Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začít s novým sportem je výzva. Jak na to, abyste u něj s radostí vydrželi?

22. 03. 2024 | Fitness
Pohyb je nedílnou součástí cesty k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Právě sportem můžeme posílit nejen tělo, ale i mysl. Osvojení nového sportu však vyžaduje odvahu opustit vlastní komfortní zónu a otevřít se novým výzvám. Ještě těžší je následné udržení sportovních návyků. Co můžete udělat pro to, abyste u sportu vydrželi a nadále ho dělali s radostí? Přinášíme 5 tipů, pomocí kterých cesta k novému sportu a jeho udržení nebude tak trnitá.

Při osvojování čehokoli nového hrají zásadní roli motivace a odhodlání. A ani pohyb není výjimkou. Motivace však může být proměnlivá. V cestě k osvojení nového sportu je proto potřeba mnohem víc. Pomoci mohou například moderní technologie. Nositelná zařízení tak budou ideálním přírůstkem ve vaší sportovní výbavě. Díky nim bude trénink jednodušší a příjemnější, lépe porozumíte vašemu zdravotnímu stavu a zlepšíte sportovní výkony. Aby vás sport nepřestal bavit, je třeba udělat ještě pár kroků navíc. 


Začít s novým sportem je výzva. Jak na to, abyste u něj s radostí vydrželi?Vyberte si sport, který vás baví


Klíčem k úspěšnému začátku je vlastní zájem o daný sport a najít si aktivitu, která vás skutečně baví. Nezáleží na tom, jestli se budete věnovat józe, běhání, plavání nebo jízdě na kole, důležité je, abyste si pohyb užívali. Budete mít pak větší motivaci trénovat pravidelně a neustále se tak zlepšovat. Nejdůležitější a nejtěžší je  začít, jakmile se ale dostanete do tempa, začnete si pohyb užívat. Zpříjemnit si ho můžete i poslechem oblíbené hudby nebo podcastu.Hudba dokáže podle potřeby nabudit i uklidnit. Stačí nasadit vaše oblíbená sluchátka a začít.

Postupujte krůček po krůčku


Začátky nejsou lehké a je třeba počítat s tím, že pravděpodobně nebudete hned nejlepší. Klíčem k úspěchu je pravidelnost a vytrvalost. Mějte proto trpělivost a stanovte si realistické a dosažitelné cíle. Vždy začínejte s těmi menšími, které odpovídají vašim aktuálním fyzickým schopnostem. Tím může být například trénink dvakrát týdně nebo nachozených 5 000 kroků denně. Jakmile uvidíte, že se vám i menší cíle daří plnit, postupně je můžete zvyšovat.

Zařaďte sport do své rutiny


Začlenit pohyb do svého plného denního programu povinností může být náročné. Důležité však je, najít si alespoň pár minut denně. Ze začátku postačí i půl hodina. Nezáleží na tom, jestli budete dvě hodiny běhat nebo 30 minut cvičit jógu. Každý pravidelný pohyb se počítá a časem můžete délku prodlužovat. Ať už je to ráno, odpoledne nebo večer, najděte si ve vybrané dny prostor a zařaďte do nich vybranou sportovní aktivitu. Pokud se vám nedaří začít, pomůže vám, když si vybraný sport zapíšete do kalendáře a budete ho vnímat jako důležitou schůzku nebo návštěvu lékaře. Zubaře také nezrušíte kvůli tomu, že se vám k němu zkrátka nechce. Každému se ale občas může stát, že z nepředvídatelných důvodů musí zrušit nebo přesunout svůj trénink, zaměřte se proto na to, abyste se do rutiny pokaždé vrátili.

Oslavujte své úspěchy


Pohyb by měl být spíše radostí než povinností. Nezapomeňte si proto užívat samotný proces pohybu a osvojování daného sportu. Všímejte si toho, jak se v něm zlepšujete, že běháte rychleji, uzvednete těžší váhu nebo jste méně udýchaní. Každý malý pokrok je velkým úspěchem a důvodem k oslavě. Přestože se vám některé dny nemusí dařit dle vašich představ, udržujte si pozitivní přístup a buďte hrdí na to, že jste měli odvahu se sportem vůbec začít.

Dopřejte tělu odpočinek


Pokud jste doposud žádný sport na pravidelné bázi nepraktikovali, větší dávky pohybu mohou dát tělu zabrat. Bolavé svaly jsou sice přirozenou součástí procesu, ale všeho je třeba s mírou. Mnoho lidí může ve snaze dosáhnout svých cílů co nejrychleji příliš namáhat své tělo náročnými tréninky nebo neúprosnými dietami. Přestože je sebekázeň důležitá, přetížení těla může být kontraproduktivní a vést k vyhoření nebo ztrátě motivace. Naslouchejte proto svému tělu a dopřejte mu prostor na zotavení. Rovnováha mezi tréninkem a regenerací je pro dosažení lepších výsledků zcela nezbytná.


Začněte s pohybem ještě dnes, 

krásné jarní počasí k tomu přímo vybízí.


Zdroj: Huawei



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !