Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Thajsko a moje cestování rájem IV. - Ko Lanta

23. 06. 2010 | Asie
Trajekt nás převezl z Krabi na ostrov Ko Lanta, do přístavu Saladan, z hromady na zádi lodě jsme si každý našel ten svůj kufr. Pro naši skupinu to nebyl až tak velký problém, jelikož jsme se během pobytu v Thajsku několikrát přemísťovali, měli jsme své kufry označené červenou stuhou,  a to byla v těchto tlačenicích velká výhra.

U východu už na nás čekali s cedulí řidiči taxi, kteří nás převezli   přes celé malebné městečko do klidného útulného resortu. Ubytování bylo podobné jako na Krabi v malebné chatce komfortně vybavené, klimatizací, s plně zásobenou lednicí, televizí, sprchovým koutem a s WC. Součástí chatky  byla teráska s masivními dřevěnými křesly a stolkem, chráněná stříškou před pálivým slunkem.

Ostrov Ko Lanta je poměrně velký a výrazně zelený ostrov. I přes svou krásu je však turisty dosud málo navštěvovaný a žádaný, i když tady panuje klid a pohoda. Je  tu dlouhá široká bílá pláž a opět mělké moře s odlivem  a přílivem. Při odlivu tu zůstává  na pláži velké množství mušliček, lastur a kousků korálů. Brzy ráno je tu hodně běžců, kteří mají rádi pohyb, běhají tu z jednoho konce pláže na druhý (je dlouhá asi 3 km) po okraji moře, které je teplé, chodí tu rychlou chůzí  i starší lidé, aby udělali něco pro své zdraví a aby si osvěžili tělo i duši ranním vzduchem nasyceným vysokou vlhkostí. Pláž u našeho resortu byla v zátoce, možná tím byla trochu  zakalená, jakoby špinavá, možná to byl jen tmavý písek z mrtvých korálů, který se tu mísil s bílým, ale stačilo jít o kousek dál a moře bylo průzračné, čisté.

Volné dopoledne jsme  prochodili po pláži okukováním resortů, až jsme  došli na druhý okraj vzdálené pláže, kde vyčnívalo z moře hodně korálových útesů, které  při přílivu opět zalilo a schovalo moře. Bylo tu co prohledávat, moře odkrylo zajímavé korály různých barev, nás zaujaly zelené – smaragdové. Nedaleko  jsme narazili na vesnici mořských cikánů CHAO LEY. Jsou to  původní obyvatelé ostrova, lidé s nádhernými, dodnes přetrvávajícími tradicemi a kulturou, která se datuje zpět více než 1000 let. Každý večer vyjíždějí na svých dlouhoocasých lodích na lov za obživou a zásobovali  tak ostrov denně čerstvými mořskými plody, lahůdkami.
 Za vesnicí mořských cikánů, kam jsme až došli,  jsme  při odlivu na útesech zahlídli několik mořských živočichů uvězněných na několik hodin v malých lagunkách a mezi korály, byly tu  barevné rybičky, několik krabů, ale odporný byl jakýsi mořský slimák či plaz, asi 20 cm veliký.  Při přílivu mohli opět odplout zpět do moře.  

Odpoledne jsme si udělali výlet na farmu orchidejí a motýlů. Tentokrát jsme jeli na korbě aut.  Projeli jsme opět celé malebné městečko s chatrčemi a obchody podle silnice. Asi po 20 minutách jsme zastavili u farmy s orchidejemi a exotickými motýly.  Tady jsme  byli poněkud zklamaní, farma byla malá a sortiment skromný, přesto tu několik zvláštních orchidejí bylo, chovali tu i Bource morušového  a několik zajímavých exotických motýlů.  Orchideje se mi fotili skvěle, ale  motýli, to už  byl problém. Jak se někdo přiblížil, odletěli nebo měli křidélka u sebe, bylo potřeba je opatrně zahřát dechem, aby se rozevřeli a převedli v plné kráse. A to se mi nakonec zdařilo.

Taky se nám zachtělo se zajet do městečka na nákup, pěšky se nám nechtělo a auto z resortu bylo drahé.   A tak jsme si vyzkoušeli jízdu na dopravním  prostředku TUK –TUK. Jízda to  byla levná, ale hlavně veselá. Tuk -Tuk je vlastně motorka s vozíkem, kam si pohodlně sednou 3-4 cestující. Ve městečku si každý řidič navlékl zelenou vestu s číslem a popojížděli pomalu za námi od obchůdku k obchodu. Nakonec nás ještě odvezli zpět.

Na Ko Lantě jsme večeřeli na písčité pláži, romantickou atmosféru nám dodalo několik mořských místních cikánů. Předvedli nám několik ohňových  tanců a na závěr vystoupení vypustili několik lampionků s přáníčky nad moře. Bylo to krásné a romantické. Na obloze svítil měsíc, který je tam obrácený než je u nás, když vychází, je ve  tvaru ,,C,, a ze tří čtvrtin naležato, jako vylévající se lavor.

Další den,  opět po vydatné a vynikající snídani, jsme se sešli na recepci a připravili se k odjezdu do přístavu, kde na nás čekala loď, aby nás dopravila na krásný ostrov PHI-PHI.

.
Hanina51 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
opět krásné čtení a snímkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Paráda, padím na další díl!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opět krásné vyprávění, člověk úplně vidí vše, jak to popisuješ,musela to být nádhera
Obrázek uživatelky
profil
Též Tě ráda čtu,krásné počteníčko a hlavně ta romantika-nádhera...Smajlík
Fotečky úžasné...
Obrázek uživatelky
profil
jsem úplně nadšená tvými články. Tvoje dovolená musela být neskutečná krása. Díky za krásné fotky i články!!!!!!!!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles