Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neviditelní zabijáci číhají i v cereáliích

23. 06. 2009 | Nemoci
Jsou všude kolem nás. Jejich spory vdechujeme a jejich jedy občas sníme. Jde o plísně. Jaký vliv mají na zhoubné bujení a jak se před nimi bránit?

Plísně, aby obstály v konkurenčním boji v přírodě, produkují jedy. Mnohé jsou velmi účinné. Některé jsme se naučili využívat (jsou nejen základem penicilinu, ale testuje se i jejich účinek na ničení nádorových buněk), jiné mykotoxiny nám škodí – mohou vyvolat otravy, ale i rakovinu. Nejnebezpečnější je v tomto ohledu aflatoxin. Najdeme jej ve špatně skladovaných oříšcích. Aflatoxin vyvolává zhoubný nádor jater. Vyřadí totiž z funkce gen, který umí tvorbu nádorů potlačit. Velmi často se v potravinách – hlavně pečivu – vyskytuje i ochratoxin. Ten rozplete dvojšroubovici DNA a stojí v pozadí rakoviny ledvin, tedy nejčastějšího nádoru u nás.

Je zdravá výživa opravdu zdravá?

Také si rádi dopřáváte snídaňové cereálie s tím, že chcete udělat něco pro své zdraví? Tak je vybírejte pečlivě! Kanadští vědci nasbírali v obchodech během 3 let 156 vzorků cereálií. Kromě dalších zdraví škodlivých plísní objevili Neviditelní zabijáci číhají v cereáliíchaž ve 30 % vzorků ochratoxin. Plíseň, která tento jed produkuje, totiž napadá obilniny. Ke kontaminaci dochází už při žních. Pokud se plesnivá píce nechá zkrmit, může se jed objevit i v mléce či mase (zvláště ve vepřových ledvinách).

Jak se bránit?

Důležité je nakupovat s rozvahou. Vybírat výrobky v neporušeném obalu. Kupovat jen to, co je možné do 2–3 dní sníst. To platí zvláště pro pečivo. Chléb skladujte v čisté látkové utěrce, papírovém sáčku nebo chlebníku. Ten ale často a dobře čistěte. Pečivo nepatří do lednice. Lépe je nesnědený chléb hluboce zamrazit a po rozmrazení ihned sníst. Velmi nebezpečné je také seškrábnutí plísně z marmelády a následná konzumace. Jed je totiž V CELÉ marmeládě!

Mykotoxiny patří k závažným, a přesto opomíjeným rizikovým faktorům vzniku nádorového bujení. Možná že při nákupu poškozeného zboží „v akci“ ušetříte pár korun. Ale rozhodně ne své zdraví.


Zdroj: Léčba-rakoviny.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsou obsaženy v potravinách. Takže se pak divíme, že je tolik rakoviny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles