Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pylová sezóna začíná: Jak efektivně omezit alergické reakce?

27. 03. 2024 | Nemoci
Po mírné zimě přichází dřívější jaro, které s sebou mimo jiné přináší dřívější nástup pylové sezóny. Až třetinu dospělé populace v jarních měsících potrápí pylová alergie. Jak rozpoznat rozdíl mezi příznaky alergie na pyl a nachlazením? Jaké jsou možnosti léčby pylových alergií a proč je pro určitou skupinu alergiků doporučováno nechat se očkovat na chřipku a další respirační onemocnění?

S brzkým nástupem jara se ve vzduchu objevují první pylové alergeny, a to například z lísek, olší a zahradních rostlin včetně tisů a cypřišů. Alergická reakce na pyl trápí poměrně značkou část populace. Objevuje se až u 30 % dospělých, u dětí je dokonce alergická reakce častější, a to až 40 %.

Příznaky alergie versus příznaky nachlazení


Klíčovým faktorem pro efektivní zvládání alergií spočívá ve schopnosti odlišit symptomy alergie na pyl od těch, které se objevují při nachlazení. V případě virových onemocnění bývá typická vyšší teplota, pálení očí, celková únava a bolesti kloubů i svalů a celková zchvácenost. Naopak alergické reakce se projevují převážně vodovou rýmou, přičemž zvýšená teplota, celková únava a zchvácenost v tomto případě nepatří mezi typické příznaky.

Pylová sezóna začíná: Jak efektivně omezit alergické reakce?

Zejména pacienti trpící astmatem, kterých je konkrétně v České republice přibližně 500 000, čelí riziku závažnějšího průběhu virových onemocnění. V důsledku toho je pro tuto skupinu jedinců klíčové podstoupit očkování proti chřipce a dalším virovým onemocněním.

Očkování poskytuje účinnou ochranu nejen proti chřipce, ale také proti vybraným virovým infekcím, které mohou zhoršit průběh astmatu. Pro pacienty trpící astmatem tak očkování představuje preventivní opatření, které může snížit riziko komplikací spojených s respiračními onemocněními.


Alergenová imunoterapie


Pro pacienty s častými a závažnými alergickými reakcemi se nabízí alergenová imunoterapie. Alergenová imunoterapie (AIT), známá také jako desenzibilizace, je léčebná metoda navržená ke zmírnění alergických reakcí na specifické alergeny. Princip AIT spočívá v postupné a kontrolované expozici pacienta malým množstvím alergenu, které jsou postupně zvyšovány. Cílem této terapie je dosáhnout tolerance organismu vůči alergenu, což v konečném důsledku vede k redukci nebo eliminaci alergických příznaků. Může být podávána v různých formách, a to včetně tablet, kapek pod jazykem nebo injekcí.

V případě alergických projevů může kromě antihistaminik pomoci také sledování pylových kalendářů a omezení venkovní aktivity v období s vysokým výskytem alergenů. V případě výskytu alergických reakcí je vhodné navštívit lékaře. Pro úspěšné zvládnutí příznaků alergie je klíčové důkladné pochopení vlastní alergie a identifikace specifických alergenů.

V boji proti alergickým reakcím zaujímá klíčovou roli přesná diagnostika a individuální přístup k léčbě. Pro stanovení optimální léčby a dosažení udržitelné úlevy od příznaků pylových alergií je vhodné navštívit odborného lékaře.

Zdroj, foto: Poliklinika IPP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !