Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den ledvin: upozorňuje na důležitost prevence a správnou životosprávu

16. 03. 2024 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Světový den ledvin letos připadá na 14. března a jeho cílem je jako každý rok zdůraznit důležitost prevence a včasné odhalení ledvinových onemocnění. Mnoha případům onemocnění ledvin lze předejít nebo je alespoň zpomalit pravidelnými lékařskými prohlídkami a zdravým životním stylem. 

Podle odhadů světové organizace World Kidney Day a Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) vyplývá, že chronické onemocnění ledvin postihuje více než 850 milionů lidí na celém světě a v roce 2019 mělo za následek více než 3,1 milionu úmrtí. V současné době je onemocnění ledvin osmou nejčastější příčinou úmrtí, a pokud se situace nezlepší, hrozí, že se do roku 2040 stane pátou nejčastější příčinou úmrtí.
 
Světový den ledvin: upozorňuje na důležitost prevence a správnou životosprávuLedviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů lidského těla, které vykonávají několik klíčových funkcí. Mezi jejich hlavní funkce patří očištění krve od odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Dále udržují optimální hladinu tekutin v těle, produkují hormon erytropoetin, aktivují vitamin D a regulují krevní tlak. Všechny tyto funkce ledvin jsou klíčové pro udržení celkového zdraví a rovnováhy v těle. Poruchy ledvin mohou mít závažné zdravotní následky a vyžadují pečlivou lékařskou péči.

Pečovat o ledviny je důležité pro udržení celkového zdraví a prevenci možných onemocnění.
A jak se o ně tedy správně starat? Pít dostatek vody, omezit příjem soli, kontrolovat hladinu cukru v krvi, omezit konzumaci alkoholu a přestat kouřit. Dále je dobré zaměřit se na pohyb a zdravý jídelníček. A v neposlední řadě je také vhodné absolvovat pravidelné preventivní prohlídky. Pravidelné návštěvy lékaře a pravidelné testy mohou totiž včas odhalit potenciální problémy a umožnit tak včasnou léčbu nebo změnu životního stylu, která může zabránit zhoršení stavu.

Mariánské LázněJe třeba také zmínit, že chronické onemocnění ledvin pacienta obvykle nebolí, ale mohou se u něj vyskytnout různé negativní příznaky. Bývají to většinou různé otoky, poruchy močení, kožní vyrážky, vyčerpání, kovová pachuť v ústech, vypadávání vlasů nebo studené končetiny. Proto je tedy velmi důležitá prevence. Organizace po celém světě v rámci Světového dne ledvin pořádají různé akce, včetně veřejných osvětových kampaní, bezplatných preventivních vyšetření a vzdělávacích seminářů. Toto preventivní vyšetření je vhodné zejména pro osoby trpící vysokým krevním tlakem, nebo pro diabetiky, jedince s nadváhou, kuřáky nebo osoby s rizikovou rodinnou anamnézou. Podle společnosti B. Braun Avitum a Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že od roku 2014 vzrostl průměrný věk dialyzovaného pacienta z 66 na 68 let, u pacientů v nefrologické ambulanci z 55 na 59 let. Chronickým onemocněním ledvin trpí přibližně 10 % populace.

Součástí léčby některých onemocnění ledvin a močových cest jsou odborně vedené lázeňské pobyty, na které se specializují například lázeňské hotely skupiny Ensana v Mariánských Lázních.
Léčba onemocnění ledvin a močových cest má v Mariánských Lázních dlouholetou tradici díky blahodárným účinkům přírodních minerálních pramenů s oxidem uhličitým. Je prokázáno, že pití sycené minerální vody z Rudolfova pramene a z Karolinina pramene pomáhá ledvinám čistit krev. Tato šetrná pitná kúra vyplavuje „písek“, který by se jinak mohl shlukovat a tvořit velké, bolestivé kameny.

Při léčení nefrologických pacientů se v Mariánských Lázních využívá především pitná léčba, zevní balneace a dietní stravování. Vlastnosti pramenů v Mariánských Lázních je přímo předurčují pro léčbu ledvin a močových cest. V lázeňských hotelech skupiny Ensana probíhá léčba pod dohledem MUDr. Markéty Hovorkové, Ph.D., hlavní primářky lázeňských hotelů Ensana. „Prameny v Mariánských Lázních působí na ledviny a močové cesty blahodárně. Kúra působí i pro urychlení procesu zotavení po operaci prostaty. Pitná léčba zvyšuje diurézu, mění reakci pH moči a zklidňuje záněty. Mezi našimi pacienty jsou lidé trpící chronickými zánětlivými onemocněními, ale také pacienti, kteří prodělali nefrologickou operaci,“ vysvětluje doktorka Hovorková.

Více informací naleznete na ensanahotels.com/cs

Mariánské Lázně





















Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !