Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější chyby při čištění zubu. Neděláte je také?

9. 03. 2024 | Péče o tělo
Jen nízké procento lidí může říct, že v životě neměli jediný zubní kaz. Tento problém trápí většinu z nás, někteří o tom dokonce ani nemusí vědět. Mezi nejčastější příčiny vzniku zubního kazu patří cukry v potravinách a nápojích, bakterie způsobující poškození zubní skloviny a zubní plak, jehož tvorbě však lze předcházet komplexní ústní hygienou. Jaké jsou nejčastější chyby při čištění zubů? A co můžete dělat v rámci prevence?

Nedodržujete správnou techniku čištění zubů


Zuby čistěte vždy směrem od dásně. Naklonění kartáčku musí být takové, aby štětinky dosáhly mírně pod dáseň. Zuby nečistěte vodorovně, ale jemnými krouživými pohyby tak, aby byl kartáček od zubu k dásni pod úhlem zhruba 45 stupňů. Zuby čistěte z obou stran a nezapomínejte na špatně dostupná místa. Kousací plochy zubů čistěte pohyby tam a zpět. Nesprávná technika při čištění zubů může vyústit až k poškození zubní skloviny.

Zuby čistíte krátkou dobu


Uvádí se, že si většina lidí čistí zuby zhruba po dobu jedné minuty. Dentálními odborníky se však doporučuje zuby čistit alespoň 2-3 minuty, ideálně do té doby, než jsou zuby při přejetí jazykem hladké a bez známek zubního plaku. Při čištění si ústa rozdělte na čtyři části, horní zuby zepředu, horní zuby zezadu, spodní zepředu a spodní zezadu. Každé části věnujte dostatek času.

Používáte špatný zubní kartáček


Kartáček volte podle měkkosti štětin. Trápí-li vás krvácející dásně, sáhněte po měkčích štětinách. V opačném případě volte tvrdší štětiny. Pozor však na extrémy, příliš tvrdý i příliš měkký kartáček nikomu neprospějí. Tvrdé kartáčky mohou poškodit sklovinu a dásně a hodí se spíše na čištění zubních protéz. Čím měkčí kartáček zvolíte, tím více štětin by měl mít. Kartáček měňte jednou za dva nebo tři měsíce, případně ve chvíli, kdy jsou štětiny opotřebované nebo jste prodělali virové onemocnění, například chřipku.

Nečistíte mezizubní prostory


Čištění mezizubních prostor je stejně důležité jako samotné čištění zubů, nepodceňujte ho. Zásadní pomůckou je mezizubní kartáček nebo dentální niť. Bez nich nesnížíte riziko tvorby mezizubních kazů či zánětu dásní. Mezizubní kartáček vybírejte podle velikosti, neměl by být ani moc úzký, ani moc široký, a do mezizubních prostor by měl jít zavést lehce a bez použití síly. Vlákna by měla zaplnit celý prostor mezi zuby. Pokud preferujete dentální niť, i její používání má svá pravidla. Jakmile zavedete niť až k dásni, jemně ji stáhněte do dásňového žlábku, obejměte zub a pracujte jemným stíravým pohybem nahoru a dolů po celé korunce zubu.

Nepoužíváte ústní vodu


Ústní voda završuje tříkrokovou komplexní ústní hygienu a měli byste ji používat po každém čištění zubů kartáčkem a mezizubním kartáčkem nebo dentální nití. Nejnovější studie dokonce uvádí, že čištění zubů kartáčkem, nití a ústní vodou dvakrát denně snižuje množství zubního plaku až o 52 % více než kombinace kartáčku a nitě. Ústní voda odstraní bakterie, na které je kartáček krátký, a postará se o celou plochu v ústech. A navíc díky ní máte dlouhotrvající svěží dech.

Zdroj, foto: Listerine


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !