Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život narkomana po substituční léčbě

30. 11. 2009 | Péče o tělo
I když se člověk rozhodne s drogovou závislostí přestat a vrátit se do normálního života, není pro něj život po absolvované substituční terapii procházka růžovou zahradou. Na co by si tedy měl dát bývalý narkoman pozor a jak se má ve většinové společnosti chovat?


Terapií to nekončí

Mnoho lidí si myslí, že narkoman, který úspěšně absolvoval substituční terapii a je tzv. čistý, má vyhráno. To je ale krutý omyl. Úspěšně absolvovaná terapie je totiž pouze prvním krokem k návratu k do normálního života. A dalších kroků není pouze několik, ale je to doslova nekonečný pochod, který trvá až do konce života.

Prvním krokem, který by měl bývalý narkoman po propuštění z léčby podniknout, je úplné a definitivní distancování se od všech drogových "přátel a kamarádů". Ideální je pro něj úplně změnit prostředí, například se odstěhovat na druhý konec republiky zpět k rodičům nebo k opravdovým přátelům, kteří ho budou v jeho nelehkém boji podporovat. Důležitou roli tu hraje zejména to, aby mu nikdo jeho drogovou epizodu nepřipomínal a jeho okolí to bralo jako uzavřenou kapitolu. Ale pozor, pokud by měl opět sklony k drogám, je třeba účinně zasáhnout.


Pozor na náhražky

Stejně jako si bývalí kuřáci někdy najdou náplast na svou ztracenou vášeň v podobě jídla, inklinují i bývalí narkomani k pořizování si náhražek. Je proto velmi důležité bývalé narkomany hlídat, zda si například nedopřávají více alkoholu, než je zdrávo. Spadnout podruhé do kolotoče závislosti, sice jiné, by totiž už nemusel ustát.


Snažit se začlenit

Dalším krokem, který by měl úspěšný absolvent substituční léčby podniknout, je najít si zaměstnání. To sice s ohledem na jeho drogovou minulost může být na dnešním trhu práce trochu problém, nicméně existuje mnoho organizací, které se zprostředkováním práce bývalým narkomanům zabývají. Důležité je také účinně vyplnit volný čas, aby bývalý uživatel drog nepropadal nudě a nechtěl se k drogám, které mu přinášely nevšední zážitky, vrátit.


Pádlování proti proudu

Stejně jako u bývalých alkoholiků může i u bývalých narkomanů znovu spustit kolotoč problémů jedna jediná dávka. Je proto nutné, aby klient pravidelně navštěvoval jak odborná psychologická sezení, tak i absolvoval pravidelné kontroly. Boj ze závislostí se totiž přirovnává k pádlování proti proudu řeky – pokud přestanete, nezastavíte se, ale vrátíte o notný kus cesty zpět.


 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vždy říkám že závislosti jsou vždy stejné, ať je to na jídle, cigaretách či pití. Vždy se musí člověk naučit ovládat. U toho jídla se to ještě tolik nepočítá.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka