Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toxoplasmoza - obávaná nemoc hlavně pro těhotné

5. 04. 2012 | Nemoci
Toxoplasmoza je obávanou nemocí hlavně pro těhotné. Málokterá z nás ale ví, čeho konkrétně se máme obávat a jaká jsou opatření, aby k nákaze nedošlo. A jak je to s kočičkami, opravdu musíme udělat z domácího miláčka bezdomovce, jakmile se nám na testu objeví dvě čárky?

Onemocnění toxoplasmosou způsobuje parazit Toxoplasma gondii. Možná vás bude zajímat, že ji jako lidského parazita poprvé označil v roce 1923 český mikrobiolog Josef Janků, proto se nemoc  někdy nazývá Morbus Janků. Patří do stejného kmene jako mikrob způsobující malárii. Toxoplasma má několik vývojových fází a za svůj život potřebuje několik hostitelů.

Dokáže se rozmnožovat pouze v zažívacím traktu kočkovitých šelem. Kočička tedy až tak bez viny nebude, zatím se ale neděste, hned si to objasníme. Kočka nakažená toxoplasmozou, nikoliv tedy každá kočka bez výjimky, často v Toxoplasmoza - obávaná nemoc hlavně pro těhotnéobdobí nákazy trpí průjmy a vylučuje ve výkalech vajíčka parazita do okolí. Tato vajíčka se stávají infekčními a nebezpečnými pro okolí až v rozmezí jednoho až třech týdnů, čerstvé kočičí výkaly ještě infekční nejsou. Proto bychom měli být opatrní u čistění kočičích záchůdků a čistit je často.

Toxoplasma ale dokáže přežít i několik měsíců v půdě. Proto musíme být opatrní  při konzumaci zeleniny. Veškerou zeleninu a ovoce nejen před samotnou konzumací, ale dokonce před uložením do ledničky důkladně omyjte, jak se jednou prvok toxoplasmy dostane do vaší ledničky, ze salátu se dokáže dostat na ostatní potraviny. Někteří lékaři doporučují zeleninu a ovoce naložit na několik desítek minut do vody s prostředkem na mytí nádobí.

Na co dále si musíme dát pozor?

Syrové maso. Kráva nebo prasátko, které pozře trávu spolu s infekční formou toxoplasmy, se stane jejím dalším nosičem. Toxoplasma hostuje v jejich svalech, tedy v mase, které my potom jíme. Proto budoucí maminky a nejen ty, pozor na tatarák, ochutnávání syrové sekané a nedostatečně tepelně upravené maso, včetně sušeného masa – různé oblíbené prosciutto a jemu podobné pochoutky.

Samozřejmostí by mělo být důkladné mytí rukou a pracovní plochy v kuchyni po manipulaci se syrovým masem. Používání jednoho prkýnka na maso a druhého na zeleninu a ostatní potraviny. Pozor i na syrová vejce, nepasterizované mléko a mouchy a jiný hmyz lezoucí po potravinách. A jsme zase u koček – nekrmte kočky chované v bytě syrovým masem! Lze se nakazit i přímo z půdy, při práci na zahrádce je dobré používat ochranné rukavice. Malé děti se mohou nakazit při hraní na písku, měli bychom je nechat hrát jen tam, kde jsme si jistí, že tam kočky nemohou chodit vykonávat potřebu.

Samotné onemocnění toxoplasmozou většina lidí ani nepozná, protože má podobný průběh jako chřipka. Nebezpečná a závažná je pro osoby s oslabeným imunitním systémem a pro těhotné. Toxoplasmoza v těhotenství může mít různé následky. Pokud se žena nakazí těsně před početím nebo v prvním trimestru těhotenství, je velmi málo pravděpodobné, že se nakazí i miminko. Pokud k tomu ale přeci jen dojde, může onemocnění způsobit vážné postižení mozku. Ve druhém a třetím trimestru je pravděpodobnost přenosu toxoplasmy přes placentu vyšší, rizika pro miminko ale již nejsou tak závažná jako v prvních třech měsících.

V Čechách bohužel neexistuje povinný screening toxoplasmozy u těhotných, záleží na gynekologovi, zda po vás bude chtít odběr krve na přítomnost protilátek. Když se u budoucí maminky toxoplasma prokáže, je léčena antibiotiky, není důvod k přerušení těhotenství, jak se často traduje. Pokud se nakazí i miminko, což se prokáže pomocí amniocentézy, je léčeno po narození asi rok kombinací různých antibiotik a sledované specialisty, aby se včas odhalily eventuální následky.

cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem měla toxoplazmu. Ráda trhám a jím jahody ihned na zahrádce. Jenomže mně žádné další kontroly nedělali.
Obrázek uživatelky
profil
prave ze v cechach se s ni moc nepocita, ze by se nekdo nakazil. kdyz se nekomu prokaze, je to vzdycky pro doktory velky prekvapeni, vetsinou se vysetruje, ez kdyz se nemuze prijit co dotycnemu je a naslepo se zaskrtavaji nejake odbery, ze treba neco vyjde. ja ziju v zahranici a gynekolog po me chtel odber na toxo kazdy mesic tehotenstvi!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles