Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 4. týden

25. 01. 2021 | Televizní tipy
Když dokumenty, tak na Prima ZOOM. Vše, co vás zajímá od přírody, přes historii, cestování, tajemství vědy i vesmíru, až po nejrozmanitější záhady, najdete na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 4. týden:


25. 1. 21.00 – Anthony Bourdain: Neznámé končiny X (Francouzské Alpy a na skok v Itálii)

Anthony Bourdain byl světoznámý šéfkuchař, žurnalista, cestovatel a dokumentarista. Před tragickým úmrtím v roce 2018 stihl natočit dvanáct řad oblíbeného kulinářského cestovatelského seriálu Neznámé končiny. V desátém pokračování zamířil na místa, kde předtím ještě nebyl: do francouzských Alp, Portorika, Lagosu, Nigérie, Seattlu, Pittsburghu, na Srí Lanku a jih Itálie.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 4. týdenSledujte, jak Anthony Bourdain objevuje historické ulice Singapuru a pochutnává si na pestrém výběru jídel ze všech možných místních kultur. Společně se svým dlouholetým přítelem, šéfkuchařem Ericem Ripertem, který byl oceněn třemi michelinskými hvězdami, prožívá alpskou zimní výpravu plnou lyží a sýrů. Odhaluje nigerijskou vynalézavost, pokrmy, muziku a bohatou kulturu. Na občanskou válkou rozdělené Srí Lance poznává atmosféru naplněnou nadějí. A vždy má po ruce nějakou místní kulinářskou lahůdku. Ani tentokrát přitom nechybí slavní hosté: legendární režisér Francis Ford Coppola, který natočil filmové klasiky Kmotr nebo Apokalypsa, a herečka Asia Argento.

25. 1. 23.00 – Rakety na vzestupu

Díky novým technologiím jsou vesmírné rakety čím dál levnější, a zároveň stále více účinnější. Soukromé společnosti jako SpaceX nebo Virgin Galactic pomalu, ale jistě pronikají do vesmíru. NASA se vrací k pilotovaným vesmírným misím. Zdá se, že začíná nová éra dobývání kosmu. Ale jsme skutečně svědky renesance raket, nebo je to všechno jenom obyčejný humbuk, který zase přejde? Na tuto otázku odpovídá film Rakety na vzestupu, který představuje nejnovější technologie a zjišťuje, jakou roli ve vesmíru můžou sehrát soukromníci.

26. 1. 20.00 – Největší závod starého Říma (Velkolepá podívaná)

Byli superhvězdami své doby, jejich jméno znalo každé malé dítě, fandil jim dokonce i samotný císař: vozkové starého Říma. Tento dokument nás vezme do zákulisí největší podívané starověkého světa. Sledujte legendární vzestup mladého Scorpuse z pozice obyčejného otroka na jednoho z nejúspěšnějších vozků v jámě lvové, kterou byla impozantní aréna Cirkus Maximus s místy pro více než 150 tisíc diváků. Závody spřežení byly v antickém Římě stejně populární a ostře sledované jako dnes fotbal nebo Formule 1. Byly neoddělitelnou součástí římské společnosti a miloval je každý, nezávisle na svém postavení, od všemocného císaře až k nuznému lidu. Vychutnejte si pečlivě rekonstruované a sehrané závodní klání doplněné dokumentárními scénami, díky kterým získáte neuvěřitelně pestrý, zbrusu nový pohled na nesmírně vlivnou část římské společnosti.

26. 1. 22.00 – Divoký Singapur: Pralesy

V Singapuru najdete jeden z pouhých dvou pralesů na světě, které rostou na území města. Ten singapurský je plný vzácných a fascinujících zvířecích i rostlinných druhů. Mnohé z nich se podařilo natočit vůbec poprvé. Malého kančila, tlupu langurů, létající dráčky nebo vynalézavé brouky, kterými se půda v pralese jen hemží, uvidíte v tomto přírodovědném filmu.

27. 1. 20.00 – Putování tažných ptáků

Díky dechberoucím detailním leteckým záběrům odhalíme tajemství ptačího letu. Během migrace každoročně zahynou miliardy tažných ptáků. Zabije je hlad, žízeň, vyčerpání nebo znečištění životního prostředí. Další se stanou oběťmi lovců, větrných mlýnů a elektrického vedení. Dravci je napadají nejen za letu, ale i během spánku. Tak proč každý rok podstupují tak těžkou a namáhavou cestu? Jakými změnami prošla migrace ptáků v průběhu minulých generací? Jak to, že bernešky najdou cestu od řeky Ems v severním Německu až na severní polární kruh? Jak může mladý čáp vědět, kudy se dostat do Afriky, přestože tam nikdy nebyl? Na všechny tyto, ale i mnohé další, zajímavé otázky odpovídá celovečerní přírodovědný film Putování tažných ptáků.

27. 1. 22.00 – Mimo kontrolu II (Ztroskotání Titaniku)

Víte, co vedlo k největším katastrofám naší doby? Seriál Mimo kontrolu, který je prvním uceleným rozborem těchto tragédií, pokračuje. Díky výpovědím svědků, názorům expertů, archivním záběrům a trojrozměrné digitální animaci se podařilo dešifrovat a vysvětlit, co přesně se stalo, dokonce i z technického a vědeckého úhlu pohledu.

27. 1. 23.00 a 23.30 – Demolice: Nový Zéland I (1. a 2. díl)

Každý den jsou v různých koutech Nového Zélandu zdemolovány stovky budov. Nahlédněte za bezpečnostní zábrany a odhalte skutečné pozadí demolic. Zjistěte, co je třeba, aby šel dům k zemi. Demoliční týmy se musí každodenně vyrovnat s nebezpečnými překážkami. Některé úkoly jsou riskantní, jiné frustrující. Jak si s nimi demoliční týmy poradí, uvidíte v seriálu Demolice: Nový Zéland. Nenechte si ujít největší kontrolované exploze, ke kterým došlo na území Nového Zélandu v rámci rekonstrukce důležitého silničního spojení v městě Christchurch.

Zavedeme vás do nitra největších staveb, jaké jste kdy viděli – kamery zachytily jedinečnou demolici zemětřesením poničeného mola v přístavu CentrePort ve Wellingtonu. Aby se povedla, specialisté se museli ponořit pod vodní hladinu a použít vybavení dovezené ze Spojených států amerických. Uvidíte, jak byl slavný stadion Lancaster Park rozebrán na kusy, které byly rozprodány, recyklovány a znovu využity. A seznámíte se s hlavními hrdiny, pozoruhodnými a různorodými členy demoliční čety, včetně Daltona Warda z firmy Ward Demolition v Aucklandu, který se kdysi označil za nejmladšího řidiče bagru na světě, nebo Sandra Deitose z Brazílie, který demoluje s typickým zápalem a vášní.

28. 1. 22.00 – Vláda plazů

Plazi vypadají jako šupinatá monstra z jiných časů. Jako chladnokrevné a pomalé pozůstatky dávno minulé éry. Plazy také často považujeme za primitivní zvířata, ale nenechte se zmást. Můžou být překvapivě rychlí, inteligentní, a dokonce i společenští. My savci si myslíme, že vládneme světu, ale plazi tady jsou dvakrát déle a stále se jim daří dobře. Rovnou měrou nás fascinují a děsí. Proto si nemůžeme pomoct a snažíme se porozumět jejich starověkému způsobu myšlení. A čím víc tajemství se vědcům podaří odhalit, tím pozoruhodnější plazi jsou.

30. 1. 21.00 – Bílí vlci: Přízraky Arktidy

Na nejsevernějším výběžku Kanady leží pustý a divoký kraj odříznutý od okolního světa: ostrov Ellesmere. Právě tady žije rodina vlků, která se snaží vychovat v nehostinných podmínkách své mladé. Vlci jsou hlavními hrdiny přírodovědného snímku, jenž se odehrává v okouzlujícím prostředí, a nabízí vzácný pohled do málo známého světa. Ve vlčí smečce musí všichni spolupracovat. Jinak nepřežije. Sněhurka a Alpha, matka a otec celé rodiny, jsou obětavým párem. Podařilo se jim provést smečku temnými zimními měsíci, ale teď stojí před novou výzvou: postarat se o mladé během krátkého arktického léta. Nenechte si ujít dosud nevídané záběry ze života vlčí smečky. Tento přírodovědný film je dojemným příběhem o věrnosti, přátelství a hluboké obětavosti. Odhaluje potíže i úspěchy rodiny, která se snaží přežít na jednom z posledních divokých míst světa.

31. 1. 23.00 – Ohňostroj: Věda a historie

Historička Lucy Worsleyová spojila síly s umělkyní Zoe Laughlinovou a zkoumá vědu a fascinující dějiny ohňostrojů. Využívá původní pyrotechnický manuál i další více než 400 let staré historické dokumenty. Snaží se zrekonstruovat jeden z nejúžasnějších ohňostrojů z doby vlády Tudorovců. V tomto ambiciózním snímku uvidíte, jak se k Lucy a Zoe přidává tým špičkových pyrotechniků. Podaří se jim replikovat neuvěřitelný ohňostroj speciálně vytvořený pro královnu Alžbětu I., který byl zároveň jedním z prvních zdokumentovaných ohňostrojů na území Anglie?

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !