už i podle zvětšeného břicha.

Hned po nakrytí nevyžaduje fenka žádné speciální zacházení, jen bezprostředně po krytí ji nechejte tak hodinku v klidu, teprve pak ji nechte vyčůrat. Před nakrytím by měla fenka být v dobrém výživném stavu, neměla by být podvyživená, protože mateřství na ni klade velké nároky, ale také by neměla být přetučnělá, protože v takových případech nastávají problémy se zabřeznutím.

V první polovině březosti fence nemusíte nijak ulevovat, necháte jí normální denní zátěž a normální krmení. Na krmivo pro březí fenky můžete přejít až v druhé polovině březosti, do té doby můžete krmit jako dosud. Potom ale na nové krmení přecházejte postupně, několik dní postupným přidáváním nového k dosavadnímu krmení. Pro březí fenku je vhodná taková strava, která obsahuje potřebné, ale nikoliv přehnané množství všech živin, minerálních látek a vitamínů, a která feně chutná. Jestliže  krmíte granulemi a fenka je dobře žere, bude asi rozumné se poohlédnout po suchém kompletním krmivu pro březí fenky. Pokud krmíte tradičně, není příliš dobré vystavovat v době březosti fenku zátěži, kterou přechod z tradiční výživy na suché krmivo představuje.

Někdy to vypadá, že výživě březích fen je věnována příliš velká pozornost a že ne každý chovatel si uvědomuje, že méně někdy znamená více. Nejlepší je se poradit s veterinářem, který o vaši fenku pečuje, protože náhlé mimořádné podávání nejrůznějších minerálů, vitaminů, překrmování a málo pohybu atd. může být spíše ke škodě. Přibližně po měsíci po krytí, asi kolem 30. dne, je vhodné jet na sonografii a přesvědčit se, zda fena je, nebo není opravdu březí a podle výsledku upravíte další režim. Velikost břicha není závislá na počtu štěňat, ale je ovlivněna množstvím plodové vody nebo zadržovaných tekutin a mimo fyzických změn můžete u fenky pozorovat i psychické změny, a to v jejím vztahu k majiteli a ostatním psům.

Ve druhé polovině březosti se fenka stává mazlivější, pomalejší a klidnější, prostě se povahově mění. V tomto období byste také měli začít podávat krmnou dávku ve dvou částech, postupně ji můžete rozdělit ještě na více dílů, protože s postupným růstem zárodků dochází k utlačování žaludku a vlastně snižování jeho objemu. Nejlepší je podávat granule přímo pro březí fenky a kdo krmí  klasickou stravou, tak dietnější krmení, například kuřecí maso s přídavkem vitamínů a minerálů pro březí fenky. Krmivo by mělo být jen mírně objemově zvýšené, podle chuti feny, ale nepřekrmovat. Jestliže jste zvyklí krmit granulemi určité značky a tato firma granule pro březí fenky nevyrábí, je vhodné zvolit ty pro štěňata. Také by se fence měly zařadit do jídelníčku mléčné výrobky, ovoce a zelenina.

V krmení březích fen nejde o množství krmiva, ale o kvalitní přísun všeho, co potřebuje fena pro zdárný vývoj štěňat. Březost trvá u feny obvykle 57 - 63 dní. V druhé polovině omezte velkou zátěž, zredukujte sporty, ale choďte na pravidelné krátké procházky. Jestliže je fenka březí a vy s ní zrovna máte jít na výstavu, tak dokud se březost neprojeví na tělesných proporcích fenky, můžete  s ní na výstavy jezdit, ale riskujete, že si může přivézt z výstavy nějakou nemoc, která fenku může oslabit nebo ohrozit. Lepší je s ní nechodit na místa, kde se pohybuje velké množství psů. Přibližně týden před porodem je nejlepší si zajistit veterináře na telefonu, který by byl ochotný v případě potřeby nebo komplikací ihned přijet. Přeji, aby se vaší fence narodila krásná a zdravá štěňátka.


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu moc krásný článek a hlavně poučný. Fenu máme poprvé a tady konečně vím vše co potřebuji.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles