Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 5. týden

1. 02. 2021 | Televizní tipy
Narozeninový týden Prima ZOOM. V tomto týdnu slaví Prima ZOOM 8. narozeniny, a proto vám přináší pořádnou dávku premiérových titulů. Máme tu tři dokumentární bomby – s premiérovou řadou se vrací oblíbený seriál Vetřelci dávnověku; původní český seriál Srdcaři, který putoval po Africe, tentokrát zavítá na sever; a představíme vám portrét prvního muže na Měsíci – Neila Armstronga.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 5. týden:


1. 2. 23.00 – Jak funguje vesmír IV (Jak vesmír stvořil vaše auto)

Odhalte neuvěřitelný „životní příběh“ materiálů, ze kterých je sestrojeno vaše nové auto. Železo v podvozku, zlato ve stereu i měď v elektronických obvodech vděčí za svou existenci bouřlivým kosmickým událostem, které se odehrály před mnoha miliardami let, mnoho miliard kilometrů daleko. Důležitou roli přitom sehrály vybuchující hvězdy, kosmické paprsky a největší exploze od „velkého třesku“; a kdyby nebylo prvních rostlin a obřího asteroidu, jenž zahubil dinosaury, nemohli byste si dneska ráno auto ani nastartovat. Pod jeho kapotou se totiž ukrývá tajemství toho, jak funguje vesmír. Čtvrtá řada fascinujícího stejnojmenného seriálu prozrazuje také, proč je Země zlým dvojčetem Venuše, co se ukrývá v nitru monstrózní černé díry uprostřed Mléčné dráhy nebo jak vypadá podivuhodný okraj naší Sluneční soustavy.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 5. týden2. 2. 22.00 – Návrat bobrů

Návrat bobrů je příběh o jednom z největších úspěchů německých ochranářů přírody. V minulosti byli bobři tak dlouho kořistí lovců, až se dostali na pokraj vyhynutí. Dnes v Německu znovu žije už 35 tisíc jedinců a toto číslo neustále roste. Jak se to podařilo? Bobr je prakticky noční tvor, takže ho vídáme ve volné přírodě jen zřídka. Klaus Weißmann proto strávil více než dva roky na stopě plachých bobrů a zdokumentoval, jak se jim podařilo rozšířit po celém Německu. Jaké cesty k tomu využívají? Jakým nebezpečím přitom musí čelit? Přírodovědný film Návrat bobrů odhaluje krok za krokem napínavý a místy podivuhodný příběh těchto sympatických hlodavců.

2. 2. 23.00 a 23.30 – Planeta koček (Britská krátkosrstá; Devon rex)

Seriál Planeta koček vám představí v osmi dílech – vždy dva za sebou – osm nejzajímavějších plemen a spoustu zajímavostí o nich. Začneme britskou krátkosrstou kočkou, která je plemenem kočky domácí, vyšlechtěné kolem roku 1900 ve Velké Británii. Byla vyšlechtěna křížením perských koček a domácích krátkosrstých koček s mohutnou stavbou těla. Nejprve byla chována pouze v modré variantě, později se objevily další barevné varianty a v současnosti se chová ve všech možných barevných variantách. Následovat bude devon rex – krátkosrsté plemeno kočky domácí. O jeho vznik se zasloužila Beryl Coxová z anglického hrabství Devon, plemeníkem bylo kotě toulavé kočky. Toto plemeno bylo uznáno až v roce 1972. Vydejte se s námi na úchvatnou cestu za původem nejoblíbenějších a nejzajímavějších kočičích plemen.

V anglickém Cornwallu se setkáme s potomky „kouzelného prince”. Právě na tomto místě se totiž zrodilo plemeno královské Cornish Rex. V turecké metropoli Istanbul nás čekají laskavé a milé kočky zvané turecké van. Jsou velmi inteligentní, dají se snadno vycvičit, dokonce je možné naučit je venčení na vodítku. Majitelé těchto koček věří, že jejich mazlíčkové připomínají svou povahou spíše psy. Zvlášť proto, že chtějí být svým páníčkům pořád nablízku. Vždyť turecké van taky se psy dobře vycházejí, i když zůstávají přesvědčeny, že v tomto vztahu mají vždycky navrch.  Dokumentární seriál Planeta koček je plný okouzlujících, roztomilých a fascinujících malých domácích šelem, mezi kterými nechybí ani ruská modrá, skotská klapouchá nebo angora. Prostě tu máme něco pro milovníky koček.

3. 2. 20.00 – Výprava po Evropě (Zrození kontinentu)

Evropská krajina je stejně okouzlující jako různorodá. V každém koutě evropské přírody se ukrývá nějaké tajemství nebo překvapení. Nejsevernější výběžek Norska a horký jih Španělska; divoká mořská pobřeží západní Evropy i kontinentální extrémy východního Uralu mají úplně jinou podobu, ale úplně stejným způsobem vyráží dech. Geolog Colin Devey vyrazil na výpravu po starém kontinentu. Cestuje nejkrásnější evropskou krajinou a vychutnává si její dechberoucí přírodu. Přitom zároveň posunuje hranice svých vlastních možností: putuje, plave, zdolává hory a skáče dolů – to všechno kvůli tomu, aby získal nejlepší vyhlídku a užil si nejskvělejší výhledy.

3. 2. 21.00 – Mamuti, obři z doby ledové

Ještě před 15 tisíci lety byla naše planeta obydlena milióny mamutů. Jejich předkové během dřívější epochy zamířili z afrických savan na sever a rozšířili se po celém světě. K této migraci došlo za výrazně teplejšího klimatického období, takže když začala doba ledová, mamuti se museli přizpůsobit. Jejich adaptace na nové podmínky patří k nejvýznamnějším v dějinách Země. Světově proslulý odborník na mamuty Dick Mol se v tomto filmu vydává po stopách původních obrů z doby ledové. Vrací se do Namibie, pročesává dno Severního moře, kde pátrá po zkamenělinách, a díky pomoci hledačů zlata se mu na severu Kanady podaří vykopat z permafrostu perfektně zachovalé mamutí kosti. Postupně odhaluje životy těchto výjimečných zvířat i důvody, proč před 3700 lety nakonec vyhynula.

4. 2. 22.00 – Královna mizející říše

Připravte se na velkolepý a dojemný příběh o mámě Frost, půvabné samici ledního medvěda, a jejích roztomilých mláďat. Během čtyřleté výpravy se norskému filmaři Asgeiru Helgestadovi podařilo kráčet v medvědích stopách a zachytit, jak se Frost snaží přežít a vychovat mladé, zatímco jí její domov doslova taje přímo pod tlapami.

5. 2. 20.00 – Hlubiny oceánu: Světla v propasti

Mořští biologové si stále lámou hlavu nad tím, jací živočichové se asi ukrývají hluboko na dně moří. Většina z hluboké mořské zóny totiž zůstává opředena tajemstvím dokonce i ve 21. století. Podmínky k životu v hlubinách oceánů nejsou všude stejné. O tom, jaké jsou, rozhoduje hloubka a místo výskytu. Ponořte se společně s námi pod hladinu a prozkoumejte jednu z posledních neprobádaných hranic našeho světa. Podaří se nám natočit tajuplné živočichy ve fascinujících detailech ultra vysokého rozlišení a možná vyřešit i nějakou tu záhadu?

5. 2. 22.00 – Vetřelci dávnověku XII (Návrat do Antarktidy)

Vzrušující historický, dokumentární seriál Vetřelci dávnověku za velkého zájmu diváků zkoumá 75 milionů let důkazů o tom, že naši planetu v minulosti navštívily neznámé mimozemské civilizace. Ve 21. století vědci, odborníci a vládní agentury z celého světa konečně spojili síly ve snaze najít důkaz o existenci mimozemského života. Ale i když to nikdo z nich nechce otevřeně přiznat, tento „hon na mimozemšťany“ probíhá už několik dlouhých dekád. Ve dvanácté řadě seriálu Vetřelci dávnověku také uvidíme tajuplné prastaré kovové artefakty, které popírají zákony fyziky. Prozkoumáme architektonické zázraky starověkého světa a zjistíme, jestli se na jejich stavbě mohly podílet civilizace z jiných koutů vesmíru. Nebo se pokusíme proniknout za vrata tajemství opředeného panství Rudloe v anglickém Wiltshiru, které sice vypadá na první pohled naprosto obyčejně, ale které je ve skutečnosti podle mnohých už od dob druhé světové války tajným výzkumným centrem UFO.

6. 2. 20.00 – Srdcaři na severu (Od Řípu za polární kruh)

Nový expediční projekt Srdcaři na severu volně navazuje na úspěšný seriál Srdcaři v Africe. Čeká vás cesta za srdcařskými příběhy ve všech ročních obdobích, na souši, na vodě, pod vodou, pod zemí, ve vzduchu, autem, na kole, po svých, na lyžích, na voru a lodi, v balonu či vírníku. Vše opět prožito na vlastní kůži. Základní čtyřčlenný „africký“ tým tvořený moderátorkou Lucií Výbornou, režisérem Miroslavem Náplavou, potápěčem a kameramanem Janem Tutokym a kameramanem Ondřejem Hoškem se tentokrát rozkošatil. Na natáčení se podílel ještě kameraman Vlastimil Žán a mistr střihač Pavel Šístek. Do příběhů však zasáhlo i mnoho dalších srdcařů. Během tří let několikrát překročili severní polární kruh. Přesně v duchu jednou na sever, a pak zase na jih. S osvědčeným terénním vozem zvaným MANka vyrazíme na Island, do Norska, Švédska, Finska a ruské Karélie.

S pojízdnou motonomádskou základnou se budou domů vracet podle potřeby. Stejně jako v jižní Africe však zůstane expediční vozidlo zaparkované na místě, kde momentálně skončí, aby se tam po nějakém čase vrátili a putovali zase dál. Těšíte si na jejich mrazivé příběhy?
Srdcařská parta, stejně jako v případě předchozího seriálu Srdcaři v Africe (Prima ZOOM, premiéra 2017), odstartovala tříleté putování severem opět pod Řípem. První metou byl pochopitelně severní polární kruh, s expediční náklaďákem MAN projeli čarokrásné Lofoty, za polárním kruhem se taky potápěli na vraky z druhé světové války a po přejezdu trajektem na Island, zažili parádní motonomádské dobrodružství v náročných terénech a brodech na Islandu. Zde se k nim připojili manželé Urbanovi s veteránem Škoda 100.

6. 2. 20.30 – Nespoutané Rumunsko

Nespoutané Rumunsko je celovečerní dokumentární film, který oslavuje dechberoucí přírodní krásy a okouzlující různorodost zvířecích obyvatel této fascinující východoevropské země. Vysoká pohoří, prastaré lesy a širé mokřady nabízejí dokonalý domov mnoha ikonickým zvířatům evropského kontinentu. Medvědi, vlci a rysi se volně prohánějí po zalesněných svazích Karpat. Pelikáni vzlétají k nebesům z větrem bičovaných vod dunajské delty. Nespoutané Rumunsko odhaluje, jak se místní zvířata přizpůsobují různým ročním obdobím a že zvlášť důležitou roli v jejich životech hrají hluboké rumunské lesy.

Ty společně s rumunskými mokřady patří k jedněm z posledních pevností divokého zvířectva v Evropě. Jenže to se může změnit. Poslední kousky divočiny na našem kontinentu jsou v ohrožení. Kvůli ilegální těžbě dřeva dochází pomalu, ale jistě ke zhoubné erozi. Nepovolený lov a rybolov můžou zdecimovat celé druhy a navždy zničit křehkou rovnováhu, která panuje mezi zvířaty a prostředím, kde žijí. Naštěstí ještě není všechno ztraceno. Ve snaze zachytit ohrožené půvaby nespoutaného Rumunska filmaři spolupracovali s několika organizacemi na ochranu přírody i národními parky, které bojují za zachování rumunského přírodního bohatství.

7. 2. 20.00 – Neil Armstrong osobně

O legendě, která kráčela jako první člověk po povrchu Měsíce, jste už slyšeli. Teď se seznamte s Neilem Armstrongem osobně a zjistěte, jakým mužem opravdu byl. Neil Armstrong byl prvním mužem, který kráčel po povrchu Měsíce. Ale na rozdíl od dalších dvou členů posádky mise Apollo 11 byl zdrženlivý a úzkostlivě si střežil své soukromí. Byl tajemstvím, jenž někdy nedokázali rozluštit ani jeho nejbližší spolupracovníci. Tento snímek představuje osobní a detailní pohled do nitra slavné a výjimečné osobnosti.

Díky možnosti využít cokoli z více než 70 hodin dosud nepublikovaných rozhovorů se všechno dozvíme od Armstronga osobně. Na filmu se ale také podíleli Armstrongův oficiální životopisec James Hansen, členové jeho rodiny a kolegové z práce. Nedávno objevené dopisy jsou dalším pozoruhodným zdrojem poznatků o Armstrongově často složitém rodinném životě. Byl to muž, který poznal vysoké riziko, osobní ztráty, velkolepé triumfy i spletité intriky. Nyní si můžeme vůbec poprvé vychutnat jeho výjimečný příběh v kompletní podobě.

7. 2. 23.00 – Materiály moderní doby

Vítejte v magické říši materiálů. Naší průvodkyní bude designérka, inženýrka a fanynka Zoe Laughlinová, která zkoumá látky tvořící náš svět. Všechno bylo z něčeho vyrobeno, ať už to jsou auta, která řídíme, nebo oblečení, které nosíme na sobě. Zoe cestuje po Velké Británii a odhaluje alchymii v pozadí nejnovějších objevů v oblasti „materiální vědy“. V Loughborough vznikají díky 3D tiskárně věčné dentální koruny.

V Chesteru opravují veterináři zlomené kosti pomocí porézních kovů. V Londýně se používají houby k výrobě samohasicí izolace, která by mohla revolučním způsobem změnit stavebnictví. A nejnovější výstřelkem módy jsou nová vlákna osmkrát silnější než bavlna. Se všemi těmito zázračnými materiály se Zoe vrací zpátky do své laboratoře, kde je dokonale otestuje, a přitom zjišťuje, že žijeme ve vzrušující době materiálů moderní doby.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !