Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hypertenze neničí jen srdce a cévy, ale také mozek!

24. 10. 2023 | Nemoci
Hypertenze, známá také jako vysoký krevní tlak, je zákeřným nepřítelem, který může zasáhnout každého z nás, bez ohledu na věk nebo pohlaví. Nedávný odborný článek v časopise Medical Tribune upozorňuje na to, že hypertenze není pouze příčinou vážných kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí, ale také může vážně ovlivnit naši mozkovou funkci a zvýšit riziko vzniku demence. Studie naznačují, že hypertenze může být spojena s rozvojem kognitivních problémů, jako je například Alzheimerova nemoc.

Podle odborníků existuje silná spojitost mezi hypertenzí a demencí. Vysoký krevní tlak může postupně poškozovat drobné cévy v mozku, což může vést k nedostatečnému prokrvení a snížení přísunu kyslíku a živin. Tyto cévní změny mohou vést k degeneraci mozkové tkáně a zhoršení kognitivních funkcí. V extrémních případech může být důsledkem chronické hypertenze dokonce vznik cévní mozkové příhody (CMP).

měření tlaku domaPrevence hypertenze je prevencí demence


Odborníci odhadují, že až 30 % případů demence by mohlo být spojeno s hypertenzí. To je důvod, proč je důležité věnovat pozornost nejen kontrolním hodnotám krevního tlaku, ale také prevenci demence. Snažit se udržovat krevní tlak v normálních hodnotách je tedy klíčové pro ochranu zdraví mozku a snižování rizika demence.

Co tedy můžete udělat pro ochranu svého mozku?


MUDr. Eva Vysočanová Ph.D., z Centra pro hypertenzi a sekundární prevenci LF UP a FN Olomouc, doporučuje pravidelné měření krevního tlaku doma. Tím způsobem můžete sledovat svůj krevní tlak a včas zjistit, zda se neblíží nebezpečným hodnotám. Důležité je také použití vhodného a validovaného tlakoměru.  Doktorka Vysočanová zdůrazňuje, že pravidelné měření tlaku doma může pomoci odhalit hypertenzi včas a zahájit vhodnou léčbu.


Motivace pro zdravý životní styl


Kromě pravidelného měření tlaku je také důležité zaměřit se na zdravý životní styl. Řada lidí má s jeho dodržováním problém a hledá správnou motivaci. Prevence předčasné smrti často jako argument nepomáhá, ale mozková demence je konkrétnější hrozba.

Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a omezení stresu jsou tedy klíčové faktory pro udržení zdraví mozku a snižování rizika hypertenze a demence. Při stravování se zaměřte na vyváženou stravu, bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, ořechy a semena. Omezte příjem soli, cukru a nasycených tuků.

Hypertenze by neměla být podceňována. Mějte na paměti, že kontrola krevního tlaku a správný životní styl jsou klíčové pro vaše zdraví a ochranu mozku. Nepřehlížejte tedy pravidelná měření tlaku doma a doporučení svého lékaře, která vám pomohou vyhnout se nebezpečí demence a zachovat si zdravou mysl i v pozdním věku.

Zdroj, foto: OMRON


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !