Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Veslování na trenažérech – sport pro všechny

22. 11. 2009 | Fitness

Viděli jste film Nezlobte dědečka s Vlastou Burianem coby falešným strýcem z Ameriky? Pokud ano, možná si vybavíte i cvičení, kterému se v něm věnuje Adina Mandlová. Vesluje na trenažéru! Od roku 1934, kdy byl film natočen, se sice jeho podoba trochu změnila, ale jeho osvědčený základ zůstává beze změny a ani technika tempa se od té dnešní příliš neliší.


Pohyb při cvičení na veslařském trenažéru vychází samozřejmě z veslování na vodě, které má ještě mnohem delší tradici. Jeho moderní podoba se zrodila v Anglii, kde se již v roce 1715 konaly první závody a od roku 1829 se jezdí proslulý závod osmiveslic Oxford – Cambridge. Na programu Olympijských her je veslování od prvních novodobých her v roce 1896. Pro srovnání, historie jízdy na kole se začala psát „až“ okolo poloviny 19. století a na Olympijské hry se cyklistika dostala 16 let po veslování.

zena-u-strojeVeslování na suchu, tedy na trenažéru, bylo nejprve využíváno především pro trénink veslařů. Postupně se z něj ale vyvinula nejenom svébytná fitness aktivita, ale dokonce i samostatný sport, ve kterém se pořádají závody na všech úrovních – od malého poměřování sil ve fitcentru či online závodů na internetu pro veřejnost, přes Český pohár a národní šampionáty pro registrované veslaře až po otevřené mistrovství světa konané každoročně v Bostonu.



Veslařský trenažér – nejrozšířenější fitness přístroj

První model byl představen v roce 1981 v USA, kde se dodnes vyrábí. Podle některých údajů se jedná o absolutně nejrozšířenější fitness přístroj (nejenom) ve fitcentrech na celém světě. Je ale stejně vhodný i pro domácí použití. Trenažér je založený na geniálně jednoduchém principu, kdy je zátěž při cvičení tvořena odporem vzduchu na lopatkové kolo a průběh záběru tak simuluje tempo na vodě – odpor je úměrný vynaložené síle. Tímto způsobem si uživatel řídí intenzitu tréninku dle své kondice a svých cílů.


Sport pro všechny

Využití veslařského trenažéru je výjimečně široké – kondiční cvičení individuálně i na skupinových lekcích vedených instruktorem, redukční cvičení, rehabilitace po úrazech, příprava veslařů, doplňkový trénink dalších sportovců, závody atd. Příčinou této rozmanitosti je vlastní charakter pohybu při veslařském tempu a některé jeho vlastnosti. Především se jedná o bezpečný a šetrný pohyb bez nárazů, při kterém hmotnost cvičícího spočívá na sedátku.

To má velký význam při využití nejen pro rehabilitaci či cvičení lidí s nadváhou, ale i pro ostatní, kteří nechtějí při sportování klást nadměrné nároky na své klouby a pohybový aparát. Dalším faktorem, díky kterému mohou efektivně cvičit lidé s nejrůznějšími cíli i různou kondicí, je intenzita cvičení volitelná v širokém rozsahu. Čistě aerobní cvičení využijí především lidé, jejichž cílem je spalování kalorií či lehké cvičení pro zdraví. Ten, kdo chce zvyšovat svojí kardiorespirační výkonnost, cvičí na vyšší intenzitě a krátké intervaly submaximální intenzitou využijí ti, kterým jde o zlepšení výbušnosti a zároveň síly.


Zapojení celého pohybového aparátu

cviceniVeslování je komplexní pohyb, který zapojuje velké množství svalů. Při záběru jsou dominantní svaly nohou, především přední strany stehen a hýždí. Tyto svalové skupiny odvádějí při veslování nejvíce práce a jsou motorem tempa. Paže se do tempa zapojují až v poslední fázi tempa – při dotažení madla trenažéru. Velmi cenné je zapojení a posilování svalového korzetu - hlubokého svalstva břicha a zad, jehož ochabnutí může být příčinou špatného držení těla či některých bolestí zad.

Návratová fáze každého tempa je „odpočinková“ a zároveň přípravou na další záběr. Tato komplexnost zajišťuje rovnoměrné zapojení celého pohybového aparátu a díky velkému množství zapojených svalů také vysoký energetický výdej. Je třeba ale dát pozor, aby se tato komplexnost nestala příčinou některých technických chyb u začátečníků, které by je od veslování mohly zbytečně odradit. Zejména při seznamování s tímto cvičením je důležité informovat se o správné technice a věnovat jí maximální pozornost. Ještě vhodnější je, pokud začátečníka do veslování někdo zasvětí – zkušenější známý, osobní trenér či instruktor na skupinových lekcích.


Veslování na trenažéru je skvělé kondiční cvičení pro každého, ať už je jeho cílem zvýšení kondice, redukce hmotnosti či „jen“ univerzální pohyb pro zdraví.


Zdroj: Indoor Rowing.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré na kondičku
Obrázek uživatelky
profil
Pro lepší kondici svalstva břicha je nové veslování na trenažéru. Určitě dobrá zábava pro muže.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles