Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 rad, jak přestat kouřit

2. 03. 2024 | Péče o tělo
Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží s tímto zlozvykem skoncovat. Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka. Zároveň ti, kteří skutečně přestanou kouřit, si musí uvědomit, že se jedná o celoživotní závislost, proto je zcela zásadní změnit dosavadní životní styl.

Při závislosti na nikotinu hraje rozhodující roli uvolňování neurotransmiteru dopaminu v mozku, který aktivuje náš systém odměn, a je prakticky nemožné vymanit se z tohoto „dopaminového opojení“. Jde to dokonce tak daleko, že mozek závislý na nikotinu signalizuje svému „majiteli“, že cigaretový kouř dobře chutná.

10 rad, jak přestat kouřit:


1. Stanovte si den „D“: Zvolte si konkrétní okamžik, kdy přestanete kouřit – ideálně nějaký mimořádný, nevšední den v blízké nebo středně vzdálené budoucnosti, od kterého budete navždy nekuřák. Jasný termín vám pomůže psychicky se připravit a odhodlat se ke změně.

2. Najděte své spouštěče kouření: Mezitím si můžete vyhodnotit důvody, proč kouříte. Pomůže vám to poznat své spouštěče. Zjistěte, co vás většinou přiměje kouřit, a snažte se těmto situacím vyhnout. Může to být stres, nuda, místo, nějaký rituál nebo třeba setkání s lidmi, kteří kouří

3. Náhražka vždy po ruce: Dopředu – nejlépe po konzultaci s odborníkem – se vybavte ideálně nějakými zdravými náhražkami, které budete mít vždy po ruce. Může to být ovoce, zelenina, žvýkačky bez cukru – cokoliv, co vám pomůže ovládnout akutní touhu po nikotinu.

4. Změňte své návyky: Kouření je také zpravidla spojeno s rituály, snažte se proto nad nimi dopředu zamyslet a nahradit je něčím pozitivním – ranní kávu vyměňte za čaj nebo si k ní místo cigarety dejte dobrou snídani, s kamarádkou jděte do kina místo do klubu, vyhněte se na nějaký čas akcím, při nichž se konzumuje alkohol, a obecně si zkuste najít aktivitu, kterou můžete i zahánět chuť na cigaretu – pro někoho je to cvičení, pro jiného uklízení nebo třeba rychlá procházka… I tyto malé změny mohou významně pomoct.

5. Mějte podporu: Sdílejte svůj záměr přestat kouřit s rodinou a přáteli, kteří vás budou podporovat. Mít někoho, kdo vás povzbudí, když přijde krize, může být klíčové.

6. Vyhledejte profesionální pomoc: Už v okamžiku, kdy si pohráváte s myšlenkou stát se nekuřákem za pomoci odborníka na odvykání kouření, máte částečně vyhráno, protože vaše podvědomí se rozhodlo, že již nepotřebujete kouřit. Profesionální pomoc doporučujeme vyhledat ještě několik dnů před stanoveným dnem „D“, abyste měli všechny potřebné informace a mohli se náležitě připravit na nový život. S vyzkoušenými praktickými radami a jasně stanoveným postupem totiž máte mnohem větší šance na úspěch.

7. Zaměřte se na své zdraví: Přemýšlejte o pozitivních efektech, které přinese nekouření pro vaše zdraví, ať už je to lepší dýchání, kondice, celková fyzická pohoda. Anebo třeba zdánlivě takové banality, jako jsou příjemně vonící dech či vlasy, z nichž není cítit kouř, a také zlepšená kvalita pleti.

8. Hýbejte se, sportujte: Začněte pravidelně cvičit nebo třeba i jen chodit na každodenní procházku, ideálně v čase, který je pro vás nejkritičtější. Fyzická aktivita vám pomůže udržet váhu a zároveň uvolní stres a zlepší náladu.

9. Ovládněte stres: Odvykání kouření není jednoduchý proces a je s ním spojena vyšší psychická zátěž. Abstinenční příznaky mohou přetrvávat tři měsíce i déle a mohou se projevovat například zvýšeným pocením, zažívacími problémy, potížemi se spánkem a zpravidla podrážděností, nervozitou a celkově špatnou náladou. Pro toto období je tak vhodné zařadit do svého života relaxační techniky, dechová cvičení nebo třeba jógu, které pomohou krizový čas lépe zvládnout.

10. Oslavujte své úspěchy: Každý den bez kouření je úspěch. Oslavujte proto tato malá vítězství a motivujte se v této činnosti i nadále. Je důležité také vnímat, kolik peněz ušetříte tím, že nekouříte. Za takto uspořené finance si pak můžete dopřát něco, po čem už třeba dlouho toužíte, i to je skvělá motivace.


Zdroj, foto: Park Igls


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !