Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravé stravování Co to znamená?

15. 03. 2024 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

O zdravém stravování už toho jistě víte hodně. Přesto je snadné ztratit se ve všech dietních radách, které je možné najít na sociálních sítích a na internetu. Co je to zdravá strava, jaké jsou základy výživy a jak se lépe stravovat?

Co znamená zdravé stravování a zdravá strava?


Slovní spojení "zdravá výživa" pro mnoho lidí znamená omezování a zákazy. Protože dodržuji zdravou výživu, nesmím jíst některé potraviny, musím denně vypít 2 litry vody a jíst co nejvíce zeleniny. Částečně je to pravda, ale zdravé stravování vůbec neznamená, že se musíte zcela vzdát svých oblíbených jídel.

Zdravé stravování Co to znamená?Koneckonců nejde o to, abyste sami sebe trápili a kladli na sebe nereálná očekávání. Pokud jste jedli převážně vysoce zpracované produkty, tj. instantní pokrmy, hotová jídla do mikrovlnné trouby, rychlé občerstvení a slané a sladké pochutiny, bude obtížné změnit své návyky ze dne na den.

Zdravé stravování neznamená vzdát se toho, co máte rádi


Zdravé stravování neznamená odepřít si vše, co máte rádi, a začít držet omezující diety. Zdravé stravování spočívá v každodenním přísunu potřebných živin. A díky nim se cítíte dobře fyzicky i psychicky, máte vysokou hladinu energie a chuť do života. Všimli jste si, že po sladkém croissantu k snídani máte už za hodinu chuť na další sladkou svačinku? A odpoledne pociťujete pokles formy a ospalost? Je to proto, že Vaše tělo nedostává vše, co potřebuje.

Mnozí odborníci na výživu doporučují vyloučit z jídelníčku určité složky a přejít tak na zdravou stravu. Pokud netrpíte alergiemi a nesnášenlivostí některých produktů, jezte všechno! Nahraďte však zpracované produkty těmi nejjednoduššími, tj. zeleninou a ovocem. Snažte se jich do svého jídelníčku zařadit co nejvíce.

Základy zdravého stravováníZeleninový oběd v bambusové nádobce.


Pro správné fungování potřebuje tělo bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném poměru. Můžete se pustit do některé z módních diet, které doporučují vzdát se lepku, omezit sacharidy na minimum (ketogenní dieta) nebo jíst pouze ovoce (frutariánství), ale prospěje taková dieta skutečně Vašemu zdraví?

Bílkoviny


Tělo potřebuje pro dostatek energie potraviny bohaté na bílkoviny. Bílkoviny jsou také potřebné pro správnou funkci mozku a udržení dobré nálady. Potraviny, v nichž najdete velké množství této makroživiny, jsou: maso (nejzdravější je drůbeží), luštěniny, ryby, mořské plody, žlutý sýr, tvaroh, jogurt.

Sacharidy


O těchto živinách koluje mnoho mýtů. Při redukčních dietách se doporučuje jejich přísné omezení nebo úplné vynechání. Někteří lidé považují za užitečné vyřadit z jídelníčku chléb, brambory a těstoviny. Je ale opravdu nutné jíst zdravě? Sacharidy jsou hlavním a snadno dostupným zdrojem energie pro Vaše tělo. Potřebujete je tedy, abyste mohli denně fungovat a aby Váš mozek mohl pracovat.

Infografika společnosti Pepco o alternativách ke sladkostemVyměňte jednoduché sacharidy za komplexní a Vaše strava bude zdravější. Místo bílého chleba volte celozrnný chléb, místo těstovin z těstovinové mouky volte těstoviny celozrnné z tvrdé pšenice. Ve stacionárních prodejnách Pepco najdete mnoho funkčních balíčků a svačin, které si můžete jako zdravé jídlo vzít s sebou. Sladkosti a slané pochutiny omezte na minimum. Nezapomeňte však, že zdravé stravování neznamená vnucovat si přísná pravidla. Každý občas podlehne pokušení a sáhne po čipsech, jídle z fast foodu a sladkostech.


Tuky


Tyto makroživiny jsou obzvláště nechvalně známé. A přesto jsou pro náš život nezbytné! Bez omega-3 mastných kyselin obsažených ve zdravých tucích se nemůžeme cítit dobře po fyzické ani psychické stránce. Tuky, především nenasycené rostlinné a rybí, jsou zdrojem energie a nositelem vitaminů. Ve středomořské stravě, která je dnes považována za jednu z nejzdravějších, se za zdravé tuky považují tuky z olivového oleje, avokáda, ořechů a ryb. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny (obsažené ve všech uvedených výrobcích) znamená správně fungující kardiovaskulární systém, dobrý zrak a zdravou pokožku, stejně jako skvělou náladu a pohodu.

Ovoce a zelenina


U zeleniny neexistují žádná omezení její konzumace. Obsahují velké množství vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení a udržení dobrého zdraví. Kromě toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Doporučuje se jíst pět porcí ovoce a zeleniny denně, ale čím více zeleniny, tím lépe. Pokud už mluvíme o zdravé výživě, minimální množství zeleniny pro dospělého člověka denně je 500 g.

Přechod na zdravé stravování


Své stravovací návyky nemůžete změnit ze dne na den, ale můžete pomalu provádět malé změny. Než si kupovat kynuté sušenky, sladké jogurty a tyčinky, které si berete do práce jako druhou snídani nebo oběd, připravte si doma salát a zabalte si ho s sebou. Potřebujete jen konzervu cizrny, mozzarellu, pár cherry rajčátek, zelenou okurku a olivový olej a zdravý a výživný pokrm je hotový!

Pokud si jídlo naplánujete předem, budete méně často sahat po hotových a zpracováním vysoce přetransformovaných výrobcích. Jděte do obchodu se seznamem věcí, které použijete k přípravě chutných pokrmů - takových, které máte rádi, ale s menším množstvím tuku, soli a nezdravých přísad.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !