Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alkohol a paracetamol – co tato kombinace může udělat s játry

5. 12. 2009 | Nemoci
Paracetamol je běžný lék, který většina lidí používá k tišení bolesti nebo ke snížení vysoké teploty. Přesto i takto obvyklý lék může být pro své uživatele nebezpečný, a to především v kombinaci s alkoholem. Jaký účinek má tato kombinace na lidské tělo, především pak játra?


Paracetamol, lék proti horečce

Paracetamol je účinná látka mnoha léků, jako jsou např. tabletový Paralen, rozpustný Coldrex a mnohé další. Celkem je v České republice registrováno 184 léků, které tuto účinnou látku používají. Tyto léky se dají většinou koupit zcela volně, bez předpisu. Základním účinkem paracetamolu je pak snižování vysoké teploty a tlumení bolesti. Velmi často se tedy užívá v horečnatých stavech a jistě skoro každý člověk už si při nepříjemné horečce Paralen, Coldrex či jiné podobné léky vzal.


Osmička jako maximum

Přesto ale paracetamol zcela bezpečný lék není. Jeho maximální doporučená denní dávka je 4 gramy, tzn. standardně asi 8 tablet. Ve vyšších dávkách totiž paracetamol působí hepatotoxicky neboli "jedovatě na játra". Přesto by ale k jaterní otravě musel člověk spolykat několik krabiček těchto léků.

Daleko snazší je si poškodit játra v kombinaci s alkoholem. Tehdy již k trvalému poškození stačí daleko menší dávka, cca 10 gramů. Právě proto si tuto kombinaci vybírají sebevrazi k ukončení svého života. Nutno ale říct, že právě tento způsob sebevraždy je poměrně pomalý a velmi, velmi nepříjemný (jako všechny pokusy o sebevraždu).


Paracetamol a alkohol – nebezpečná kombinace

Kombinace alkoholu a paracetamolu působí na játra toxicky, mění jejich strukturu a způsobuje odumírání jaterních buněk. Ty totiž musí odbourávat jak alkohol, tak i paracetamol, a proto se brzy vyčerpají a odumřou. Vzniká tak tzv. poléková hepatitida (zánět jater), která se projevuje stejně jako ostatní hepatitidy – žloutenkou, zvýšenou teplotou, bolestmi svalů, kloubů, nevolností, zvracením a nechutenstvím.

Po vyléčení této hepatitidy jsou ale odumřelé jaterní buňky nahrazeny vazivovou tkání, takže se u poškození kombinací paracetamol + alkohol často objevuje cirhóza se všemi svými komplikacemi.

Dobrá rada na závěr: Nepijte alkohol, pokud užíváte léky s paracetamolem. Při jedné tabletě se nic nestane, více by jich ale mohlo ohrozit vaše zdraví.

 

Zdroj: Virová-hepatitida.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Léky s alkoholem nejdou. Na to jsou všude lidé opozornovány na příbalových letáčcích.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles